Tombol a nyár, mégis folyik a gyerek orra, köhög, tüsszög, nehezen kap levegőt, nyűgös, hol fázhatott meg? De biztos megfázásról van szó? Elképzelhető, hogy a tünetek mögött allergia áll. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus-immunológust kérdeztük arról, hogyan különböztethetjük meg a megfázás/vírusfertőzés és az allergia tüneteit?

Allergia vagy vírus?

Csecsemők és kisdedek esetében a nehézlégzés és az elhúzódó köhögés tüneteit általában vírusfertőzés okozza, míg a légúti allergiák körülbelül négy-ötéves korban jelentkeznek először. Fontos különbség, hogy az allergia nem jár hőemelkedéssel/lázzal, ami a vírusfertőzéseknél gyakori. A szezonális allergiák tüneteit könnyű felismerni: a pollenszezonban jelentkező vizes orrfolyás, szem- és torokviszketés, tüsszögés általában allergiára utal. Éjszakai orrdugulás például háziporatka-allergiánál jelentkezik. A klasszikus allergiás asztma kisiskoláskor környékén alakul ki, jellegzetessége a sípoló légzés és a nehézlégzés, mondja a gyermekallergológus.

Allergének

A légúti allergének közül a parlagfű és a fekete üröm pollenjei okoznak leggyakrabban allergiás tüneteket, melyek augusztustól egészen késő őszig megtalálhatók a levegőben. A pollenallergiásoknál már tél végétől-kora tavasztól megjelenhetnek az allergiás panaszok, ekkortól virágoznak ugyanis a barkások, a mogyorófélék. Később a nyír-, a nyár- és a kőrisfa, majd a pázsitfű virágzása keseríti meg az allergiások életét.

Diagnózis

Gyermekeknél hároméves kortól lehet kimutatni, hogy a tüneteket allergia okozza-e. Ha allergiára utaló tünetek jelentkeznek a gyermeknél, az allergológus úgynevezett Prick-teszttel vagy specifikus IgE vizsgálattal állapítja meg, hogy a panaszok hátterében milyen allergén áll. Légzésfunkciós vizsgálat ötéves kortól végezhető, mellyel az asztma diagnózisa állítható fel.

Kezelés

Amint a tesztek kimutatják, hogy allergiával van-e dolgunk, azonnal érdemes megkezdeni mind a tünetek, mind a gyulladás kezelését (alsó és felső légutak esetén egyaránt). Hatéves kor fölött van lehetőség allergén immunterápiára, mely hosszú távon biztosít tünetmentességet, mondja Dr. Pászka Dóra.

Tünde