Lehet-e káposztát enni? Lehet-e sportolni?Lehet-e túletetni? Lehet-e túl gyakran etetni?  Van-e olyan hogy cumizavar- vagy, ha már itt tartunk, cicizavar?

'sosta in paese' photo (c) 2009, Matteo Bagnoli - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Tényleg kevés lesz a tej három hónap után? Igaza van-e az anyámnak, ha azt mondja, hadd sírjon, nem gond,majd megtanulja átaludni  az éjszakát?

Korábban a Bezzeganyán megjelent, szoptatás témájú posztok forrongó indulatokat generáltak, szolid kismamák jutottak el a témában anyázásig és azon is túl, kiáltottak szoptatásnácit, perverzet vagy egyenesen pedofíliát- vagy emlegettek lelketlen mérgező tápszeres anyát, a másik oldalról. A kommentek alapján kiderült: a szoptatásról nemcsak hogy mindenkinek van véleménye, de úgy tűnik, mindenki ért is hozzá, ha meg véletlenül éppen nem, majd a védőnő segít- kár, hogy az egyik védőnő ezt, másik azt tanácsolja, és mindez gyakran közel sem egyezik meg a kapott babagondozási anyagok vagy a gyerekorvos javaslataival.

Mégis, hogy lehet ez, hiszen, ha anyósomhoz nem is, de a védőnőhöz azért megyek, hogy megbízható és korszerű tanácsokkal lásson el?

Úgy, hogy a egészségügyi dolgozók képzésében alacsony óraszámban szerepelnek a szoptatási ismeretek, ráadásul a terület protokollja is nagy változáson ment keresztül az elmúlt években-évtizedekben- tehát egy idősebb orvos például könnyen lehet, hogy a 20 évvel ezelőtt megszerzett, de mára elavult ismeretet adja nekünk tovább.

Az azonban, hogy mi káros, mi nem, mi működik, mi nem, nem kell hogy valamiféle bizonytalan ködben úszó városi legenda tárgya legyen, hiszen „ez így volt a második gyerekemmel, Pistikével/ Julikával, és  akkor ez bizony mindenkinél így van”. A bébik etetésének szabályairól – fel lehet lélegezni – igenis VANNAK tudományosan alátámasztott eredmények, amikre lehet támaszkodni, ha a szerencsétlen kismama elvész a tanácsok erdejében. Ezeket eddig is össze lehetett szedegetni innen-onnan, viszont most egybegyűjtve, rendes tudományos szöveghez méltón lábjegyzetelve-hivatkozva is elérhető erről egy anyag. 

A SOTE-n folyó laktációs szaktanácsadó képzéshez ugyanis egy új, magyar nyelvű tananyag jelent meg. ami  az eddigi legteljesebb magyar nyelvű szakmai szöveg a humán laktáció témakörében. A tananyag fejlesztés pályázati támogatása (TÁMOP) lehetővé tette, hogy az oktatóanyagot ne csak a képzés hallgatói hasznosíthassák, hanem az anyag jelentős része széles körben elérhetővé váljon a szakemberek és minden érdeklődő számára.

A laikusoknak is követhető és kifejezetten érdekes szöveg jelent meg, ami – hogy kedvcsinálóként néhány poént is lelőjek – kitér például arra, hogy a milyen összefüggés van az emlősállatok utódjainak önnállósága és az anyatej összetétele között, tehát mondjuk a mamamacska teje miben hasonlít az emberéhez,  vagy hogy Mozart családjában miért is lehetett magas a csecsemőhalandóság.

A szöveg szabadon letölthető, terjeszthető, fénymásolható, innen.

Vegyétek, vigyétek, olvassátok!