A kamaszok szeretik rejtegetni a problémáikat, főleg, ha cikinek érzik. A titkolózás sok esetben ront a helyzeten: ilyen például a benőtt köröm esete, mely akár addig rejtve maradhat, amíg már olyan panaszokat nem okoz, hogy a kamasz nem titkolhatja tovább. A begyulladt, gennyes lábujj komoly fájdalom forrása, nem érdemes halogatni a problémamegoldást. Dr. Fadgyas Balázs gyermeksebészt kérdeztük a benőtt körömről.

A gyermeksebészeti szakrendelést gyakran keresik fel kamasz páciensek benőtt körömmel, melynek oka, hogy ebben az életkorban a kamaszok nem veszik elég komolyan a higiénés szabályokat (pl. lábápolás, rendszeres zoknicsere), gyakran túl szoros cipőt hordanak vagy egész nap ugyanabban a lábbeliben vannak. Ráadásul a kamaszok még szüleik elől is igyekeznek rejtegetni problémájukat, emiatt gyakran előfordul, hogy elhanyagolt állapotban érkeznek a kamaszok a rendelésre – számol be tapasztalatairól Dr. Fadgyas Balázs, aki hozzáteszi: előfordul, hogy a szülő azt veszi észre, hogy a korábban sportolni szerető gyermek hirtelen nem akar edzésre menni, így derül ki, hogy a benőtt köröm okozta fájdalom az ok.

Mitől alakul ki a benőtt köröm?

A benőtt köröm a helytelen körömvágás és a nem megfelelő lábhigiénia miatt alakul ki. Először a köröm széle reped be (leggyakrabban az öregujj külső felszínén), melynek következtében a körömben kis „tüske” alakul ki, mely ahogy nő, tolja maga előtt a lágyrészeket, és kialakul a gyulladás. A lágyrészek a növekvő körömtüske miatt ödémássá, gyulladttá válnak, a tüske még inkább belenő a körömbe, még nagyobb gyulladást okozva – ez tehát egy ördögi kör. A benőtt köröm igen nagy fájdalommal is járhat, sokszor gennyes, bűzös váladék ürülhet a köröm alól.

Hogyan kezeljük a benőtt körmöt?

A gyermeksebészeti vizsgálaton első körben fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő helyi kezelés, kötözés történik, melyre a kamaszt és a szülőket is megtanítjuk, hogy otthon tudják folytatni a kezelést. Amikor a gyulladás lejjebb húzódik, eldönthetők a további lépések. Az esetek egy részében a gondos helyi kezelés, körömápolás, higiénia, esetleg gyógypedikűrös felkeresése megoldja a problémát, súlyosabb esetben pedig sebészeti beavatkozás szükséges a gyógyuláshoz. Ennek során az öregujjba három ponton adunk érzéstelenítőt, hogy elérjük a lábujj érzéketlenségét, így a benőtt körömszél fájdalom nélkül kimetszhető – mondja a gyermeksebész, aki hozzáteszi: a beavatkozás során a fájdalom csillapításának érdekében lehetőség van kéjgáz szívására is.

Kiújulhat-e a betegség?

Az esetek akár 30 százalékában sajnos a probléma vissza-visszatér, tehát különösen fontos a műtétet követő gondos utókezelés, a helyes körömvágás és a megfelelő lábhigiénia. Utóbbiak egészséges állapotban is rendkívül fontosak a benőtt köröm kialakulásának megelőzése érdekében.

Tünde