Csutkababa gyerek nevelés menstruáció

Kinek előbb, kinek később, de egyszer minden kislány életében eljön az a pillanat, amikor bugyijában vérfoltokat fedez fel: megjön élete első menstruációja. Jó, ha odafigyelünk az érés jeleire, és az is hasznos, ha már 5-6 éves korban elkezdjük a felkészítést a természetes biológiai folyamatra.

Bezzeganyakörökben néha téma, hogy kislányunk egyszer úgyis nagylány lesz. Most a menstruációra gondolok. 10 éves kor körül nagyjából a lánygyermekek felénél már vannak jelei az érésnek, majd 11-14 éves korra tehető az első menstruáció. Nem ritka az a jelenség, hogy 7-8 évesen panaszkodik, hogy csíp neki a vagina környéke, és egyúttal fokozottabb váladékképződést észlelhetünk. Nem kell azonnal rosszra gondolni, lehet élettani jelenség is, a hüvely savi állapota kezd kialakulni, ami átmenetileg irritálhat. Amire tanítani kell: nem nyúlunk oda koszos kézzel.

A havivérzés megjelenése is egyre korábbra tehető. Tulajdonképpen menstruál már, amíg agyilag még nehezen fogja fel, mitől is történik ez vele. Már 5-6 éves kortól lehet részletekben magyarázni, mi ez, a nyomokat úgyis észlelheti rajtunk, a ruhánkon. Készítsük fel okosan. Tapasztalatom szerint sokkal gyakoribb, hogy a lányka fájdalmasan fog menstruálni, ha az anya is havi 4-5 napot szenved. Valami pszichés oka lehet, példakövetés, nálam okosabbak biztosan tudják. Szerintem kezeljük tárgyilagosan, ne érdeklődjünk perceként, fáj-e.

A 11 évesen vérző kislány megérti már a tisztaság, betét jelentőségét, de a tamponnal várnék 12-13 éves korig. Ugyanis meg kell érnie arra, hogy a tampon használata higiénikusan, biztonságosan menjen neki, és a hüvely mérete is ekkor éri el azt a nagyságot, hogy a mini tampon ne okozzon fájdalmat. Jó leírás van a tamponok dobozában, és az első próbálkozáskor feltétlenül ellenőrizzük a higiéniát (kézmosás). Ja, nem veszti el tőle a szüzességét.

Kádfürdő inkább ne, uszoda tamponnal esetleg, de ha érzékenyebb a fertőzésekre, akkor inkább azt sem. A fokozottabb intimhigiénia fontos, nyugodtan használhat intim mosakodógélt.

Amiben sziklaszilárd voltam: menstruációra való hivatkozással nem bliccelhető el az időben suliba érés, özönlő/nagyon görcsös vérzés kivételével a tesióra, a tanulás, a takarítás, a szemét levitele, a példák még sorolhatók...

Ti hogyan oldottátok/oldjátok/tervezitek megoldani ezt a kérdéskört?

Csutkababa