Új sorozatunkban olyan nőket szeretnénk megszólaltatni, akik az általuk választott területen tökéletesen megtalálták a helyüket, céltudatosságukkal, kreativitással bizonyítják a női karrierutak nemcsak sokszínűek, de igazán izgalmasak is tudnak lenni.

Mai beszélgetőtársam, Szanyi Erika majd' ezer ugrással rendelkező ejtőernyős-oktató, a Nyírségi Ejtőernyős Klub tagja.

Hogy szerettél bele, mit szeretsz a legjobban az ejtőernyős sportban?

Mindig a repülésről álmodtam, gyermekkoromban is imádtam repülőket, hőlégballonokat. Miskolcra jártunk bevásárolni és gyakran láttam az ejtőernyősöket ugrani, és ha valamilyen repülős film volt a tévében akkor nem lehetett onnan elvonszolni.

Hogy mit szeretek? Az abszolút szabadságot, a más tér és idő dimenziót és azt, hogy csak az adott pillanatban létezel te magad és tökéletes kontrollal végzed az ugrást, uralod a tested és lelked. Segít levezetni a mindennapok monotóniáját és feszültségét, erőt és önbizalmat ad. És óriási örömöt.

Mikor döntötted el, hogy oktató szeretnél lenni?

Nem akartam oktató lenni, csak így alakult. Mint nő először csak végeztem és végzem a Klub papírmunkáját, toborzást, a honlapot szerkesztem, aztán egyszer csak megvolt a megfelelő ugrásszámom, így szinte magától jött a dolog. 

Hány ugrás van a hátad mögött?

Kilenzszáztizenkettő.

A csatolt videón barátnőiddel hajtotok végre formációs ugrást. Hogy készültök az ilyen gyakorlatokra?

Minden ugrás egy gyakorlás. Minden ugrás alkalmában feladatot hajtunk végre, ketten, hárman, sokan. Felkészülünk a földön, megbeszéljük a feladatot, elgyakoroljuk többször is azután ugrunk. Sok-sok ugrás kell egyáltalán ahhoz, hogy valaki megpróbálkozzon egy ilyen formációval. Először önállóan gyakorlunk, aztán párosával, majd egyre több ember ugrik. Ehhez az ugráshoz 5 gyakorló ugrás kellett.

Versenyzel is/versenyeztél?

Célbaugró versenyeken indultam régebben, manapság célraszálló versenyeken indulok és úgynevezett formaugró kétfős váltás versenyeken kamerázom a versenyzőket. Célom, hogy 2013-ban benne legyek a magyar nagyalakzatos rekordban, az idén arra is készültem. A BIGWAY külföldön nagyon népszerű. Több száz ejtőernyősből álló alakzatokról van szó, akik együtt zuhannak meghatározott alakban. Múlt évben kezdtük szervezni a magyar rekordot, amit az idén Kaposújlakon sikerült is megdönteni 50 fővel. Nos, én a következő évben szeretnék részt venni az újabb rekorddöntésben.

Mit szólt a családod a hivatásodhoz?

Édesanyám elfogadta, néha még most is félt, de ez időszakos.

Kaptál beszólásokat, hogy nőként ebben vagy profi? Könnyen befogadott az ejtőernyős és repülős társadalom?

Hát először is nem vagyok profi. Nem jelentett senki számára furcsaságot, mert csak a mondjuk úgy, normálisabb emberekkel beszéltem erről. Aki nagyon „földhözragadt” repülésről, ejtőernyőzésről, búvárkodásról, vagy még hegyibiciklizésről sem lehet beszélgetni, de vannak ilyen barátaim is. Az emberek nem idegenkednek ettől, a legtöbben csodálkoznak, van, aki irigykedik és a legkisebb százalék talán hülyének néz, de bántás soha nem ért amiatt mert ejtőernyőzöm. Úgy tapasztalom, hogy az ejtőernyős társadalom a legőszintébb és legegyenesebb emberekből áll, legalábbis Nyíregyházán. Persze van a kezdeti szakasz, mikor kóstolgatják az embert és akár sértő megjegyzéseket is tehetnek. Aki nem bírja a kritikát és sértődékeny, az nem találja meg a helyét nálunk. Nahát én nem voltam rest visszaszólni. Több év volt, mire igazi csapattag lettem, de soha sem éreztették velem, hogy kívülálló vagy újonc lennék.

A nyíregyházi csapattal egy olyan baráti kört alkotunk, akik a legtöbb problémát, jót és rosszat tudnak egymásról. Bármelyikünk bármit megtenne a másikért. Hangoskodunk, beszólunk egymásnak, de a legtöbb időt a reptéren és azon kívül is együtt töltjük. Mindnyájan keményen dolgozunk, hogy ejtőernyőzhessünk, az ejtőernyőzés alkalmával együtt sportolunk, majd este együtt is bulizunk, főzünk, beszélgetünk. Mindannyian egy kicsit őrültek vagyunk, és elfogadjuk egymás bogarait.

Vannak gyerekeid? Ők már megfertőződtek, vagy csak várják, hogy ők is belekóstolhassanak az ugrás világába?

Van egy fiam, aki 8 éves. Ő már rendszeresen repül, a hasamban ejtőernyőzött is... Illetve a páromnak van két gyermeke, akik ejtőernyőznek. Van, amikor a család minden tagja egy géppel utazik. A gyerekek 15 éves koruktól jelentkezhetnek ejtőernyőzni. A párom gyerekei már elmúltak 18 évesek, amikor kezdték. Ehhez a sporthoz kell egy egészséges félsz, nem lehetsz túl vakmerő és nyámnyila sem.

Mennyi időt kellett a terhesség miatt kihagynod?

Júniusban ugrottam, decemberben szültem és áprilisban már ugrottam.

Milyen volt először újra a szabadesés utána?

Mint a biciklizés és mintha újra otthon lennék. Nagyon hiányzott és semmi sem változott.

Van valami „titkos” álmod az ejtőernyőzéssel kapcsolatban? Van valami, amit mindenképpen kipróbálnál még, de eddig nem tetted? (pl. bázisugrás extrém helyről, rekord, vagy hasonló)

Nincs különösebb vágyam, nagyalakzatokban szeretnék minél többet ugrani, vagy esetleg magassági csúcsot dönteni, de semmilyen veszélyesebb szituációt nem szeretnék. Anya vagyok és alapjában véve is nagyon óvatos, ezért a bázisugrás és egyéb őrült dolgok szóba sem jöhetnek nálam.

Mi kell ahhoz, hogy valaki rendszeresen ugorhasson hobbi szinten? Hogy zajlik egy tanfolyam? Drága mulatság?

Kell orvosi vizsgálat, tanfolyam és egy kis fizikai ügyesség.  Kétféle tanfolyam van én Bekötött Légcellás Tanfolyamokat vezetek, ami 21 ugrásból áll. Az első 6 ugrás bekötött, a többi egyre növekvő magasságból, egyre több zuhanással végrehajtott ugrás. A tanfolyam, illetve maga a sport nem olcsó, de nem is a legdrágább választás. A zsebünkhöz mérten tudunk ugrani, de a biztonság miatt évente minimum 20 ugrás ajánlott.

Van, aki azért keres meg, hogy legyőzze a tériszonyát az ugrással?

Volt már, hogy ejtőernyős tériszonyos volt, illetve én sem érzem túl jól magam a hatodik emelet erkélyén, de ez inkább csak jó ürügy, ha valaki nem akar ejtőernyőzni. Háromszáz méter fölött minden más. Ott már csak egy térképet illetve terepasztalt látunk.

Ha üzenhetnél a fiatalabb énednek, mit mondanál neki?

Soha sem éreztem ilyen jól magam, mint most, úgyhogy csak hajrá vágj bele, és kezdj ejtőernyőzni, mert az életed jobbá válik tőle!

Köszönöm az interjút!

Center