Akinek van még néhány napnyi maradék szabadsága vagy szabad hétvégéje, programra vágyó gyereke és némi maradék pénze (ezek nem feltétlenül fizetős programok, de ha már ott vagy, biztos van mire költeni), látogasson ki a nyár utolsó heteire időzített fesztiválokra – van köztük kifejezetten gyerekeknek összeállított program, vegyes felnőtt-gyerek program, vagy nagyobbacskáknak művészeti, zenei és hasonló – korosztályi megkötés nélküli programok. Városban, vidéken, az ország több pontján. Aztán úgyis indul majd az ősz, az iskola…

Debrecen: Galiba Gyermekfesztivál (a hagyományos Virágkarnevál kísérőprogramja)

A Debreceni Virágkarnevál családokra fókuszáló eseménye, a Galiba Gyermekfesztivál négy napon keresztül közel 200 ingyenes, izgalmas és interaktív programot biztosít a gyerekek számára az ország egyetlen klasszikus Vidámparkjában augusztus 17. és 20. között.

 Az időutazás tematikája köré épülő kalandok során a gyermekek részt vehetnek dínó show-n, kipróbálhatják a történelmi korszakokat megidéző játékokat, és részt vehetnek izgalmas, jövőt idéző programokon is. Nem maradnak el a kézműves foglalkozások, a sportbemutatók, a színpadi produkciók és a koncertek sem, a 65 éves Nagyerdei Kultúrpark vidámparkjának különleges környezetében.

A fesztiválon rendezett Ripp-Ropp DÍNÓ SHOW-n megelevenedik egy 4 méter hosszú, és 2 méter magas egykori gigantikus élőlény, a Jurassic World: Blue VR által pedig az új filmszéria legbarátságosabb ragadózójának társaságában lehet felfedezni a virtuális őslényparkot. Dinókedvelőknek lesz 10D dínós mozi vagy a dínófestés, sőt a Marnevall támogatásával létrejövő Ripp-Ropp mini étterem dínós falatkái is kedvenceivé válhatnak a gyerekeknek.

A fesztivál, a szórakoztató játékok mellett, minden évben fókuszba helyezi a zenei programokat, a Debreceni Virágkarnevál belvárosi hangulatához illeszkedve. A Galibán fellép többek között az Iszkiri zenekar, a Debreceni Zenede Gyermek Fúvószenekara, a Helyőrségi és a Készenléti Rendőrség Zenekara, de igazi New Orleans-i örömzenével is készül a Debrecen Dixieland Jazz Band. Mindezek mellett, a Galiba négy napja alatt bárhol és bármikor feltűnhetnek a vásári komédiások, és az Agyagbanda zenekar csodálatos csörömpölése tölti meg vásári attrakciókkal a játékok körüli tereket.

A virágkarneváli felvonulás nemzetközi művészei, a német Stelzen-Art parádés formációi az Elvarázsolt Kastély előtt babonázzák meg a közönséget cirkuszi jelmezeikben, a Huaxing csoport pedig Kína misztikus, kígyózó sárkányaival szórakoztatják majd a gyerekeket.

A Déri Múzeum középkori bemutatókkal és interaktív játékokkal ismerteti meg a történelmet: korszakbemutatók, jelmezek, beöltözések és a dombtetőn megépülő haditábornál lovagi játékok várják a látogatókat hét minden napján.  De lesznek különleges járművekkel felvonuló tűzoltók, katonák, rendőrök is – a járműveket az ígéret szerint ki is próbálhatják a gyerekek.

Reneszánszát éli a társasjátékozás is a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt! A Reflexshop és a Mit játsszunk? jóvoltából több tucat társasjáték közül lehet válogatni, a szervezők gyerekeknek, felnőtteknek, kamaszoknak valókkal is készülnek.

Szellőréti Kisfesztivál – Bálványos

A Somogyi-dombságban elhelyezkedő, a Balatontól 10 kilométerre fekvő Bálványos ad otthont augusztus 25-28. között a hazai fesztiválpaletta legújabb chill-fesztiváljának (bármit is jelentsen ez :)), a Szellősréti Kisfesztiválnak. A változatos programok közt hullámzik a zene, feltölt a természet, és a madárcsicsergés is hallatszik. A koncertek és közösségi programok mellett Szellősrét egy Mozinet Kisfesztivállal is készül, díjnyertes alkotásokkal,  filmes csemegékkel.
 
A hazai fesztiválpaletta legújabb chill-fesztiválja augusztus utolsó hétvégéjén, négy napon át várja mindazokat, akik a filmvetítések, koncertek, workshopok és örömzenélések mellett a természet közelségét is értékelik.  A 14 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés és - az érdekes programok mellett - a gyerekeket és szüleiket együtt várja az alkotás, szórakozás és a természet önfeledt szabadsága – írják a szervezők.

Esténként olyan kiemelkedő zenészek adnak akusztikus koncertet, mint Ferenczi György és az 1ső Pesti RackákNémeth Juci és G. Szabó Hunor, vagy az underground ikon Víg Mihály és a Balaton, de mellettük a Szellősréti Kisfesztivál zenei felhozatalát erősíti majd A Bence Kalandjai, a Bélaműhely, a Zajnal, az Ötödik Évszak, a Nosnach, Simon Gyuri és a Napfonat is - hogy csak néhányat említsünk. 

Napközben templomi koncerteken is átélhetjük a zene varázsát az Arbor Sonora régizenetrió, a More von Dir csellóduó, és a Larimar lélekemelő koncertjein.

A szervezők az alkotni, barátkozni, beszélgetni vágyókat is várják, nappal a workshopokon, este pedig a tábortűz melletti örömzenélésnél. Bekapcsolódhatunk majd hangszerkészítésbe, kézműveskedésbe, közös éneklésbe, drámaműhelybe, felszabadító táncos workshopokba, és akár a vályogozás mesterségét is kipróbálhatjuk. A programok közt lesz jóga, tai-chi, és hangfürdő is – számos csalogató esemény, ami a kikapcsolódásról és feltöltődésről szól. Akiket pedig megérint a fesztivál szellemisége, azok a fesztivál negyedik, ráadás napjának közösségi workshopjain bekapcsolódhatnak a fesztivál jövőjéről való gondolkodásba, a közös alkotásba is. 

A koncertek, workshopok és örömzenélések mellett a fesztivál filmes programja is igazán bőségesre sikerült: a Mozinet Kisfesztivál válogatásának magját az elmúlt évek filmsikerei adják. Délelőtt családi filmekkel kezdődnek a napok, délben magyar mozifilmeket nézhetünk, és utána beszélgethetünk ezek rendezőivel is. Délután gyönyörű természetfilmek következnek kicsik és nagyok örömére, esténként pedig nemzetközi fesztiválsikerek zárják a napot. 

Részletes program és további információk a Szellősréti Kisfesztivál oldalán találhatók.  

A fesztivál napijeggyel és bérlettel is látogatható. Akár kempingezős jegyet is tud venni, aki a késő esti tábortűzre, örömzenélésre és csillagnézésre is maradni szeretne. Akit pedig csak a zene érdekel, az külön csak az esti koncertekre is belépőt válthat

Artpiknik Cered – a TABU jegyében

Augusztus 12-én egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep. Az ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerek programokkal várják az érdeklődőket.

A nemzetközi művésztelep idei témája a TABU fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. 8 országból 30 művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a “TABU” sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található. A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban. A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

A programokról részletesen a művésztelep website-ján, vagy az esemény Facebook oldalán olvashatnak.