1931 óta minden év október 4-én, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük az Állatok világnapját. Ferenc, az állatok védőszentje, a legenda szerint nem csak szerette az állatokat, de értett is a nyelvükön, sőt, prédikált is nekik. Jó alkalom lehet ez a családban arra, hogy elbeszélgessetek a gyerekekkel a felelős állattartásról, és hogy részt vegyetek valami olyan közös programon, amely így vagy úgy, de az állatokhoz kapcsolódik. Íme, az ezzel kapcsolatos programok:

Október 1-től 6-ig, azaz csütörtöktől keddig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A világnapról az állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén. Az Állatszeretet Fesztiválra izgalmas programokkal készül az állatkert számos partnere is.

Őszköszöntő Állatok Világnapi Rendezvénnyel várnak mindenkit a XVII. kerületi Noé Állatotthonban, amelyen az állatok mellett a környezettudatos szemlélet bemutatása is fontos szerepet kap. Természetesen az egész családra gondoltak. Gyerekkoncerttel készül a Bugajakab Mesezenekar, játékos vetélkedő, szabadtéri játékpark, csillámtetoválás és kézműves programok szórakoztatják a kicsiket, ezen kívül lesz kutyás bemutató, kirakodó vásár, elektromos autózás az állatotthon körül, próbalovaglás és sok minden más. A vendégeket vegetáriánus ebéddel várják. A belépés gyerekeknek ingyenes, felnőtteknek 500 Ft, mely összeget a kennelek felújítására fordítják.

A Budakeszi Vadasparkban is készülnek az Állatok Világnapjára. Ide reggel 9-től várják a látogatókat. A nap folyamán a termelői piacról beszerezhetünk finomságokat, amelyeket előtte akár meg is kóstolhatunk, lesz madárgyűrűzési bemutató, madármegfigyelő kirándulás a parkban és naponta többször látványetetés.

Ha az Állatok Világnapját inkább színházban ünnepelnétek, akkor figyelmetekbe ajánljuk a Stúdió K óvodásoknak szóló előadását a kíváncsi kiselefántról. A leporellók technikáján alapuló képi világgal és érdekes hangeffektekkel tűzdelt előadás után a gyerekek Németh Ilonával képzőművészeti formában dolgozhatják fel élményeiket.

Ugyan nincs köze az állatokhoz, de nagyon jó programnak ígérkezik a múlt héten az eső miatt elhalasztott „Több mint játék” Családi Nap az Olimpia Parkban. Amellett, hogy a gyerekek kedvükre szaladgálhatnak a nem is olyan régen felújított parkban, számos előadást is élvezhetnek a nap folyamán. Többek között eljön a Kompánia Színház, a Kabóca Bábszínház és a Bóbita zenekar is.

Szélforgó

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?