Tünde allergia asztma kiemelt

Ahogy kinézek az ablakon, a tegnap még teljesen kopasz fák helyett percről percre egyre jobban zöldellő ágakat látok. Egy hét múlva friss, üde lombkoronával feszít majd a sok, hatalmas fa a házunk előtt. Szokás szerint mintha ismét elmaradna a tavasz, és hirtelen köszönt be a nagy meleg. Felébred a természet, ezzel együtt megjelennek a levegőben a pollenek és allergének – a gyerek már most hozza a téli időszakban szinte teljesen elmúlt asztmás tüneteit.

Újra kitör az asztma
 

Hetek óta arról panaszkodik a 15,5 évesem, hogy tüsszög, folyik az orra, viszket a szeme és nehezebben kap levegőt. Egyre gyakrabban hallom a szobájából kiszűrődő köhögést, szemmel láthatóan szenved. Nincs mit tenni, újra el kell kezdeni az asztmagyógyszert. Dr. Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász szakorvossal beszélgettem egy kicsit a témában.

Bánfi doktornő elmondta, hogy a korán nyíló fákra és füvekre allergiás gyermekeknél (és felnőtteknél) várhatóan robbanásszerűen következik majd be az allergiás tünetek megjelenése: vizes orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és -váladékozás jelentkezik. Az asztmás gyermekek esetében köhögés is jelentkezhet, és előfordulhat nehézlégzés, zihálás is. Amennyiben az asztmás gyermekek tünetei rosszabbodnak, minél előbb fel kell keresni a gyermeket kezelő pulmonológus szakorvost, hogy a megváltozott körülmények miatti állapotromlás kezelését időben meg tudjuk kezdeni, tette hozzá a doktornő.

Megint kell az asztmagyógyszer
 

Mi is így cselekedtünk. Bár már régóta csak alkalomszerűen volt szükség a hörgőtágítóra és a gyulladáscsökkentőre, most újra fel kellett íratni a gyógyszereket, orrspray-vel együtt. Ráadásul, mivel közben a gyerek megnőtt, már nem is elég a korábbi hatóanyag-mennyiség, azt is növelni kellett.

Asztma kamaszkorban – fontos az együttműködés
 

Bár a kamaszok életkori sajátossága a szülőkkel való redukált kommunikáció, asztmás tinédzser esetén – ha nem is osztja meg az összes történést velünk a gyerek – fontos, hogy ne használja kontrollálatlanul az asztmagyógyszert. El kell neki mondani, hogy az adott gyógyszerből mennyi az egy nap alatt maximálisan felhasználható mennyiség, amit biztonsággal alkalmazhat – javasolta a tüdőgyógyász.

Létezik egyébként egy applikáció is, amelyben a fiatal rögzítheti a tüneteit, a felhasznált gyógyszerek mennyiségét és beadási időpontjait, így pontosan nyomon követhető az esetleges állapotromlás. Ráadásul az információkat alkalmasint a gyermek kezelőorvosa is látja, így gyorsan módosítható a gyógyszeres kezelés is. (Kisebb gyermekek esetében a szülő végezheti az adatok rögzítését az applikációban.) Az appot mi is kipróbáljuk, beszámolok majd róla később.

Tünde

Tünde allergia asztma kiemeltBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?