Mivel ezen a héten volt a koraszülöttek világnapja - meg is emlékeztünk róla - ma szüléstörténet helyett egy ehhez (és szüléshez) kapcsolódó közérdekű felhívást osztunk tovább, hátha valaki nem látta az eredeti forrást, de képes segíteni.

A koraszülöttek világnapján felhívást tett közzé a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, hogy segítséget kérjen mindazon édesanyáktól, akik szoptatnak, hogy többlet anyatejüket ajánlják fel koraszülött és kis súlyú beteg gyermekek számára.

Koraszülöttnek számít az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. A 23-30. terhességi hét között világra jött koraszülöttek kifejezetten veszélyeztetett csoportnak számítanak, szerveik még éretlenek, számukra az egyetlen adható táplálék az anyatej.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet anyatejgyűjtő állomásának több, mint 50 éves fennállása alatt mindig segített anyatejet biztosítani 12 kórház PIC és koraszülött osztályán fejlődő és az otthoni gondozásban lévő rászoruló csecsemő részére.

Hálásak vagyunk és köszönetet mondunk minden anyatejadó anyának, akik önzetlen segítségükkel jelenleg is segítséget nyújtanak életben tartani az ország koraszülött babáit és mindazokat a csecsemőket, akiket édesanyjuk nem tud ily módon táplálni. Azonban sajnos felére csökkent az anyatejadók száma, így kérünk mindenkit, aki teheti, segítsen, és többlet anyatejét ajánlja fel az ország anyatejgyűjtő állomásain. E jó cselekedetért 2700 Ft/liter adómentes jövedelmet kaphatnak.

Az Intézetünk anyatejgyűjtő állomásán jelentkező édesanyáknak segítséget nyújtunk a vizsgálatok gyors és szervezett lebonyolításában, így csak egyszer kell eljönniük gyermekkórházunkba, mert egyszerre végezzük el az édesanyák részére az összes szükséges vizsgálatot, mely alatt kisbabájukra vigyázunk.

Dr. Nagy Anikó PhD. főigazgató főorvos minden lehetséges alkalommal felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, hogy az anyatej tartalmazza az újszülött és a csecsemő számára az optimális fejlődéshez szükséges anyagokat, a legkönnyebben emészthető formában, legelőnyösebb összetételben, legmegfelelőbb mennyiségben, továbbá hozzájárul az immunológiai éréshez, a csont- és idegrendszer megfelelő fejlődéséhez, a mozgásfejlődéshez, az értelmi és érzelmi élet megfelelő alakulásához.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet anyatejgyűjtő állomásán jelentkezőknek segítséget nyújtunk a vizsgálatok gyors lebonyolításában:

- Vérvételt HIV ellenanyagszűréshez helyben, mely akár a várandósság alatt elkészíthető.

- Beutaló nélküli székletvizsgálatot, bőrgyógyászatot, Wassermann vizsgálatot, tüdőszűrő vizsgálatot biztosít.

  • Begyűjti a többlet anyatejet.
  • Bevizsgálja az anyatejet hamisítás kizárására és mikrobiológiai vizsgálatot végez.
  • Pasztörizálást végez.
  • Steril üvegeket, fertőtlenítőszert ad.
  • Háztól elszállítja az anyatejet, rugalmasan.
  • Eljuttatja a kórházaknak és az igénylőknek.
  • Higiénés tanácsadással segít.
  • Havonta utalja a leadott anyatej árát.
  • Gyógyszerszedéssel kapcsolatban információt ad.
  • Ingyenes mellszívó készüléket és/vagy „mikrós-sterilizáló” eszközt kölcsönöz.

Anyatejgyűjtő Állomásunk:

1131 Budapest, Madarász Viktor u. 22-24. (a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai gyermekkórházában)

Tel: 06 1 349-8574

E-mail: anyatej@heimpalkorhaz.hu