Mivel nagyon sok család már most tervezi a nyári vakációt, és - mióta többen megengedhetik maguknak - sokan készülnek tengerpartra, egy nagyon fontos veszélyre szeretném felhívni mindenki figyelmét. Mikor az ember strandra készül, pláne kisgyerekkel, sok mindenre gondol: naptej, napszemüveg, UV-szűrős fürdőruha, mentőmellény, félsátor vagy napernyő, elegendő folyadék, ami hidegen marad, búvárszemüveg, homokozókészlet… mert ugye, néha ki kell jönni a vízből, és mi a legelső, amivel a gyerekek legszívesebben játszanak? A homok. Mini jacuzzik készülnek, kagylóval díszített kastélyok, homokvárak… és gödrök is.

Emígy szórakozott az Indianából érkező Mattingly család is, akik két gyerekkel, egy kilencéves fiúval és egy hétéves kislánnyal érkeztek meg Florida keleti partjára a tenger mellé, hogy téli vakációjukat élvezzék kissé melegebb éghajlaton. Az idei tél kicsit hidegebb, a víz a turistáknak sem kellemes hőfokú, ezért sokan beérték aznap napozással és játékkal. A testvérek a szülőkkel együtt kezdték a gödröt ásni, s ahogy telt az idő, a gyerekek feje már kis sem látszott belőle. A luk körülbelül 120 centi széles és 150 centi mély volt, mikor apuka elugrott a telefonért, hogy fényképezze vagy videózza a gyerekeit, amint a lukból nézegetnek ki - és közben megtörtént a baj, a gödör oldala egyszerűen beszakadt, maga alá temetve a gyerekeket.

Több videó van erről a Youtube-on, amin hallani segélykérő hívásokat, a diszpécser kérdéseit - és a háttérben apuka segélykiáltásait és anyuka hisztérikus sikolyait, hogy a kislányom, a lányom a homok alatt van… A fiú végül csak mellig lett betemetve, ezért őt hamarabb kimentették, és pár nap kórházi megfigyelés után kiengedték, de a lányt 15 percig tartott kiásni, esélye sem volt. A kiérkező mentősök próbálták újraéleszteni, de a kórházba érkezés után halottnak nyilvánították.

A szülők sajnos nem tudták, hogy bár a nedves homok jól tapad, ha mélyre ásunk, a teteje gyorsan szárad, és ha 33 foknál meredekebb az ásás szöge, hamar beomlik. Az a kb. húsz ember, aki segített a mentésben, nem tudta, hogy ilyenkor függőlegesen kell lefelé ásni, megtámasztani oldalt a homokfalat és úgy kiásni az áldozatot-mikor elkezdték a mentést, és többen őrülten ásni kezdtek, még több homok omlott be. Hasonló okokból kötelező építkezéseken pl. árkok ásásakor az oldalsó támasztás, ha 150 centinél mélyebb a gödör.

Megkérdeztek egy geológus professzort is, ő mondta, hogy minden, deréknál mélyebb gödör pillanatok alatt halálcsapdává változhat, ha beomlik a homok. Még veszélyesebb, mint a lavina a hegyekben, mert a hó könnyű, gyakran vannak apró légzsákok a hókupacok közt, ami az alatta lévőnek több időt hagy, hogy levegőhöz jusson, de a nedves homok egyszerre, csontroppantó súllyal zúdul le, és a halál szinte azonnal beáll, ha valakit maga alá temet.

Mivel mindenki erről beszél, ugyanis friss a hír, február 20-án történt, megkérdeztem a lányaimat is: annak ellenére, hogy évente jön a tűzoltóság oktatni a gyerekeket, erről még soha nem hallottak, pedig 5 gyerek hal meg hasonlóképen évente. Nagyon sok felnőtt sem tud róla, voltak már hasonló balesetek, s felnőttek is haltak meg már emilyen alagútásó vagy épp egymást betemető, homokdűnét piszkáló, a fentihez hasonló balesetben, mikor nem ismerték és alábecsülték a homok fizikáját. Pár hírműsor alatt olvastam a kommenteket, sokan játszottak így gyerekkorukban és úszták meg szerencsésen, nem is tudva, hogy ez életveszélyes. Azt mindenki el tudja képzelni, hogy a homok kicsit beomlik, de azt nem, hogy az hirtelen milyen nagy és halálos mennyiségben temethet maga alá valakit.

Ez sajnos egy újabb baleset, ami miatt Floridát Amerika Ausztráliájának nevezik. Sok ide érkező nyaraló nem ismeri a szubtrópusok veszélyeit, éghajlati sajátosságait, a tenger veszélyeit - az is jellemző, sajnos, hogy sokak, akik medencében kiválóan róják a hosszakat, rájönnek, hogy vadvizekben úszni teljesen más és odavesznek egy behúzó áramlat miatt.

Sok floridai parton nincs életmentő, itt sem volt sajnos. Tévhit, hogy ők csak a vizet nézik - többek közt figyelmeztetik az embereket, akik mélyebb lyukat ásnak, van elsősegélyládájuk pl. kagylóvágta sebekre, ecetes oldatuk medúzacsípésre, és minden más, nem fulladással kapcsolatos elsősegélyt is nyújtanak. De az eset után sokan nyilatkozták, hogy a beomló homok halálos voltáról ők sem tudtak, míg el nem kezdtek a szakmában dolgozni. Az ominózus strandon egyébként van felirat, helyi rendelet, hogy tilos két lábnál mélyebb gödröt ásni, aminek megszegése akár 500 dolláros pénzbírsággal is járhat. Hihetetlen, hogy egyetlen helyi strandoló sem figyelmeztette a családot a veszélyre, bár több szemtanú tisztában volt vele, mikor nézték a családot, de „nem akartak beleszólni mások dolgába”.

Mindenkit arra buzdítok, hogy ha idegen helyre megy nyaralni, térképezze fel az ottani veszélyeket, hogy minél biztonságosabban élvezhessék a családi vakációt. Nagyon sokszor történik ilyen, a lenyelt szőlőszemtől kezdve a túl sokáig autóban hagyott kisgyerekig, mikor az egyén tragédiája nyomán tudatosul sokakban egy-egy ártatlannak látszó dolog, ami halálos veszélyt rejt magában. Sajnos, ez az elsős kislányon, Sloan Mattingly-n vajmi keveset segít. A rendőrség még vizsgálódik az ügyben, s ha a család traumája nem lenne elég, lehet, hogy gondatlanságért vádat emelnek a szülők ellen, mert ha nem is szándékosan tették, szó szoros értelmében együtt ásták a kislány sírját. Mivel ez a tragédia nagy nyilvánosságot kapott, remélem, idén senki nem ás nagyobb gödröt a parton és rohamosan csökkeni fog a hasonló tengerparti balesetek száma.

Cantaloupe