Három kisgyerekem van: októberben lesz 4 éves a nagy, a középső 2 éves, és 6 hónapos a legkisebb. Tudom, sokakat ez nem tart vissza a nyaralástól, de én mindig félve gondoltam rá.

Férjem már régóta pedzegeti a témát. Pontosabban nem a családi nyaralást, hanem hogy menjünk el az Őrségbe, mert ő ott még nem járt, és szép hely, megnézné. Először akkor merült fel, amikor még csak egy gyerek volt, aztán tavasszal-ősszel rendszeresen visszatért a téma, de mindig el is ült, mert vagy pénz nem volt, vagy idő. Én meg fellélegeztem.

Szeretek utazni, de gyerekekkel, akik után futni kell, nézni, hogy mászik, mit szed le, mit vesz szájba, menet közben etetni (szoptatni-tápozni), mindezt úgy, hogy tudtam, a férjemre nem igazán számíthatok segítségként. Külföldön dolgozik, ritkán van itthon, nincs gyakorlata a gyerekek gondozásában, és hajlandóságot se mutat rá. Utazáskor viszont egy kaput képes egy órán át fényképezni, ami még nekem is elég unalmas, hát még egy gyereknek!

Aztán idén mégiscsak elmentünk. Úgy kezdődött, hogy felvetettem a férjemnek, elvihetne vacsorázni a születésnapomon. Hátsó szándékom 1-2 nyugis óra volt a gyerekek nélkül. Mire a férj azt mondta, inkább menjünk el nyaralni akkor pár napra. Gyerekekkel. Mondjuk nem ugyanaz a kategória.

Úgy gondoltam, amíg nincs egy nagyobb kocsink, esély sincs arra, hogy 3 gyerekkel meg a sok cuccal, amit ilyenkor vinni kell, elmenjünk bárhova is. Már két gyerekkel is alig fértünk be, mikor a barátnőmet látogattuk meg, és akkor még a férjem se jött, tehát az anyósülésre is tudtam pakolni. De a férj rávilágított, hogy létezik a tetőcsomagtartó nevű nagyszerű találmány, nekünk is ott áll a szerszámok között a pincében.

Megadtam magam, ok, akkor legyen. Keresek szállást. De jöjjön haza 2 nappal hamarabb, hogy legyen idő felszerelni a csomagtartót, kitakarítani a kocsit. Ehhez képest indulás előtti nap du. 5-kor érkezett meg! Ha lenne csap a fejemen, mint a Szaffiban a kapitánynak, jött volna onnan a gőz rendesen! És akkor még ment intézni az egyéb ügyeit. Este 9-kor állt neki csomagtartót szerelni. Mentségére (?) legyen mondva, úgy emlékezett, hogy csak egy nappal később utazunk.

Úgy volt, szüleim C3 autójával megyünk (újabb, talán biztonságosabb, még nem volt annyi baja, nincs benne annyi km, van klíma), de arra nem tudta feltenni a csomagtartót, ami a Citroen Saxóhoz tartozik. Persze, mert a C3 teteje görbe, a Saxóé lapos, és ő a Saxóhoz tartozó tappancsokat tette a C3-ra. Én tudtam, hogy ahhoz másik van, és ismerve a férjemet, sejtve, hogy úgysem érkezik időben, igazán elővehettem volna, de elmaradt. Este 9-kor azt se tudtam, mit ügyködik. Másnap reggel szembesültem azzal, hogy csomagtartó a Saxón. Pakolhatom át a gyereküléseket. Emellett reggeliztessek, öltöztessek, fejezzem be a csomagolást. Nagy nehezen bepréseltük a három gyerekülést hátra, és még hamarabb el is tudtunk indulni, mint ahogy számítottam rá.

Érdekes volt az út. Szép helyen jártunk, szép helyen volt a szállás is, a falu szélén, csendben, nyugalomban. De más pozitívum nem igazán mondható el róla. Direkt olyan szállást kerestem, ahol van játszótér, konyha, babakaja-melegítési lehetőség és gyerekágy. Gyerekágyból kettőt akartam kérni, de azt mondták, csak egyet tudnak adni, viszont biztonságos ágyak vannak a szobában. Hát a biztonságos ágy sima heverőt jelentett, amit még a falhoz se lehetett betolni, mert ott futott a fűtés csöve. Még jó, hogy volt egy emeletes ágy, azon leesésgátló, úgyhogy a nagyfiú fent aludt (élvezte), a középsőnek meg odatoltam két éjjeliszekrényt. A padló úgy ropogott, mintha egy tank ment volna keresztül az aknamezőn. A pici fel is ébredt, míg odaértem az emeletes ágyhoz megnézni a fiúkat meg vissza.

A konyha és a babakaja-melegítési lehetőség egy mikrót jelentett. Valami közlekedőbe betéve, meg a takarítós szekrénybe beszerelve egy zománcos mosogatótálca. Pár tányér meg evőeszköz. Se vízforraló, se egy főzőlap. Tudom, sokan melegítik a babaételt mikróban. Nekem nem azzal van bajom, hogy nem egyenletesen melegít, hanem a mikró melegítési technikájával. Magamnak se használom, nálunk még a házban sem volt soha. Babakaját forróvizes fürdőben szoktam melegíteni.

De így jobb híján mikróban melegítettem a vizet, de mire felértem vele a szobába, és beletettem a babakaját, kihűlt. Hiába állítottam be hosszabb melegítési időt, legalább kétszer kellett vizet cserélni, mire valamennyire megmelegedett a táp. (Még jó, hogy hoztam magammal vizet, és azt nem itt kellett forralgatnom.) A baba alig evett. Napközben se jártam jobban, mert bárhol kértem forró vizet, a csapot jól kiengedték, azt adták. Maradt az anyatej, amiből nekem nincs túl sok, jól nem lakott vele, de az éhségét csillapította. Van szoptatós kendőm, meg félre is tudtam vonulni, így legalább a szoptatással nem volt gond.

Teát úgy főztem az útra, hogy a reggelinél több bögrével elkészítettem, azt töltögettem az üvegbe. De reggelihez csak teát adtak. Se kávé, se tej, se kakaó. Engem ez nem zavart, de másnak biztos hiányzott volna a kávé. Szerintem az a reggelinél alap. Itt külön kellett fizetni érte.

A játszótér meg egy hintaágyat meg egy olyan kakashintát jelentett, amelyiknek a tengelye kb. 1,5 méterre van a földtől. Szóval nem gyerekeknek való. Ja, meg volt egy hintaló. Most már megértem a húgomat, hogy mielőtt kivesznek egy szobát, bemegy, körülnéz, megnézi a fürdőt, és csak akkor maradnak, ha tetszik neki. De internetes foglalásnál ez nem működik. Vagy felvállalom, hogy megyek a bizonytalanba, és fél napom elmegy a szálláskereséssel. Amíg nem voltak gyerekek, mi is többször csak a helyszínen kerestük a szállást, de gyerekkel minden más.

Ettől függetlenül a gyerekek élvezték a nyaralást. A szállás előtti nagy rétet pont akkor kaszálta egy traktor, és még egy gólya is ott lépegetett, élvezve a kaszálás utáni terülj-terülj asztalkámat. Csomó gólyát, traktort, lovat, tehenet láttunk az úton. A délutáni alvás nem volt gond. A kocsiban kidőltek.

Hamar bejárható az Őrség, 1,5 nap alatt végeztünk is. A férjemmel, aki mindent órákig fényképez! Úgy érdekesebb, ha az ember biciklivel járja be, vagy túrázik. Fel is vannak arra készülve, sok helyen lehet kölcsönözni biciklit, és a honlapon egy halom bicikliútvonal található a 3-4 órástól a 6-7 órásig. És még jól is jön a látnivaló, addig kipiheni az ember a tekerést. Láttam gyerekutánfutót is biciklihez, de azért a gyerekek még úgyis kicsik egy ilyen biciklitúrához.

Nilatak

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?