szülés apuka  apás szülés

Első gyermekét váró apukáknak lehet hasznos ez az összeállítás, hogy fel tudjanak készülni a szülés körülményeire.

Ha beindul a szülés otthon, elindultok a kórházba. Miután megérkeztetek, a következő dolgokra számíthatsz:

A párodat meg fogják vizsgálni, és ha tényleg eljött az idő a szülésre, a vajúdóban kap majd helyet, ahol valószínűleg hosszú órákat fogtok eltölteni. Remélhetőleg lehetőséged lesz vele maradni ez alatt az idő alatt. Ha császármetszésre készültök, akkor őt előkészítik a műtétre.

A párodat az úgynevezett CTG műszerrel kapcsolják össze. Ha elkísérted a kismamát a szülést megelőző hetekben a nőgyógyászhoz, akkor már biztosan ismerős mindez számodra. Érzékelőket rögzítenek a hasára, és a műszer rögzíti a méhösszehúzódásokat és a magzat szívhangját. Ha kihangosítják a műszert, akkor te is hallhatod a kisbabád szívverésének hangját. Ha császármetszésre készültök, akkor párodnak beköti az infúziós tűt.

Az orvos vagy a szülésznő rendszeresen ellenőrzi hüvelyi vizsgálat során, hogy mennyire tágult ki párod méhszája, ezt a vizsgálatot folyamatosan ismételgetni fogják, hogy a szülés menetéről tájékozódjanak. 

Amikor a fájások erősödnek, a te feladatod is megnő. Segíts párodnak a légzésben, ahogyan azt korábban megbeszéltétek a felkészülés során. Legyél gondoskodó és szerető. Ha császármetszésre vártok, fel kell majd venned steril maszkot és öltözetet, mielőtt a műtőbe belépsz (ha beengednek), vagy ha lehetőség van rá, kintről nézheted a műtőben történteket (természetesen kitakarva a műtéti területet).

Ha olyan kórházban vagytok, ahol a vajúdó és a szülőszoba külön vannak, amikor eljön erre az idő, át fogtok költözni a szülőszobába, ahol megszületik a kisbabátok. A szülés után közvetlenül a köldökzsinórt elvágják, az újszülöttet megtisztítják, és megmérik, hogy hány pontot kap az Apgar-teszten, ami alapján az újszülöttek állapotát ítélik meg.

A legtöbb kórházban lehetőség van arra, hogy ha nincsen komplikáció, az újdonsült kis család eltölthessen pár órát együtt közvetlenül a szülés után.

M.