A Mezőgazdasági Múzeum sokáig úgy élt az emlékezetemben, mint unalmas helyszín, a kiállított, porlepte szarvasmarhák, őzek és baromfik nem igazán érdekeltek annak ellenére, hogy a biológia volt a fő tantárgyam a főiskolán. Aztán tavasszal Vakmacska beszámolt Az idő birodalma kiállításról, melynek hatására átalakult a régi kép a fejemben.

Kiderült, hogy a múzeum tíz éve foglalkozik interaktív kiállításokkal, nem volt kérdés tehát, hogy a legújabb időszaki kiállítást, a Varázserdőt meg fogjuk nézni. Az interaktivitás ebben az esetben nem csak azt jelenti, hogy minden cseng-bong, világít, és mindent meg lehet tapogatni: a szervezők a látogatók aktív részvételére, kíváncsiságára és fantáziájára építenek.

A kiállítás elsősorban egy játék, mely állomások, feladványok, kérdések, talányok során keresztül vezet a megoldásig, miközben a látogató játszva tanul, a Varázserdő esetében a természetről, az erdő élővilágáról. De hogy legyen egy kis csavar is a történetben – és ne érezzék úgy a gyerekek, hogy egy múzeumi természetismeret tanórán vesznek részt –, az erdő egy mesebeli erdő, melyben egy Százalakú Varázsló rejtőzik és „garázdálkodik”. A játék lényege ennek a varázslónak a nyomon követése és leleplezése.

A kiállításra a teljes csapattal vonultunk fel (két felnőtt, és négy gyerek – 5, 8, 9, 12 évesek), és léptünk be az óriásgombákkal teli Varázserdőbe, ahol hamar világossá vált, hogy a Százalakú Varázsló nyomába kell erednünk. Előtte viszont a nagyteremben különböző feladványokat kellett megfejtenünk, melyhez gyakran szükség volt az előzetesen kiosztott nagyítókra is. A kölykök szétrebbentek a szélrózsa minden irányába, hogy egy-egy világító óriásplakáton keressék az elbújt állatokat, vagy nagyítóval vadásszák a mini egyszarvút az óriási üveghenger alján. A helyes válaszok számait a szintén kiosztott játéklapra kellett felírni. Miután minden kérdésre válaszoltak (ki gyorsabban, ki lassabban – az ötéves Mankának persze segíteni kellett –, elindultunk a világító varázsgömbökkel jelzett úton, hogy a múzeum teljes területén végigbolyongva oldjuk meg az izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat.

Nagyon tetszett, hogy minden „állomáson” kaptunk segítséget a megoldáshoz: nagyítóval olvasható utasításokat találtunk arra vonatkozóan, hogy hol tudjuk ellenőrizni a válaszaink helyességét. Voltak olyan feladatok, melyhez elég volt a megfigyelőképességet használni, de akadtak olyanok is, ahol tudás és logika is szükséges a megoldáshoz.

Séta közben volt idő megnézni a Varázserdő kiállításhoz nem kapcsolódó dolgokat is: a hatalmas fametszetet, a régi szerszámokat, a kitömött állatokat is. Életemben először úgy sikerült végigmennem a múzeumon, hogy még az ezerszer látott szarvasmarhát sem untam, és a többi kiállítási tárgy is teljesen más megvilágításba került. Például a terepasztal, mely eddig nem különösképp mozgatott meg, most fontos kulcs lett a játékban: meg kellett keresni az „oda nem illő”, apró tárgyat, mely a feladat megoldására utalt. Vagy a falon ülő varjú, mely lábgyűrűjének színe a helyes válasz számának színével egyezett meg.  

Igyekeztem nem beleszólni a játékba, és hagyni, hogy a gyerekek maguktól jöjjenek rá a megoldásra – hol egyénileg, hogy csapattá formálódva és összedolgozva. Érdekes volt látni, hogy néha tévútra tévedtek a megoldást illetően, majd az egyik rájött, hogy rossz felé keresgélték a megoldást, és jelezte a többieknek, majd együtt gondolkodva jutottak el a helyes válaszig.

Végül, mire egy óra elteltével visszaértünk a kiindulási pontra, a gyerekek kezében lévő játéklap megtelt számokkal. Már csak össze kellett adni őket, és az eredménnyel odaállni a pult elé, ahol ellenőrizték a megoldást. Négyen négyféle számot mondtak a mieink (Manka a hasára csapva írt le egyet), de a végén mindenki választhatott egy-egy füzetet.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: H zárva, K-V 10-17 óráig
Korosztályi ajánlás: 3 +
Időtartam: 1 óra

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport; 10 fős csoport esetén egy fő kísérő pedagógus belépése díjtalan) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4950 Ft

A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető, kivétel a 2014. október 24-26. között megrendezésre kerülő Pannónia Nemzetközi Díszmadár kiállítás.