Kicsivel – könnyebben. Kisgyerekes mindennapok praktikusan XVIII.

Néhány éve a saját fülemmel hallottam dohogni egy idősebb urat, hogy minek egy háziasszonynak mosogatógép, hát mibe’ van az a kis naponkénti mosogatás. Kérdezték, mikor mosogatott utoljára. Mondta, soha.

Kibicnek persze semmi sem drága, főleg a mi időnk nem, akik viszont tegnap is házimunkáztunk, és holnap is házimunkázni fogunk, legalább addig, míg a hamu/mamu gyakorlása is felkerül napi rutinjaink listájára. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogyan és mivel könnyítjük meg magunknak és családtagjainknak az életünk során sok-sok ezer órára rúgó „láthatatlan munkát”. Tucatnyi személyes kedvencem következik.

1) MOSOGATÓGÉP

Szóval amennyiben megengedhetjük magunknak, szereljük fel a háztartásunkat egy mosogatógéppel − még akkor is, ha esetleg sok értékes tárolóhelyet veszítünk miatta a konyhában. Megéri, százszorosan, ezerszeresen. Nem csak azért, mert rengeteg időt spórol nekünk, hanem azért is, mert bolygónk vízkészleteivel is takarékosabban bánik, mint kézzel mosogató enmagunk. Továbbá, ha nem edényszárítóval kombinált konyhaszekrényként használjuk, folyamatosan és teljesen legálisan eldughatók benne a nap során elhasználódó csetreszek, s így konyhánkat új, hívogatóbb oldaláról ismerhetjük meg.

Figyelmeztetés. Ha a párunk féltékeny természetű, jelezzük neki előre: előfordulhat, hogy az első bevetések után hónapokig csak szerelemtől felhevült, elfúló hangon tudunk majd beszélni a masináról. (Egyébként hallottam harangozni felőle, hogy a szárítógéppel frissen összebútorozott lányok-asszonyok is hasonló rajongói tüneteket produkálnak, de erről nincs személyes tapasztalatom.)

2) EMC PROBIOTIKUS TISZTÍTÓSZER

Az előtte-utána típusú reklámokban utazó producerek vágyálma. Esetében ugyanis valóban látható és kézzel fogható a „más” termékekhez képesti különbség, és ennek bebizonyításához még csak annyi kézügyesség sem kell, mint ahhoz, hogy „Judit haját az egyik oldalon hagyományos samponnal mossuk”. Forradalmasította a háztartásomat.

Az a lényege, hogy a benne található jóindulatú mikroorganizmusok felzabálják az útjukba kerülő koszt – és abból nem csak a le- vagy feltörlés pillanatában falatoznak, hanem egy darabig még utána is. Magyarán mi már rég beájultunk az ágyba, miközben ők még sztahanovistaként nyomják az éjszakai műszakot. Az eredmény: reggel tisztább a letörölgetett cucc, mint előző este. Vakítóbb a tűzhely, fényesebb az asztallap, fehérebb a vízforraló. Ráadásul a szer környezetbarát.

A minimum háromezer forintos félliterenkénti ár riasztónak tűnhet, de elképesztően gazdaságos termékről van szó: például egy üres virágspricnibe töltött decinyi vízhez elég néhány cseppet adagolni. Utána jöhet a spriccelés, esetleg pár percnyi várakozás, majd az áttörlés, és kész. Aki első nekifutásra nem tud választani a különféle termékek közül, annak a próbacsomagot ajánlom (így  néz ki) – az is hosszú hónapokig elég. (Én a lime-osat szeretem a legjobban. A levendulásnak viszont nincs levendulaillata!)

Mire használom?

- Mindenekelőtt felmosásra (ld. alább): rendszeres használata egészen konkrétan likvidálta a lakás pormacskáit, amelyek pedig korábban már felmosás után egy nappal is egerészni kezdtek a bejárat környékén. (És ezt a változást még a férjem is észrevette! Ennek bizonyító erejét lehetetlen túlhangsúlyoznom.)

- Portörlésre: vagy mikroszálas kendőre, vagy egyenesen a tisztítandó felületre fújom az EMC-s vizet − a fenyőbútoraink finoman fénylőek és kellemes tapintásúak lesznek tőle.

- Munkalapok, csempe, laminált és műanyag felületek tisztítására.

- Tűzhely, különösen a nehezen tisztítható lángerő-szabályozó gombok takarítására.

- Leégett vagy más okokból ragaszkodó ételmaradványok feláztatására (bár arra a tömény sós víz is remek).

- Szagsemlegesítésre (hányás a szőnyegen, csatornaszag a mosógépben stb.).

Mire nem használom?

- Szaniterekhez és mosogatómedencéhez nekem nem jött be. Nemrég forgalmazni kezdtek egy vízkőoldós fajtát is, azt még nem próbáltam.

További EMC-s takarítási tippek pl. itt:  Több webáruházban is kapható (én az imént linkelttől szoktam rendelni, mert ott van lehetőség ingyenes, személyes átvételre.)

 Figyelmeztetés: az első néhány használat során nem mindig tapasztalható áttörés, mintha eltartana egy darabig, amíg a mikroorganizmusok leeszik az adott felületről az őslakosokat. Rendszeres használata viszont annál szívderítőbb eredménnyel kecsegtet.

3) MINDEN, AMI PUMPÁS, SPRICNIS

Nem csak az EMC-re, de bármely más tisztítószerre is igaz, hogy a legtöbb munkálathoz a pumpás és még inkább a spricnis kiszerelést érdemes választani: hatékonyabban és gazdaságosabban lehet velük dolgozni, mint a flakonból szivacsra locsolós módszerrel. Ha a gyártó nem készült fel az ilyen irányú piaci igényekre, mi magunk is áttölthetjük kedvenc takarítószerünket egy üres és tiszta pumpás vagy spricnis tartályba (attól függően, mennyire sűrű a szer, illetve hogy tisztán vagy hígítva akarjuk-e használni). Nálam pl. a mosogatószer egy kicsi pumpás szappanadagolóba töltve áll a mosogatómedence fölé akasztott kosárban. Anyósom tovább megy: ő szórófejes flakonban tartja a felhígított mosogatószert, s azzal támadja le a szennyes edényt.

Figyelmeztetés: ha pályamódosításra vesszük rá a virágspricninket, és tisztítószert töltünk bele, akár a legdurvább vizuális környezetszennyezés árán (neonszínű alkoholos filc) is tegyük egyértelművé, hogy a flakonban nem tiszta víz van, és még véletlenül se hagyjuk a spricnit a gyerekek keze ügyében! (Főleg akkor ne, ha szoktunk vinni a játszótérre vízzel töltött virágspricnit.)

Extra tipp: ha FLP Aloe First Spray-felhasználók vagyunk, eszünkbe ne jusson kidobni a csodaszer kiürült flakonját – nagyszerű, tartós háztartási alkalmazott válik belőle, jobb, mint a legtöbb újonnan vásárolt virágspricniből.

4) MINDEN, AMI MIKROSZÁLAS 

Néhány éve még a létezéséről sem tudtam, most meg úgy vagyok vele, mint az internettel: hogy élhettem nélküle? (Túlzás, mindegy.) Speciálisan kiképzett felületének köszönhetően anélkül gyalulja le a koszt a felületről, hogy azt előzőleg fel kellett volna lazítani valamilyen vegyszerrel: a tiszta víz és a mikroszál együtt bőven elegendő. Ráadásul szabályosan foglyul ejti a port, a szöszt, a kenyérmorzsákat is, így utóbbiaknak például esélyük sincs szertehullani, míg pl. a mikroszálas szivacskendővel elérünk a konyhaasztaltól a mosogatóig. Szerintem a Zepteré a legjobb (de az nagyon drága), ám a DM-es, Rossmannos saját márkás mikroszálas kendők, illetve az Aldis mikroszálas szivacskendők is nagyon beváltak nálunk (érdemes a különböző felületekhez a megfelelő durvaságú/finomságú kendőt választani). Szintén jó szolgálatot tesznek a mikroszálas konyharuhák: hatékonyabban szedik a vizet, mint a pamutok, és gyorsan száradnak.

Figyelmeztetés: a mikroszál tettrekészségét lelohasztja az öblítő − részemről épp ezért ecetes-teafaolajos vízzel öblítem a mosószódával kimosott mikroszálas cuccokat.

5) KISZANÁLT (TISZTA) ZOKNIK

Azért a mikroszál korában is becsüljük meg őket. Szobatisztulós időszak baleseteire, kuka kimosására, egyéb kevésbé gusztusos munkákra kiválóan alkalmasak, és használat után simán kidobhatók.

6) „KUKACOS" FELMOSÓ

Több ezer felmosással a hátam mögött mind fokozódó ellenszenvvel alkalmaztam a klasszikus technikát: az egyre koszosabb vödörben lityegő egyre koszosabb vízbe mártogatott egyre koszosabb moppal való ecsetkézést. Ennél is jobban gyűlöltem az ivóvíz látványos pazarlását − a zöld témák közül a víztakarékosság a hangyám. (Reklámzene beúszik.) Aztán anyukámtól kaptam egy hosszúszőrű, mikroszálas zsenília felmosót .

és mondom tenéked, barátnőm, Szilvia, hogy ez lett az igazi. Azóta az alábbi menetrend szerint mosok fel:

1) száraz kukacos felmosófejjel felseper, összehúzott koszt morzsaporszívóval felszippant

2) két kukacosat EMC-s vízzel benedvesít

4) felmosás indul, félidőben másik kukacosra átvált

5) kukacosokat száradni kiakaszt

6) száradás után újrafelhasznál, ill. szennyesbe dob

7) időnként rövid programon kimos (mosószóda, ecet, teafaolaj)

Száraz állapotban − a korkedvezménnyel nyugdíjazott klasszik partvisommal ellentétben – a kukacos nem veri fel a port, hanem a szálai között marasztalja. Igény esetén simán ki lehet porszívózni, illetve be lehet hajítani a mosógépbe, így nem gyűlik fel rajta az a ragadós, lilásszürke ragacs, ami a normál partvist elgusztustalanítani hajlamos. Vizes állapotban pedig – a hagyományos felmosófejjel ellentétben − nem ereget magából a szálai között partizánként megbúvó szöszöket és hajszálakat. S mivel a fürdőszobai rongyszőnyegeket meg a portörlő és fürdőszoba-takarító mikroszálasokat úgyis kimosom időnként a rövid programon, velük együtt mehetnek a gépbe a kukacosok is. (KIK-ben, ALDI-ban, háztartási vegyiárusoknál láttam eddig ezt a típust.)

Mivel a fenti felmosós műveletsort két-háromnaponta lezavarom, az egyszeri felmosóváltással való gondos áttörlés bőven elég. Ráadásul az EMC két takarítás között is gondoskodik a padló karbantartásáról. Az eredmény: villámgyors, a korábbinál tartósabb és főként víztakarékos tisztaság.

Extra tipp (szintén anyukámtól): kukacos padlótörlő híján növelhetjük a hagyományos partvisunk hatékonyságát, ha kiszuperált nejlonzoknit vagy harisnyadarabot húzunk a fejére. Ebbe beletapad a por, főleg pedig a hajszálak, és söprés közben kevésbé száll szét a kosz. A nejlonharisnyát használat után nemes egyszerűséggel kidobjuk.

7) SZENNYFOGÓ LÁBTÖRLŐ (VAGY SZŐNYEG)

Mióta használjuk, egyértelműen kevesebb kosz jut be a lakásba − az EMC-s felmosással nagyszerű párost alkotnak.

 8) KOSZRADÍR / MÁGIKUS SZIVACS / ÖKOSZIVACS

Egyfajta leheletfinom, de brutál erős csiszolópapírként működik, így enyhén benedvesítve sokszor reménytelennek látszó dolgokat is eltüntet, méghozzá mindenféle vegyszer nélkül. DM-ben, Rossmannban, időnként Aldiban is kapható, és elég olcsó (egy csomagban több darab is van, mert viszonylag gyorsan kopik).

Mire használom?

- Mikro, hűtő, fuga, elkoszolódott gyerekszandál tisztítására, falon éktelenkedő zsírkréta- és cipőnyomok, íróasztalon csúfoskodó ceruza-, filctoll- és alkoholos filctoll-firkák vegyszermentes eltüntetésére − a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt (a gyerekek úgysem fognak).

 Figyelmeztetés: ha valamilyen kényes-fényes felületen akarnánk bevetni, előtte tegyünk próbát egy kevésbé feltűnő helyen, érzékeny bőrűek pedig bánjanak vele gumikesztyűs kézzel!

9) SÖRÖSPOHÁR

Elmondhatatlanul gyűlölöm a wc-kefe tartójának takarítását (illetve felmosáskor az ide-oda pakolgatását). Ezért aztán a wc-kefét egy a falba fúrt, fürdőszobaszalonos krómgyűrűbe illesztett nagy, műanyag, fényesfehér söröspohárba költöztettem, ami történetesen pont olyan átmérőjű, hogy a kefe félúton megszorul benne. Így nem áll a szottyban. Időnként egyszerűen kidobom a poharat (alkalmanként a kefével együtt), ezzel egyidejűleg pedig újat veszek használatba. Éves költsége elhanyagolható, bár tény, hogy ez a műanyagpohár-kidobálósdi fekete foltként éktelenkedik a viszonylag zöld háztartásunkon.

 10) SZÖSZTELENÍTŐ MÁGIKUS HENGER

Az eredetileg ruhák szösz- (korpa-, hajszál- stb.)mentesítésére kitalált ragadós henger kiválóan alkalmazható bútorhuzatok, szőnyegek stb. két porszívózás közötti közérzetjavító felületkezelésére. DM-ben, Rossmannban, egyeurós boltban szokott lenni (érdemes az egy nyél—több pótfej kiszerelést választani).

11) SZÍNFOGÓ KENDŐ

Környezetvédelmi okokból mindig csak telepakolt mosógéppel mosunk. Ha viszont éppen a sötét ruhákból gyűlt össze egy mosásra való, a gyerek garantáltan a fehér hálózsákját pisili össze; ha világosból, akkor sötétszürke nadrágban heveredik bele a pocsolyába. Ekkor lép színre a színfogó kendő: bedobunk egyet a már bepakolt gépbe, s mellétesszük az azonnali mosást igénylő, kisebbséget képviselő ruhadarabot. Gép indul, a nemkívánatos színek pedig a kendőn kötnek ki.

12) ELŐSZŰRŐS PORSZÍVÓ

Gyerekes családok számára valóságos áldás. A koszt egy külső, átlátszó, műanyag tartályba gyűjti, amely a takarítás végeztével egyetlen csavarintással a kukába üríthető, de ami sokkal fontosabb: pillanatok alatt előkotorható belőle a véletlenül felszippantott Playmobil-sapka, szent legóvár-alkatrész vagy fél pár fülbevaló. (Nekünk egyébként a már emlegetett, Westendes porszívóguru által javasolt Samsung SC7485 van, csak ajánlani tudom.)

+1)

Na jó, igen, NEDVES TÖRLŐKENDŐ. De erről épp mostanában próbálok véglegesen leszokni (újrahasznosított alapanyagból készült, ecetes vízzel benedvesített papírtörlőre való egyidejű átállással), mert a nedves törlőkendő a környezetterhelés okán nem való zöld háztartásba. Sajnos. Sajnos.

Folyt. köv.

Anna

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?