arcüreggyulladás arcüregöblítés

Amikor gyerek voltam, gyakran fenyegettek azzal, hogy fújjam rendesen az orromat, mert különben arcüreggyulladásom lesz, és fel fogják szúrni. Mostanára ezt már a nagylányommal játsszuk el rendszeresen: neki tavaly arcüreggyulladása is lett. Viszont nem kellett felszúrni, jóval kíméletesebb módon távolítottuk el az üregekben pangó váladékot: az elsőre ijesztően hangzó orrmosó készülékkel. Az arcüregátmosásról Dr. Karabouta Irene fül-orr gégésszel beszélgettünk.

Hogyan működik az orrmosó készülék?

Dr. Karabouta Irene: Az orrmosó készüléket meleg vízzel és sóval kell feltölteni. A gyógyszertárakban kapható készülék mellé egyadagos zacskókban sót csomagolnak, amelyet összekeverve a meghatározott mennyiségű meleg vízzel fiziológiás sóoldatot kapunk. Ezt az oldatot nyomjuk be az orrba. A spriccelés átmossa az arcüreget. A készülék maga ügyes műanyag szerkezet, amely kíméletesen illeszthető a gyermek orrához.

Ahogy a sós oldatot befecskendezzük, a folyadék az arcüregbe lövell, továbbhalad a homloküregben, a rostasejteken keresztül, és a másik oldalon távozik. Ezzel a módszerrel az összes váladék, ami az arcüregben volt, ki tud ürülni.

arcüreggyulladás arcüregöblítés

(1.) Fertőzés (vírusos, bakteriális), (2.) pangó orrváladék – megnagyobbodik az orrmandula – így (3.) a levegő szűkebb helyen áramlik – ezért a (4.) gyermek nyitott szájjal légzik, (5.) könnyebben megfázik ősszel/télen – így alakul ki az (6.) egymást követő gyulladás és állandósul a probléma

Miért jó ez a módszer?

Dr. Karabouta Irene: Ez a módszer azért jó, mert nem kell szúrni. Régebben gyakrabban szúrtuk az arcüreget, hogy onnan fecskendővel kiöblítsük, kiszívjuk a váladékot. Az otthoni arcüreg-átöblítés barátságosabb. Nagyobb gyermekek akár saját maguknak is át tudják öblíteni, kisebb babáknak pedig a szülők. Ezzel nagy valószínűséggel elkerülhető az arcüreg felszúrása, ami sokkal kellemetlenebb beavatkozás.

Hogyan kell használni az orrmosót?

Dr. Karabouta Irene: A mosdókagyló elé kell hajolni, fejet előre hajtani, nyitott szájjal, mert előfordulhat, hogy egy kis sós víz a hátsó garatfalon lecsúszik, és lenyeli a gyermek. Ez nem kellemes. De ha előrehajol, és nyitva tartja a száját az átöblítés közben, akkor nem tudja lenyelni a sós vizet.

Milyen gyakran mossuk át az üregeket?

Dr. Karabouta Irene: Az arcüreggyulladás akut fázisában naponta két-háromszor végezzük el ezt a műveletet.

Mikor érdemes használni a készüléket?

Dr. Karabouta Irene: Az orrátmosás egyrészt segít a már kialakult arcüreggyulladás kezelésében, és allergiák esetében is hatásos. Másrészt megelőzésképpen is használhatjuk, főleg, ha erősen szennyezett, szmogos levegőjű városban élünk. Ilyenkor hasznos, ha este átmossuk az orrot – látható, hogy a távozó folyadék feketés színű. Az orrátmosás kitisztítja az orrnyálkahártyát, ami igazán felszabadító érzés.

Egyszerű megfázásnál, vagy krónikus arcüreg-gyulladásnál, allergiás rhinitisnél is kiváló megoldás az átmosás. Esetleg orrműtétek után szoktuk még javasolni, ilyenkor tisztítja a sebet, a nyálkahártyát. De egy gennyes, lázzal járó, szövődményes arcüreggyulladás esetében nem ajánlott az arcüreg-átmosás – ekkor mindenképp szakorvos felkeresése javasolt!

Mi a különbség az orrszívó porszívó és az orrüreg-átmosó készülék között?

Dr. Karabouta Irene: Az orrszívó porszívó az orrban és orrüregben lévő váladékot tudja kiszívni. Be lehet előtte spriccelni tengeri sós orrsprayt, ami fellazítja a váladékot, így könnyebben ki tudja szívni az orrszívó. De ez nem tud „bejutni” az arcüregbe. Ha viszont fennáll egy orrnyálkahártya duzzanat, akkor sajnos nem feltétlenül segít az orrszívó porszívó, mert a duzzanat miatt a váladék nem tud kiürülni. Amikor nyúlós, ragadós, sűrű a váladék, akkor sem biztos, hogy az orrszívó porszívó ki tudja szívni.

Az orrszívó porszívó tehát mechanikusan szívja le az orrváladékot, az átmosás viszont ki is mossa az üregeket.

Köszönjük a válaszokat!

arcüreggyulladás arcüregöblítésBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?