A legtöbb gyerek nagyon szereti a zenét. A zene a korai gyermekkori fejlődésre igen nagy hatással van. Segíthet a kicsik motorikus képességeinek fejlesztésében és a magyar nyelv elsajátításában is, hiszen a dalok nyelvezete által bővül a szókincsük is. Nézzük meg részletesebben, hogy milyen jótékony hatásai vannak még a zenélésnek.

Kapcsolatok építése

Ha jobban belegondolunk, akkor a romantikus filmek többségéhez dalszerzőket kérnek fel arra, hogy megírják a zenét. Ezek a zenei számok segítenek abban, hogy az emberek jobban kötődjenek egymáshoz és nem utolsó sorban a filmhez. A zene javítja a kommunikációt és fogékonnyá tesz a kapcsolatok kiépítésére. Életre szóló első kötelékeket alakíthatnak ki a kisebbek, de a szülőkkel való kapcsolatukra is jó hatással van. A családok együtt táncolhatnak, zenélhetnek vagy énekelhetnek a gyerekeikkel, amelyek támogatnak abban is, hogy életre szóló élményeket szerezzenek.

Motorikus készségek fejlesztése

A dallamok minden korosztályú gyereknek segítenek a motorikus készségeik fejlesztésében. Ha egy számot hallgatnak, akkor automatikusan táncolnak és énekelnek rá, ezt egyszerűen nem lehet megállni. A látszólag egyszerű tevékenység közben fejlődik a mozgáskészségük, mint például az ugrás is és a ritmusérzék.

Az érzelmek kezelése

Talán mindenki tudja, hogy az érzelmekre mekkora hatással van a zene, a szomorkásabb dallamok megsiratnak, míg a vidám dalok örömmel töltenek el mindenkit. Sok szülő azért énekel, zenél, hogy lefekvés előtt megnyugtassa a kicsiket. A zenét nyugodtan be lehet vetni az érzelmek kezelésére, a hangulat javítására is. A korai gyermekkori fejlődés elengedhetetlen része, hogy a gyerekek elsajátítsák azt, hogy a zenét használhatják érzelmeik kezelésére. A zenében vigaszt találnak, akár a nehezebb időszakokban is. Keressünk nyugodtan az interneten is olyan dalokat, amelyek boldogsággal töltik el a család minden tagját. Válasszunk gyerekünknek valamilyen konkrét zenei tevékenységet. Az egészen kicsikkel alakíthatunk egy konyhai zenekart és az összes fellelhető fakanalat, edényeket, fedőket bevethetjük annak érdekében, hogy minél különlegesebb hangzást érjünk el. Rögtönözzünk egy táncos bulit és bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy velünk táncoljanak a közösen kiválasztott dallamokra.  Hagyjuk, hogy a gyerekünk kísérletezzen néhány hangszerrel. Ez lehet egy dob, egy klasszikus gitár vagy egy zongora is.  Ha nem rendelkezünk otthon egyetlen zenei eszközzel sem, akkor hangszerbolt Budapest belvárosában vagy bármely kerületében található, ahol már megfizethető áron szerezhetjük be a gyermek első hangszerét.

(X)