Az internet kismamanépe azonnal egy emberként ugrott, és szoptatós flashmobot szerveztek, miután csütörtökön több hírportál is beszámolt róla, hogy egy szoptató kismamára szólt rá a biztonsági őr a McDonaldsban, hogy nem elfogadott náluk ez a tevékenység, a kismama pedig négy hónapos kisbabájával elhagyta a gyorséttermet. Ennek eredményeként pénteken több mint száz kismama lepte el az ominózis Nyugati téri éttermet, hogy egyszerre szoptassák meg a helyszínen a gyermekeiket és tiltakozzanak a hozzáállás miatt. A McDonalds közben reagált az eseményekre: „Ez egy család- és gyermekbarát vállalat, bármelyik anya megszoptathatja a gyermekét bármelyik éttermünkben” - mondta a helyszínen a cég sajtósa. A McDonald’s belső vizsgálatot indít, hogy megtalálja a felelősöket.

És mi a véleményük a témában az édesanyáknak? A Bezzeganya Facebook oldalán rengeteg komment érkezett a cikk kapcsán (férfiaktól is), ezekből válogattunk.

„Nagyon helyes, ne ott szoptasson már, ahol más eszik!” (Ágnes)

„Miért, a gyerek mit csinál szerinted, amikor szopik??? Most ezt úgy mondtad, mintha az anyuka a Meki közepére szart volna! Mintha valami gusztustalan dolog lenne a szoptatás!” (KL)

„Egy felnőtt embernek több esze kellene, hogy legyen. Ez a baba és a mama intim kapcsolata. Egy baba 2-3 óránként eszik. A szoptatás csodás, de senki másra nem tartozik! A legtöbb helyen van baba-mama szoba! Otthon megetetik, vagy cumisüveg. Sőt, cumi sem kell, vissza kell érni a következő etetésig.” (Tia)

„Azoknak, akiket zavar, hogy valaki kulturáltan szoptatja a gyerekét, annak javasolnám, hogy mihamarabb keressen fel egy pszichológust, mert iszonyat komoly problémái és frusztrációi vannak!” (Julianna)

„Kulturáltan szoptatni otthon lehet, vagy egy szoptatós szobában, ha van ilyen egy intézményben. Nem egy gyorsétteremben. És nem az a beteg, akit ez zavar, hanem az, aki azt gondolja, hogy a saját elveit a többség fölé helyezheti.”(Aliz)

„Nem tudom, mit vagytok úgy oda! Akit ez zavar, az NE nézzen oda! Ennyi. Marha egyszerű. Mindig lehet másfelé fordulni. Okoskodás helyett inkább könnyítsétek meg mások dolgát. Mert mi lenne, ha NEM a kisbabás anyukának kellene mindenkire tekintettel lennie? Nem sokkal egyszerűbb toleránsnak lenni? Szerintem könnyebb is, és sokkal jobb érzés is.” (Nándor)

„Azért az vicces, hogy itt sírnak átlag hétköznapi emberek, hogy fúúj, mellet látok (holott nem is látnak, de mindegy), amikor maga a pápa is biztatta az anyákat valami misén, hogy nyugodtan szoptassák akkor és ott a babáikat...”(Ágnes)

„Énnekem a szoptatás egy meghitt, belsőséges kapcsolat a gyermekemmel. Nem, soha nem szoptatnám a gyermekem közönség előtt!” (Moni)

„Még ilyet! Felháborítónak tartom az esetet! Meg se kérdeztem volna, hogy megszoptathatom-e a babát! Tuti elküldtem volna a biztonsági őrt melegebb éghajlatra!” (Melinda)

„Otthon szoptassa a babáját, máshol meg van cumisüveg.” (Attila)

„Gondolkodom, mi is az a hely, ahol MÉG NEM szoptattam... Semmi sem jut az eszembe. Azért hozzáteszem: soha, semmi inzultus nem ért miatta sehol. Szerintem életszerűtlen dolog csak otthon szoptatni, van egy nagyobb gyerekem is, aktív életet élünk, szoptasson otthon, akinek ez a passziója, én meg ott, ahol nekem és babámnak tetszik.” (Ágnes)

„Ez a nyilvános szoptatás egy félresiklott ügy szerintem! Mi közöm van egy idegen nő melléhez, és mi van akkor, ha nem akarok akárhol belebotlani? Intim dolog! A korábbi évtizedekben még nem volt divat ez a nagy kivetkőzés, pedig akkor több gyerek volt, mint most. Egy férfinak, vagy egy gyereknek mégis egy női mellett kell bámulni a szoptatáskor, és ez akárki akármit mond, megbotránkoztató. Attól, hogy a mellbimbó benne van a csecsemő szájában, attól még a mell kilátszik. Egy nő nem veszi elő a mellét csak úgy nyilvános helyen, mert az nem tartozik senkire, csak max. a férjére!” (Edit)

„Kb. 1 hete a 4-6-os tömött pótlóbuszon (!) szoptatott egy anyuka diszkréten, mert a picur éhes volt! SENKIT nem zavart. Egy szót nem szólt senki, és a melleit sem látta senki! Miért olyan hihetetlen ez?”(Erika)

„Arról még nem hallottál, hogy az anyatejet cumisüvegből add a gyereknek?! Mert olyan baromira fárasztó lefejni, tíz perc azért egész. Én soha nem hoztam magam kellemetlen helyzetbe emiatt. A gyereknek se volt kifogása ellene. Ez a legkulturáltabb szerintem.” (Marianna)

„Istenem! Némelyek még a faszt is zsebkendővel fogják, és ők a tökéletes anyucik. Miért kell ebből ekkora ügyet csinálni, könyörgöm? Van, aki kulturáltan megeteti, mert olyan a helyzet/igény. Na és? Tán bujdosson el szégyenében, mikor a gyereketetés természetes dolog? Más meg a csöcsöket dobja ki premier plánba, mégse háborodik fel senki. Elferdült egy világ ez!” (Ibolya)

Szerintetek?

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?