Szeretnéd tudni, adott mennyiségű krinolint, korpás kekszet, mogyorót, konyakmeggyet, töltött káposztát, retket, fog(!)hagymás tonhalat, túros (az nem a lóhát szok' lenni?) batyut mennyi tapétázással, sífutással, faültetéssel, vonatozással, kirakat-nézegetéssel, veteményezéssel, zongorázással lehet kompenzálni?

A Magyar Kormánytisztviselői Kar Energiaegyensúly-táblázatából kiderül, hogy egy átlagos család (60 kilós anyuka, 100 kilós apuka, 90 kilós nagymama, 80 kilós nagypapa, 40 kilós leánygyermek és 55 kilós fiúgyermek) elfoglaltságai és táplálkozása hogyan is vannak egyensúlyban.

Az MKK táblázatából megtudhatjuk, hogy egy ebéd után az anya 2,5 órát mosogat (mosogasson ennyit, akinek hat anyja van), az apa 1 óra 45 percen keresztül kártyázik a barátokkal (nyilván, amíg anya mosogat), a leánygyermek 5 órát tanul (stréber), vagy 3 órán át vásárol a plázában (plázacica), a fiúgyermek 4 óra 10 percet játszik a számítógépen (függő) vagy 1 óra 45 percig segít az építkezésnél (miközben az apja pont ennyi ideig veri a blattot). A nagymama 45 percig keringőzik (a Hufnágel Pistivel), a nagypapa pedig 2 órán keresztül olvas mesét az unokájának (és ha a szomszédnak?), és 1,5 óráig tapétázik (feltéve, ha nem kínozzák derékbántalmak).

A táblázatból leolvasható, hogy ha a nagyi közel fél kiló szőlőt és 3-4 szem diót elfogyaszt, akkor két órán keresztül fejthet rejtvényt büntetlenül. Egy óra portörlés 5 szem konyakos meggyet ér. Ha a nagypapi egy korpás kiflit és egy túrókrémet reggelizik, seperheti 45 percig az avart, hogy a mérleg egyensúlyban legyen. Ha anya két és fél órát szív a mosogatással, a jutalma egy darab kefir gyümölcsös müzlivel. Apa bezzeg nézheti két órát a tévét, és eme tevékenység alatt elfogyaszthat egy tükörtojást egy zsemlével. (Igazságtalanság!) Ha a negyvenkilós leánygyermek két órán át teniszezik, 7 dkg túróval töltött paprikát és egy darab magvas zsemlét kell megennie, hogy energiaegyensúlyban legyen. A fiú pedig egy óra barkácsolásért 2 dl tejeskávét, 1 db szemlét (sajtó?), 5 dkg felvágottat és 10 dkg uborkát kaphat.

Javasolnánk további tevékenységeket is a táblázatba: cipő felvétele cipőkanállal két órán keresztül, hangyaszedés bokszkesztyűben másfél óráig, a naplemente megtekintése, amíg a Nap el nem tűnik a horizonton, varacskos disznó simogatása az Állatkertben fél órán át, söröskorsó emelgetése a saját szánkhoz két és fél órán keresztül (bónusz négykézláb hazamenés 40 percig), karácsonyfatüskék felporszívózása a perzsaszőnyegből hat óra negyvenhét percig. Ezeket pedig szeretnénk összevetni ezekkel az ételekkel: mentás borsóleves pármai sonkával, kacsamell meggymártással, sáfrányos körtekompót, barna vajban posírozott nyelvhal gabonákkal, konfitált gyöngytyúk comb ropogós hajdinával és feketegyökérrel.

És legközelebb ne feledkezzenek meg az ötkilós kisbabáról se: jó lenne tudni, hogy 200 ml anyatej hány hasról hátrafordulással és rugdalózással, valamint hány óra torkaszakadtából való üvöltéssel egyenértékű. (És ha igazán jó fejek akarnak lenni, akkor feltüntetik a dzsungáriai törpehörcsög mókuskerékben tekert idejét a szárított vörösáfonya viszonylatában.) 

Engem már csak egy kérdés foglalkoztat: anya másfél óra lovaglását azt hogyan értették? Zsiráfon vajon többet ér?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?