Kedves anyukák!

Szeptember 26-án találkozót rendezünk a Tápszeres Babák és Mamák-Papák címmel. Szeretnénk az összejövetellel a világ tudtára adni, hogy egy tápszeres gyermek is egyenértékű egy anyatejes gyermekkel. Manapság mindenhonnan azt hallani, hogy az a jó anya, aki szoptatni tud. Aki pedig nem tud, az nem is akar. Ezt a félreértést szeretnénk helyre tenni.

Rengeteg anyuka van, akinek nagy trauma, hogy nem tud szoptatni. Az pedig, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egy anyatejen felnövő  gyermek és anyukája sokkal szebb, kiegyensúlyozottabb, intelligensebb, jobb magatartású és okosabb, az kiváltképpen ront a helyzeten. Természetesen maximálisan egyetértünk azzal, hogy egy baba számára a lehető legjobb táplálék az anyatej, de ha nincs rá lehetősége, hogy azt kapjon, miért lenne kevesebb és értéktelenebb, mint az anyatejes társa? Manapság mindenféle kutatásokkal támasztják alá, hogy a tápszeres gyermekek butábbak, lustábbak, betegesebbek lesznek, mint az anyatejes babák, holott a gyakorlatban megállapíthatatlan a különbség oka, hiszen minden gyermek fejlődése egyedi.

Sok anyának nem indul meg a teje, vagy ha meg is indul, nem elég, elapad. Tévhit, hogy mindenki tud szoptatni, csak akarnia kell. Ennek rengeteg oka lehet. Gondoljunk csak a stresszre, a hatalmas elvárásokra, amelyeket a környezet ró az újdonsült anyukára, vagy arra az esetre, ha az anyuka olyan gyógyszert szed, ami mellett nem lehet szoptatni, esetleg nincs elég tejmirigye. Lehet gond a babával is, előfordul, hogy valamilyen ok miatt nem képes anyatejjel táplálkozni. Számtalan oka lehet, hogy nem lehetséges a szoptatás.

Ennek ellenére mégis meg vagyunk különböztetve. Kiplakátolják anyatejes babák fényképeit, mondván legszebb csecsemőink,  az anyukák ujjal mutogatnak ránk, mert azt hiszik, hogy mi nem akartunk eléggé szoptatni. Megkapjuk, hogy féltjük a mellünket, lustábbak vagyunk, nem akarunk felkelni a babához éjjel, annak ellenére, hogy a tápszeres babák is ugyanúgy ébrednek éjszaka, mint az anyatejesek. Sokak szerint sokkal egyszerűbb tápszert adni, de gondoljunk csak arra, hogy ki az, aki önként vállal rengeteg pluszköltséget és előkészületet? Ki választaná magától ezt az utat, ha ott lenne számára a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás: az anyatej?

Ez a mozgalom szeretné bebizonyítani, hogy egy tápszeres gyerek is egyenértékű egy anyatejessel. Nincs különbség. Ezért várjuk azon szoptatós anyukákat is, akik egyetértenek velünk. Mert mi nem ellenük, mellettük vagyunk. Szeretnénk elérni, hogy felfigyeljenek ránk, tápszeres anyukákra és megszűnjenek a megkülönböztetések. Elég volt a tévhitekből.

A találkozó szeptember 26-án lesz, a Városligetben, reggel 10-től. Az eseményhez a Facebookon is lehet csatlakozni a friss információkért.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos taratalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?