Ami az időjárást illeti, nyilván nem én voltam az egyetlen, aki legszívesebben elment volna inkább egy varázslatokkal teli, napsütötte trópusi szigetre. A tizennégy éven aluliaknak csak a Vajdahunyadvárig kell menniük ezért, ott várja őket az F Exhibition szokásos, „évszakváltáskor” nyíló kiállítása, ami idén az Elvarázsolt Sziget nevet viseli. A sarkvidék, az éjszaka, az idő vagy az óceánok világa után tehát egy Szigeten lakik a titokzatos Varázslómester, aki a feladványok megfejtése után varázslótanonccá nevezhet ki bennünket – feltéve, ha megleljük, melyik varázstárgyat kell a legvégén megérintenünk hozzá. Mert ha a másik kettőt, akkor esetleg ehelyett kővé válhatunk...

A kiállításon az egzotikus trópusi növények és állatok mutatkoznak be, sokan valóban egy szigetről származnak, mások a dél-amerikai dzsungel jellegzetes ragadozói vagy madarai, de akad Délkelet-Ázsiában honos színes halfaj, a több földrészen is csodálható orchideafajok serege, vagy olyan béka, amiről soha azelőtt nem hallottam. És persze a játékos elemek se maradnak el: az autózó jaguárkölyök, a tollaslabdává változtatott madarak, vagy a Varázslómester Tornyát őrző állatok... amik egyébként minket, felnőtteket is alaposan megtévesztettek.

A jól bevált forgatókönyv ismételten a „mínusz egyedik” feladvánnyal kezdődik, amelynek helyes megfejtésével léphetünk be a valódi feladványsorba, miután kézhez kaptuk a kis játékfüzetet, amiben most matricákkal kell jelezünk a helyes válaszokat. Nincs jelen viszont a korábban megszokott „segítő állat”, aminek a lábnyomain hamarabb vagy biztosabban juthattunk a megfejtéshez. (Azért nem kell aggódni, önellenőrzés vagy „súgás” céljából most is vannak olyan tárlók, amiket figyelmesen tanulmányozva könnyebben juthatunk a helyes eredményre.)

Idén a barátok programjai összetorlódtak, ezért egy darab gyereket vittünk csak a helyszínre (a csúcs úgy emlékszem, négy volt...), aki így kénytelen egyedül, esetleg a szülőkkel csapatban feladványról feladványra szökdécselni, máskor a cimborákkal együtt találgat, sűrű vitatkozás közepette. Mivel már másodikos, az olvasás-szövegértés már nem okoz számára nehézséget, igaz, a „mandrillt” sikerül „mandarinnak” olvasnia, hogy aztán hiába keresse az élénk színű gyümölcsöt a teremben a nagyorrú majom helyett. Hiába, ez az igazi PISA-teszt: ha nem értjük jól a kérdést, a válaszunk se lesz helyes! Viszont van is motiváció a figyelmes olvasásra: a lényeg időnként az apró részletekben van – vagy az egészen apró, őserdőben is nagy tömegben élő állatokban. (Tudtátok-e, hogy egy hangya a testsúlya ötvenszeresét is képes felemelni?)

Az illúziók és megtévesztések leleplezéséhez jó orra, éles szemre és biztos fülre is szükségük lesz.”

- írja a kiállítás ajánlója, és nem túloz: a megfejtésekhez néha belesünk valahová, meg kell szagolnunk valamit, hegyezni a látogatói zsivajban a fülünket, melyik hang nem illik a többi közé, sőt, a Természettudományiban már népszerűvé vált „tapogatóban” a sötétben kell észlelnünk a kezünkkel, miféle állatot simogatunk éppen. Csak bátran, annyit elspoilerezhetek, hogy nem harap...

A kiállítás színes. Mondhatnám NAGYON színes, ami a nyirkos-lucskos-mégmindigszürke télvége-tavaszelőben igencsak jól jön. A színes harcoshalakon, papagájokon és hasonlókon túl a kör alakú tárlókon (amelyek a füzethez kapcsolódó feladványokat rejtik) óriási színes mandalák gyönyörködtetik a szemet (főleg a felnőttét, miközben az izgatottan ide-oda pattogó gyerek a matricákat ragasztgatja), sőt, a szerelmes papagájok alatt lévő színes mintát ha az ember sokáig nézi szinte mozdulatlanul (tudom, gyerekkel ez nehezen kivitelezhető mutatvány), akkor úgy érezheti, elfogyasztott valamilyen könnyed trópusi varázsgombát. De az optikai illúziók is visszaszivárogtak az első kiállítások valamelyikéről: van legalább három olyan tárló, amelyen vagy „megmozdulnak” a valójában mozdulatlan képelemek, vagy mondjuk „eltűnik” a képen látható ábra.

DE NE NÉZZ RÁ, IDE VAN ÍRVA, HOGY NEM SZABAD BELENÉZNI A SZEMÉBE! - süvölt ránk a kiskorú, amikor óvatlan felnőttként lépnénk a következő tárló elé, bizonyítva, mennyire komolyan bírják venni még az írni-olvasni tudó, tudományokért rajongó nyolcévesek is a varázslatot, ha kellő alapossággal van eléjük tálalva. Ezek után bevallom: nem tudom egészen, milyen arca van az Álmok Őrzőjének, át is ballagok legott az üvegbékához, ami némi netes kutakodás után kiderül, valóban létezik, nemcsak az Elvarázsolt Szigeten, bár eredeti, ecuadori lakhelyén újabban a kihalás fenyegeti.

A szervezők mindent igyekeznek megtenni, hogy minél többen meglátogathassák az Elvarázsolt Szigetet: a húsvéti ünnepek alatt végig, ráadásul hosszított nyitvatartással várják a látogatókat (tehát lehet már fél tíztől menni, vagy ebéd/délutáni alvás után is), hétköznap várják a csoportokat (mivel a feladványok szövegesek, elsősorban a kisiskolásokat várják, de egy felolvasni nem rest óvó néni segítségével állítólag a nagyobb óvodások is nagyon ügyesen és lelkesen szokták végigjárni a pályát). Aki most nem jut el, május 13-ig még betervezheti: tavasz vége felé talán kisebb lesz a kontraszt a „bent” tarka színkavalkád és a kinti környezet közt, de mindenképpen „más világ” várja a betérőket. Aki pedig megmutatja, hol van a kiállítás tárlójában elhelyezett sorozaton 3 db egyforma orchidea, az nyerhet tőlem egy gyerekkönyvet, mivel mi vagy 6-8 percig meresztgettük a szemünket hárman, és még így is csak a párokat sikerült megtalálni.

Vakmacska

Az ELVARÁZSOLT SZIGET című interaktív kiállítás és játék 2018. március 24-től május 13-ig látogatható a Vajdahunyadvárban.
Helyszín: VAJDAHUNYADVÁR
Nyitva tartás: H zárva, K
V 1017 óráig (nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn, valamint május 1-jén nyitva)
Korosztályi ajánlás: 499 éves korig
Időtartam: 1
1,5 óra
Jegyárak:
felnőtt 1750 Ft ; gyermek (314 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1550 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 5950 Ft (csak a helyszínen vásárolható)
Bővebb információ>>>
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.
Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, 7 év alatti gyermekek szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot.

Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?