Kétezerötszázan töltöttétek ki olvasói kérdőívünket, amiből többek közt kiderült, hogy itt csak a szerkesztőség öregszik (és őszül néha bele dolgokba), az olvasó egy centit se mozdul a bűvös 33 évről (egész pontosan 32,8) , most is pont annyi idős, mint az előző felmérés idején, áruljátok el, hogy csináljátok?

Egy kicsit átrendeződött a "törzsközönség" – ahogy a blog öregszik, már nem azok vannak többségben, akik a "kezdetek óta olvasom" választ jelölték be, hanem akik a "több, mint három hónapja olvasom" csoportba tartoznak (a 2000-ből 1724 fő).  Aki már járt itt van, leginkább közvetlenül ide kattint (1542), a többiek az origóról (481) vagy a Facebookról (413) jönnek. Ha pedig már itt vagytok, legalább 10 percet (1247 fő) csücsültök az aktuális olvasnivalón, légyen az bármi.

Gyerekünk, az van! Vagy nagyon tervezzük már

Nagy meglepetés nincs a gyerekek számát illetően, akinek van, annak általában 1, 2 - de a magyar átlagot meghaladó a 3 gyerekesek aránya is. Páran külön számolták a saját és a nevelt gyerkőket (de feltüntették mindet), és szomorúan olvastuk, mennyi olvasónk tartozik az "angyalok szülei" közé, aki korán elveszítette a babáját.

A rekorderek: van, akinek egy sajátja és négy neveltje van, akadt hatos és nyolcas szám is a sorban, feltételezzük, hogy az illetők nem vicceltek. A "nullásoknak" pedig, amennyiben szeretnének gyereket, őszintén drukkolunk! Az összesített átlag azonban nem sokkal haladja meg az átlag magyar termékenységi rátát: a Bezzeg-olvasónak átlag 1,32 db gyereke van (az angyalokat is beleszámolva), a "nagy magyar átlag" 2011-ben 1,24 volt. Hiába, hogy sokan hárommal-nyolccal javítanák a statisztikát.

Mit olvasunk? Főleg mások életét és hasznos tanácsokat

A témák között változatlanul vezet a "Naplók, sorozatok, személyes beszámolók" kategória (2273 jelölte kedvencként), amit a "Gyereknevelés, táplálás, fejlesztés" követ (2068 említés), de előkelő helyezést ért el persze a terhesség, szülés, szüléstörténet kategória is, mind ezer feletti említéssel, ide került még a párkapcsolati témák feszegetése is. Ahogy a régi reklám mondta: "soha-soha nem lehet megunni....", még ha van is már olyan olvasó, aki jó nagyot ásít a sokadik szoptatás-történeten, és fogalma sincs, kamasz gyerekeivel hogyan is csinálta valaha.

Az ezer alatti kategóriában viszi a pálmát az oktatás (971 említés), de jó helyezést kaptak a receptek és az irodalom is (786, 519), a bulvárt (146) pedig még a "Gazdaság" (389) vagy a "Teszt, ajánló" (457) kategória is toronymagasan veri,  nem is szólva a tudományos cikkekről (894) ezek szerint nem ti olvassátok a Borsot, a Kiskegyedet, a Hot magazint meg a többit. (azért vannak többen is, aki egy másik kérdésnél lebuknak mondjuk a Velvettel.)

Továbbra is sokan (1611) olvasnának többet orvosi témákról (terhesség, szülés, gyerekegészség). A probléma mindössze annyi, hogy jelenleg ritkán kapunk valódi tudással, szakmai háttérrel rendelkezőtől infót, anyagot, saját szakértőkre nemigen futja (ismét megköszönjük Marcangolónak a saját témájában nyújtott online tanácsadást), a saját tudásunk vagy időnk pedig sok esetben kevés ahhoz, hogy egy-egy hír, infó hátterét és szakmai hitelességét felkutassuk, ellenőrizzük. Kétséges forrásból jövő, gyanús dolgokat pedig egy ilyen olvasottságú blogon orvosi témában közzétenni legalábbis kockázatos. Azt megígérjük, legalább azokat a hozzáférhető netes forrásokat igyekszünk felkutatni, ahol vannak értékes, jól használható infók a témában. És persze ha valaki esetleg közöttetek gyerekgyógyász, szülész, szakorvos, és lenne mondanivalója, ne fogja magát vissza!

Valamivel könnyebb dolog több naplót, személyes történetet közzétenni, ha továbbra is hűségesen külditek nekünk az efféléket. A "Szolgáltató cikk: gyermekellátás, oktatás, táplálás, fejlesztés, életmód, receptek" kategóriával (1236-an szeretnének többet olvasni ezekről) hasonló a problémánk, mint az orvosi témákkal, de azért talán kicsit könnyebb a dolgunk, ha hiteles infókat szeretnénk közreadni. A "min változtatnál" kérdésnél is többen megemlítették, hogy több interjút szeretnének ilyen-olyan szakértővel, orvossal, ennek is igyekszünk eleget tenni, más kérdés, hogy előfordult már, hogy bár mindenre rábólintott mindkét fél, a legvégén vagy az orvosnak nem volt elegendő ideje, vagy nekünk arra, hogy például elmenjünk egy általa javasolt rendezvényre, konferenciára, és az ott elhangzottakból szedjük össze a vágyott információt és ott beszélgessünk vele. De igyekezni fogunk, ha pedig ismertek okos-elismert szakértőt a környéken, ismét azt üzenjük, ne fogjátok vissza magatokat, kérdezzétek, és a választ tegyétek közzé! (korábban a leesett babák kapcsán nagy sikere volt az összefoglalónak, amit anya és orvos együtt raktak össze, még korábban pedig Felicitász tudományos alaposságú cikkeit is szívesen idézgettük szüléssel kapcsolatos kérdésekben.)

Hülye mi, avagy azok a fránya kommentelők!

A tízes kérdéssel ("Mi az, amivel nem vagy elégedett? Min változtatnál?" )bevallom, alaposan lábon lőttük magunkat: kaptunk 566 db szabadszöveges választ, amit maximum fejlett "üzleti intelligencia" rendszerekkel bírtunk volna gyorsabban és hatékonyabban elemezni, de sajna ilyen nincs nekünk éppen. Így nem volt más megoldás, mint egyenként végigolvasni, és úgy-ahogy csoportosítani a termést.

Az eredmény mindenesetre mellbevágó: míg a korábbi felmérésen egyértelműen azok voltak a legtöbben, akik a blogmotor akadozásaira, nehézkes regisztrációra és belépésre panaszkodtak, mára a legtöbb panasz a kommentelőkre érkezett, pontosabban az agresszív, sokszor személyeskedő, a témához nem is kapcsolódó "beszólásokra", trágár hangvételre, a poszt szerzőjére irányuló (néha csoportos) alázásokra. Egészen pontosan 201 kitöltő írt erről, volt, aki két szót, volt, aki egész kisregényt. Ez a kétszáz a kétezer kitöltő tíz százaléka, tehát nem kevés.

Dehát a kommentelők ugye ti volnátok, olvasók. Vagy mégsem?

A válaszok alapján a kitöltők nagy arányban "csak olvasók", akik nem is kommentelnek, vagy csak néha-néha. Sokan írták, hogy nem regisztrálnak, és nem is mernek megszólalni az acsarkodások miatt. Ezt támasztja alá az is, hogy a kitöltő 2500 olvasóból csak 53-an vallották magukat rendszeres kommentelőnek, és több mint 1900-an azt írták, kizárólag olvasnak. Finomabb módszerekkel még azt tudjuk elemezni, hogy min változtatnának azok, akik rendszeres kommentelőnek, és min azok, akik csak olvasónak vallják magukat – részletek a következő részben!

Kedvenc beszólogatónk, Rita mintha szimbólumává vált volna valaminek: volt, aki azt írta, miért nem hajítjuk már ki, de majd ugyanannyian írták, hogy írjon még, mert őket kifejezetten szórakoztatja. Nehéz itt okosnak lenni – azon túl, hogy az írásos nyilvánosság alapnormáit, a magunk által tákolt modiszabályokat és a hatályos magyar jogszabályokat (még ha fikázzuk is utóbbiakat néha) továbbra is szeretnénk betartani, sőt, adott esetben betartatni. Kedves rendszeres kommentelők, a felmérés alapján a csendes olvasók – és sokan vannak ám – annyira nem lelkesednek a csihipuhis szájkaratéért.

Amúgy ti kedves kétszázak és most képernyő előtt bólogató egyetértő többiek, tudtok segíteni. Tudjátok terelni a beszélgetést, ignorálni a trollt, rászólni a mosdatlan szájúra (nem feltétlenül hasonló stílusban, lehet azt kulturáltan is, van, aki észreveszi magát), megkérni, hogy hagyja abba. Képesek vagytok rá. Örülnénk neki (hát még a moderátorok). Az ordítozás kiiktatása nem szünteti még meg a vitákat, az érvek ütköztetése sose a hangerő, vagy az egy négyzetcentiméterre eső csúnya szavak számában történő vetélkedéssel volt azonos.

Kívánságműsor - új topikok és frissített infók

A felmérés óta sokat változott a jobb hasáb – reméljük, sokak megelégedésére. Elindult a bölcsis, ovis, iskolás fórum (és örömmel látjuk, használjátok – kivéve a Kamaszokat, pedig biztos van mit megvitatni, posztot is többen kértek kamasz-témában), elindult a Dühöngő (nem, ez sem moderálatlan ketrecharc, és nem is arra szántuk), a Segítség! (reméljük, születnek valódi megoldások a virtuális térben), a korababás fórum.

Bár sokan kérték a GYES-GYED útmutatót is, egyelőre megvártuk vele a jogszabály-alkotási kavalkád végét (?), most, hogy kezd letisztulni például a gyes-gyed melletti munka lehetősége, vagy a családi adó-és járulékkedvezmények új szabályai, talán lesznek már olyan állapotok, hogy tisztán-világosan megírjuk, mivel 2014-től számos új szabály és rendelkezés lépett életbe. 

Tabu témák?

Politika, vallás – ezeket írták többen "tabu" témának. Kicsit szeretnénk értetlenkedni. Nem szoktuk politikai pártok vagy politikusok neveit leírni, nem tudósítottunk pártrendezvényről, nem vettünk át párt által kiadott MTI-hírt, nem készítettünk interjút kifejezetten politikussal – talán az egyetlen kivétel a családi napközi szabályozásában bekövetkezett változás, amelyről az ezt követő politikusnő által értesültünk először, de ez is a tényekre szorítkozott. Ami még ezen túl "politikának" tűnhetett a Bezzegen, az bizony olyasmi volt, ami nem elméleti politika vagy pártok belügye, hanem nemes egyszerűséggel az életünket, mindennapjainkat meghatározó dolog.

Az oktatás és az oktatásirányítás nem az oktatáspolitikusok ügye, még csak nem is pusztán a pedagógusoké – az iskolaügy a gyerek ügye, a szülő ügye, sőt, FŐLEG róluk szól, ezért is írtunk erről a  BA-n (és szülőként, esetleg pedagógusként véleményünk is van róla – ez egy blog, nem pedig egy hírportál vagy a Magyar Közlöny). Az egészségügy nem az orvosok vagy a minisztérium belügye, beteg pedig bárki lehet bármikor. A minket annyira érdeklő családi pótlék, családi adókedvezmény, munkajogi szabályozás, gyes-szabályozás mind-mind olyan téma, amit a politika dönt el és változtat meg, de a változásokat mi fogjuk megélni. Ezek a dolgok a mi dolgaink, nem a politikusok dolga – vagy ha rájuk hagyjuk, akkor utána ne reklamáljunk, hogy anyám, én nem ilyen lovat akartam.

(Aki pedig azt írta, hogy "túl ellenzéki" lett az oldal, az talán akaratán kívül is, de pontosan fogalmazott: bármilyen politika esetében a nyilvánosság, a média leginkább kritikus szokott lenni ott, ahol szabad ezt megtenni. A hülyeség pedig pártfüggetlen és úgy tűnik, örök....)

Vallás. Nem, a BA sosem lesz vallási fórum vagy vallásos portál, ehhez túl sokan és túl sokfélék vagyunk, aki ezt keresi, azt keresse máshol. A vallás témája általában kultúra, szokások (ünnepeink, egyes nevelési sémák eredete) kapcsán kerül elő, régebben többen írtak távolabbi kultúrákban megélt, esetleg vallási eredetű ünnep, családi rituálé részleteiről. Mostanában nem vagyunk biztosak abban, hogy kíváncsi nyitottsággal olvasnák-e egyesek, vagy orrpiszkálós lenézés is jutna bőven annak, aki nem úgy él, mint mi, meg a Manci néni a másodikon. Pedig jó megismerni a világot, és itt sokan tudnának ehhez hozzájárulni.

Reklámok? Nemá!

Nem akarok reklámokat olvasni! – írta a legtöbb olvasó, szám szerint 1766. Ebből 1535-en semmiféle trükkel nem akarnak általuk reklámnak ítélt tartalmat még csak látni is – bár biztató, hogy több mint 500-an esetleg megfontolnák, ha az aktuális cikkhez kapcsolódna a hirdetés (sikeresen mutatkozott be például a Nosiboo, aminek őszintén örültünk, hiszen egy új, magyar fejlesztésű terméket "reklámoztunk" ilyen módon), de 285-en esetleg valami nyereményjáték kedvéért is kattintanának. 

A válaszok közt nem szerepelt olyan opció, hogy "kattintanék, ha az ebből befolyó bevételt szakértői cikkre, tanácsadásra költenék", pedig mi költenénk a kívánságok alapján erre, ha ti kattintanátok.  Erre hányan szavaznátok? Pusztán a cikkre kattintásból ugyanis ma Magyarországon csak szép olvasottsági statisztika lesz, pénz viszont abból, ha a kedves olvasó a hirdetésre kattint, az átlag BA-olvasó viszont nem kattint. Bár volt olyan olvasó is, aki a reklámmentes, fizetős tartalmat tartaná járhatóbb útnak, mi egyelőre nem szívesen zárnánk el senkit a tartalomtól csak azért, mert abban a hónapban inkább a pelusra költi a pénzt, vagy óvodai befizetésre.

A következő részben írunk arról, miket olvastok még rajtunk kívül, mennyiből él az átlag Bezzeg-olvasó és hol teszi ezt, hogy változtatott az olvasási preferenciákon vagy a megjelenéssel kapcsolatos elvárásokon az okosmobil, a tablet, hány éves a legidősebb és a legfiatalabb kitöltő, írt-e érdekeset az a néhány bátor férfi, aki nemhogy bevallottan Bezzeganyát olvas, de még a kérdőívet is kitöltötte.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?