Ma már szinte senki nem csodálkozik azon, ha egy ovis gyerek úgy kezeli a tabletet, mintha azzal együtt jött volna világra. A gyerekek tablethasználatának hatásait egyelőre senki nem tudja pontosan meghatározni, ugyanis a modern technológiát használó fiatal generáción még nem tudtak hosszú távú hatástanulmányokat végezni, írja az index. De mit játszanak a gyerekek a tableten? Mit engedünk meg nekik?

Nálunk alapszabály, hogy játékot csak az én felügyeletem mellett tölthetnek le a gyerekek. Lövöldözős, zombis és egyéb, nem gyerekeknek való applikációk szóba sem jöhetnek. A tableten tehát csak ellenőrzött játékok vannak, melyek között van olyan is, amivel én is szeretek játszani.

Mostanában például azzal szórakozunk esténként, hogy farmot építünk. A Hay Day kicsit addiktív, már az egész családot meghülyítette: a különböző időközönként beérő termések leszüretelésén és eladásán és az állatgondozáson kívül (fejés, birkanyírás, tojásbegyűjtés stb.) fejleszteni is kell a farmot: a terméseket és az előállított termékeket piacra kell dobni, a silót és a pajtát bővíteni kell, hogy elférjenek a cuccok, és foglalkozni kell a vásárlókkal is: a rendszeresen felbukkanó kövér szomszéddal, az öreglánnyal és a ribanctekintetű, piros kendős bigével is.

(Arról nem is beszélve, hogy megy a verseny nálunk a fiúk és a lányok között: kinek lesz hamarabb macskája és kutyája, és ki fogja tudni megvenni először a pitesütőt. A versenyben minden megengedett, az is, hogy amíg a pasid alszik, te farmerkedsz: birkát nyírsz, vajat köpülsz, aztán végre eljutsz a répaszüretig is talán.)

A négyévesem kedvence a Dóra, a felfedező: a Nickelodeonról ismert főcímzenét kórusban éneklik a lányok, aztán hagyják a kicsit játszani az applikáció játékaival: a puzzle-lal, a memóriajátékkal és az árnyékvadászattal, ahol a felbukkanó rajzfilmfigurát, vagy az árnyékát kell kiválasztani három nehézségi szinten a 12, 24 vagy 40 lehetséges árnyék közül. (Nem is olyan egyszerű a feladat.)

A kilencéves az ügyességi játékokat szereti, mostanában a Subway Surfersszel játszik, ahol síneken futva/szörfölve kell összeszedni az aranyakat, karácsonyfákat és kikerülni a különböző hátráltató elemeket: vasúti kocsikat, lezárásokat, miközben a Mikulás üldöz. Ha elbénázol valamit és nekimész valaminek, a Mikulás elkapja a grabancod, és kezdheted elölről a játékot.

A tizenegy éves pedig a Szókirakós nevű játékot használja leginkább, melynek lényege, hogy egy 4x4-es betűmező betűinek folyamatos összekötésével minél hosszabb szavakat állítson elő 90 másodperc alatt. A játék offline módban gyakorlási lehetőséget biztosít, online pedig élesben játszható több száz, az adott pillanatban velünk egyforma betűtáblát látó játékossal.

A 90 másodperc végén megmutatja az applikáció a lehetséges szavakat, és azokat, amelyeket sikerült megtalálnunk. Ezután az első 200 helyezett neve és pontszáma bukkan fel: keressétek a Bezzeganya felhasználót, azok mi vagyunk. (Üdv Newpinyő78-nak, aki fogalmunk nincs, kicsoda, de biztos csuklik, annyit emlegetjük.)

A ti gyerekeitek mivel játszanak a tableten?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?