Az új köznevelési törvénytervezet megváltoztatását, nemzeti oktatási kerekasztal összehívását, illetve a tervezet elfogadásának elhalasztását követelik a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola dolgozói. A részletes indoklást is tartalmazó felhívást az ország összes általános iskolájának és középiskolájának megküldték aláírásra – közölte az akció egyik szervezője hétfőn az MTI-vel. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) is tiltakozik: tudomásuk szerint a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig "játékos egészségfejlesztő testmozgásra" kívánja cserélni, ez pedig ellentétes a tavaly meghozott döntéssel.

Aláírást gyűjt a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium

Tollner József tájékoztatása szerint a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola több mint 60 tanára, illetve alkalmazottja írta alá a felhívást, amelyhez november 2-áig lehet csatlakozni, azt követően a kritikai észrevételeket és az aláírásokat tartalmazó "csomagot" eljuttatják az Országgyűlés elnökének.

Az MTI-hez eljuttatott felhívásban a budaörsi aláírók részletesen kifejtik, hogy szerintük miért hamisak a törvénytervezet azon állításai: a jogszabály elfogadása után növekedne az oktatási intézmények és a pedagógusok önállósága, javulna az iskolarendszer eredményessége és húzóerővé válna a tudás.

A tiltakozók úgy vélik, hogy a törvénytervezet a pedagógusokat nem alkotó embernek, hanem végrehajtó közszolgának tekinti. Hozzáteszik: közszolgálatot akarnak végezni, de nem szolgaként, hanem autonóm értelmiségiként. A törvénytervezet november 4-ei elfogadásának elhalasztását és egy nemzeti oktatási kerekasztal életre hívását is követelő budaörsiek bíznak akciójuk sikerében – mondta Tollner József.

A testnevelők is tiltakoznak

Az MTTOE elnöke szerint a mostani törvénytervezet a heti öt testnevelési órát háromra kívánja redukálni, a másik kettőt pedig a "játékos egészségfejlesztő testmozgás" bevezetésére szánná, utóbbit több részre bontva, a tanítási órák részeként vagy a tanórák szüneteiben tartanák meg.

"Márpedig ez a felbontás ellentétes a tavaly meghozott politikai döntéssel. Bevezetése ellen több okból is tiltakozunk, hiszen bizonyított tény, hogy a testnevelési órák a terhelés helyes arányait megteremtve, fokozzák a tanulók szellemi aktivitását. Az MTTOE részére a változtatások azért sem elfogadhatóak, mivel ezeket a foglalkozásokat akár 120 órás +gyorstalpaló+, pedagógiai továbbképzést igazoló személyek is megtarthatnák. Ezek a nem kellően képzett személyek további színvonalesést hoznának magukkal, miközben bőven áll rendelkezésre szakképzett testnevelő tanár is" - nyilatkozott Istvánfi.

Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek  megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. A kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.

MTI