Minden kisbaba egyéni ütemben halad fejlődésének komplex folyamatában. Ugyan leírható egy standard fejlődési skála, melyik ciklusban mire válik gyermekünk képessé, azonban ezt nem szabad kőbe vésett előírásnak tekinteni!

A normál mozgásfejlődési folyamatról (fejemelés, nagymozgások, szem-kéz koordináció, fordulás, gurulás, támaszkodás, csúszás, kúszás, állás, ülés, járás) honlapunkon részletesebben is olvashattok a Mozgásfejlesztés címszó alatt. 

A folyamatos védőnői kontroll, valamint a többi anyuka meglátásainak kereszttüzében nehéz megtalálni a határt, hogy meddig legyen türelmes a szülő és mikor kezdjen aggódni gyermeke kompetenciái miatt. A gyermekorvoshoz fordulva sokszor hallhatjuk a véleményt: „majd később behozza társait”. Önmagában, ha gyermekünk késik egy-másfél hónapot a fejlődési szakaszokkal, az valóban nem feltétlenül ad okot az aggodalomra, nem jelent garantált fejlődésbeli deficitet. Ha probléma áll fenn a gyermekkel, az több árulkodó jel együttes megjelenésével jár együtt, mert ez az agyi szinapszisok, összeköttetések, sejtkapcsolatok lassabb érésére utal.

Ha a védőnő pozitív véleménye ellenére is félted babádat, hogy a késő mozgásfejlődési, kognitív érési folyamatokban lemaradásai lehetnek, vidd el gyermeked szakemberhez, fejlődés neurológushoz, konduktorhoz, Dévény-terapeutához, vagy keress fel egy fejlesztőközpontot!

Ösztönözni, motiválni lehet bizonyos mozgásokat, de erőltetni semmiképp sem szabad! A gyermek nem véletlenül nem végez egy mozgást, hanem esetleg még nem érett rá csont- vagy izomszerkezete, neurológiai státusza, idegrendszere. De ha gyermeked izomtónusa a normálistól eltérő (feszes, spasztikus izomtónus, vagy túl laza, hypoton izomtónus), mindenképp szüksége van rásegítésre, komplex és konstruktív szemléletű pedagógiai fejlesztésre. Ilyenkor szakemberhez kell fordulni! A korai fejlesztés kiemelkedően jó eredményeket tud felmutatni a cerebral paretikus (központi idegrendszeri eredetű) sérülések, méhen belüli rossz tartás, különféle mozgásszervi elváltozások esetében, ugyanis minél hamarabb tudják diagnosztizálni a gondot, és minél hamarabb kerül a baba szakemberekhez, annál hamarabb hozhatja be lemaradásait. Az agy ugyanis csecsemő- és kisgyermekkorban a legplasztikusabb, ekkor képes a legtöbbet tanulni a neuron-kapcsolatok folyamatos kialakulása révén, valamint nem csak az agy, hanem az egész izom- és idegrendszer érési folyamat közben a legalakíthatóbb.

Tehát ha úgy gondolod, hogy babádnak több idő kell másokhoz képest egyes mozgásminták elsajátításához, fordulj szakemberhez, aki további útmutatást ad a gyermekkel kapcsolatban. Amennyiben szükséges, korai fejlesztésben részesíti, valamint a prevenciós feladatokat is ellátja.

Bence 9 hónaposan került a Babó Fejlesztőközpontba, igen sok lemaradással, hypoton izomzattal. Mozgása jelentősen elmaradt kortársaitól. Édesanyja minden héten hozta foglalkozásra és otthon is rendszeresen elvégezték a megbeszélt gyakorlatokat. Mára, 3 hónap elteltével a kisfiú behozta lemaradásának legjavát, és harmonikusan, gyors ütemben fejlődik. Bence most 1 éves és társaihoz hasonlóan ő is megtette már élete első önálló lépéseit.

A Babó Fejlesztőközpont csapata tárt karokkal fogadja a kérdésekkel érkező édesanyákat, édesapákat! Konduktoraink megvizsgálják babád motorikáját, izomtónusát, a felmérés során kiszűrik az esetleges problémát, és közben ismertetik veled, gyermeked hol tart az egyes folyamatokban. A gyermek igényei szerint szakszerű fejlesztést javasolnak, vagy tovább irányítanak a közvetlen szakemberhez. Mindeközben folyamatosan tájékoztatnak, szakmai véleménnyel és tanácsokkal segítenek, hogy te mit tehetsz gyermekedért.

Nagy Réka, a Babó Fejlesztőközpont pedagógiai vezetője

A poszt megjelenését a Babó Fejlesztőközpont támogatta.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?