Forrás: Police.hu

Bántalmazott gyerekek sokkoló rajzaiból nyílt kiállítás

A nők elleni erőszak megelőzésének világnapja alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrkapitányságon rajzkiállítás nyílt, melyen a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének Anya-Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja által ellátott gyerekek rajzai láthatók. Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója döbbenetesnek nevezte a kiállított rajzokat. Az igazgató asszony így fogalmazott:

„Az erőszakot minél előbb fel kell ismerni és tenni ellene - annál is inkább, mert a bántalmazott gyerekek felnőtt korukban gyakran maguk is bántalmazóvá válnak.”

Gavallér Andrea, a Krízisközpont pszichológusa felhívta a figyelmet, hogy több rajzon megjelenik a rendőrség, mint az a szerv, mely baj esetén segítséget nyújt. (A rendőrség, amit sok kritika ért és azzal vádolják őket, hogy például a kihívóan öltözködő nőket tartják felelősnek az erőszakért.)

A kiállítással kapcsolatban Gáspár Katalin grafológust kérdeztük:

„A kiállítás zseniális és nagyon ütős – főleg mert olyan alkotásokat válogattak be, amelyekről a laikus is egyértelműen meg tudja állapítani, hogy mi van mögötte. A legmegdöbbentőbb az a rajz, amelyen az apa éppen üti a gyereket. Akkora erő van benne, hogy szinte átszakítja a papírt. Ahogy a gyerek megjeleníti ezt az ütést, átjön belőle, hogy nem egy kis pofonról van szó, hanem kőkemény verésről.”

Fiúknál gyakori attitűd, hogy az apa és az anya közé állnak, megvédve anyát a támadástól. Fontos tudni, hogy ezek a gyerekek később nagyobb eséllyel válnak maguk is bántalmazókká, mivel valahogy fel kell dolgozniuk az átélt bántalmazásokat, mondta el a grafológus, aki gyermekrajz elemzéssel is foglalkozik. A kiállítás akkor éri el a célját, ha hatására a rendőrök például egy családon belüli erőszak kapcsán a gyerek nézőpontját is meglátják. Ennek hatalmas jelentősége van, tette hozzá.

Forrás: Police.hu

Forrás: Police.hu

A grafológus óva inti a szülőket arról, hogy megfelelő tudás nélkül (egy egynapos gyerekrajz-elemző tanfolyam után nem lesz szakember senki!), hogy az óvoda folyosóján egy rajz alapján próbáljanak meg képet alkotni a gyerekben zajló folyamatokról és diagnosztizálni. Önmagában, ha egyetlen színt (különösen a feketét) használ egy gyerek, vagy lerajzolja a kaszást, még nem jelenti azt, hogy gyilkos gondolatai vannak. Vannak jelek, amelyekből kiolvasható sok minden, de egyetlen rajz alapján nem szabad és nem is lehet következtetéseket levonni a gyerek lelkivilágára vonatkozóan. Erős jel például, ha a gyerek lefelejti magát a képről, vagy a lap sarkára rajzolja a családtagot piciben. Az éles, szögletes rajzok elfojtott vagy megélt agressziót jelölhetnek. Ezek olyan figyelmeztetések, amelyek jelzik, hogy oda kell figyelni a gyerekre, és időben szólni a családvédelmi szakembernek, mondta el Gáspár Katalin grafológus a Bezzeganyának.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?