nagycsaládos jótékonyság karácsony

Már tíz éve rendezek évről évre a Józsefvárosban ADRA karácsonyt 60 és 100 közötti gyereklétszámmal. Kis ünnepi műsor, amit elsősorban a szülők élveznek, aztán ajándékosztás. Néha-néha a felnőtteknek is cseppen egy kis meglepetés. Egy-egy könyv, vagy épp anyukáknak kendő, harisnya.

Még az első alkalmak egyikén az élelmiszerbank jóvoltából lisztet is osztottunk. Volt egy 9 gyerekes család vendégünk. Csak a nagy gyerekeket hozták, hogy a kicsik csak a fa alatt lássák meg az ajándékot, mert, mint nagyon-nagyon sokaknak a meghívottaink közül, ez AZ ajándék. Más nincs. Szóltam az anyának, hogy hozza a banyatankot is. Meglepődött, de azt hiszem, a reakciójától én még jobban.

Az ajándékdobozok után a gyerekek mandarint, szaloncukrot, csokikat kapnak, ami beléjük, meg a két kezükbe fér, ez minden évben így van, aztán az anyáknak kiosztottuk a lisztet. Ennek az édesanyának könnybe lábadt a szeme, és csak azt tudta hajtogatni, hogy

„lesz karácsonyunk, lesz karácsonyunk”.

Amikor kicsit megnyugodott, elmesélte, hogy a liszt jóvoltából tud sütni pogácsát és palacsintát, az lesz az ünnepi menü. A férj egy jogszabály változás miatt elvesztette a másodállását, és még egy fél év, mire a papírjai meglesznek, hogy folytathassa azt. Addig valahogy ki kell húzni. A napi élelmük, hála a segítőkész barátoknak, mindig kiegészül ezzel-azzal, de az ünnep, az egészen más.

Azon az éjszakán álmomban láttam a feldíszített termet, elöl egy szép karácsonyfát, amin furcsa díszek lógtak. Nem voltak rajta csillogó gömbök, se angyalhaj, se mézeskalács, hanem cédulák. Kifizetett villany- vagy gázszámla bizonylatok, meleg étel utalvány, éttermi és cukrászdai számlák, előjegyzések… Mind névre szóló dolog, és a fa alatt a gyerekek örömködtek a cipős dobozoknak, a szülők pedig pironkodva, de nagy örömmel fedezték fel a fán az ő ajándékaikat.

Rég volt, de máig emlékszem rá. Soha, egyetlen évben sem gyűlt még össze annyi adomány, hogy meglephessük a családokat így. De hiszek az álmok megvalósulásában. Már elkezdtem gyűjteni a gyerekek ajándékát, és titkon, félve, csöndben remélem, egyszer élőben is láthatom azt a bizonyos karácsonyfát.

nagycsaládos

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?