A Forbes magazin 2004 óta évente összeállítja a világ 100 legbefolyásosabb nőjének listáját. A magazin szerkesztői szerint idén kevésbé a tradicionális címek és szerepek, hanem inkább a szereplők kreatív befolyása alapján állították össze a rangsort. Ennek köszönhető, hogy az első tízben a poltikai szférában tevékenykedő Michelle Obama (1.) és Angela Merkel (4.) vagy üzletasszonyok, mint Irene Rosenfeld (2.)  és Gail Kelly (8.)  mellett helyet kaphatott Lady Gaga (7.), Beyoncé Knowles (9.)  de olyan talkshow-házigazdák, mint Oprah Winfrey (3.) és Ellen deGeneres (10.) is.

 

Idén listavezetőnek Michelle Obama first ladyt, Barack Obama amerikai elnök feleségét választották. A lista összeállítói szerint Michelle Obama mint az első afroamerikai first lady a nők egy új generációjának lett példaképe. A tavalyi listán még 40. helyen szereplő Michelle Obama munkásságában elsősorban a gyermekek elhízása ellen indított Let’s move kampányát értékelték, amelynek köszönhetően olyan mammutcégek fogadták meg, hogy 2015-ig csökkentik a kalóriát a termékeikben, mint a listán második helyezett, Irene Rosenfeld által vezetett Kraft Foods, valamint a hatodik helyezett, Indra Nooyi által igazgatott PepsiCo.

 

A lista bőrszín és nemi irányultság szempontjából is sokszínű: az első tízben található az indiai származású Indra Nooyi és három afroamerikai is (Michelle Obama, Oprah Winfrey és Beyoncé Knowles). De a klasszikus heteroszexuális irányultságú nők mellett olyanok is benne vannak az első tízben, mint a nyíltan leszbikus házasságban élő Ellen deGeneres vagy a bevallottan biszexuális, meleg jogokért küzdő Lady Gaga. A 100-as listában külön csoportot képeznek az olyan országokban működő nők, ahol a nemek egyenlősége sokkal kevésbé egyértelmű, mint a nyugati világban. Ilyenek Seikha Lubna Al Qasimi gazdasági miniszter, az Egyesült Arab Emirátusok első női minisztere, Maha Al-Ghunaim a kuwaiti központi bank egyik alapítója és vezetője, vagy Cristina Fernandez, Argentína első választott női államelnöke, vagy Costa Rica államelnöke, Laura Chinchilla. A listán egyre több ázsiai nő is van, mint Sun Yafang a Huawei Technologies vezetője vagy a ruhatervező Vera Vang.


Sok nő gyerekkel vagy gyerek nélkül, férjjel vagy férj nélkül (vagy éppen feleséggel vagy anélkül), akikben az a közös, hogy mindannyian jók abban, amit csinálnak.

Onixbeata