Manapság mindenki jogot formál. A parlamentben már futószalagon megy az új törvények elfogadása, közben a rendőrök, vasutasok, orvosok a jobb fizetésre és a korkedvezményes nyugdíjukra formálnak jogot. Én személy szerint örülök, hogy a vélemények ütköznek, nincs birkatürelem, bár a megoldáskeresés módszerein még lehetne mit finomítani.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata immáron 63 éves, volt idő megtanulni, de vannak, akik gyorsan felejtenek. Csak addig tudják a passzusokat, amíg kérni, követelni lehet vele, aztán elraktározzák mélyre, és a következő követelésig nem húzzák elő. Néha az az érzésem, szegény nyilatkozat, itt a nyugdíjkorhatár szélén eléggé erőtlen.

Szóval mindenki nyüzsög, törvényt alkot, tudatformál, kér, követel, fenyeget, ultimátumot küld. Pedig a jogformálást könnyebben is el lehet intézni, csendben, suttyomban. Mi, „nők” így tesszük. Legalábbis ez egyesek véleménye. Minap egy internetes fórumon hangzott el (nem olyan konszolidáltan fogalmazva, ahogy én most ide prezentálom), hogy

„A nők” jogot formálnak arra, hogy esténként lemenjenek egy parkolóba, és vadidegen férfiakat orálisan kielégítsenek.


'Limo eats up EmeryBay Public Market parking spaces' photo (c) 2010, George Kelly - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Hát, igen. Így kell ezt csinálni, suttyomban a parkolóban elkapva néhány vadidegent. S ezt nem a szeplős Kovács Piroska teszi a negyedikről, nem a szomszéd Mari néni legkisebb lánya, hanem „a nők” úgy általában, Te, vagy én. ÉN?! TE?!

Persze van pár elkorcsosult egyén még azon a fórumon is, aki ezt azonnal kikérte magának. Ők erre nem formálnak jogot. Mi több, sértőnek érezték magukra, és úgy általában a női nemre nézve, hogy valaki (egy férfi, nem tudom, talán szakértő?) ezt így kijelentette. Így aztán az Emberi Jogok Nyilatkozatának szellemében, és a fórum moderátori hitvallását elolvasva és idézve panaszt tettek a moderátoroknál.

Hamarosan meg is jött a válasz, amit annyira nem akartak elhinni, hogy még többször is megkérdezték. Hiába, no, a nők már csak ilyenek, azon a fórumon többen is megmondták, hogy buták, bunkók, hisztisek, és nem eléggé konstruktívak, amikor a férfiakkal a jogaikról vitáznak (azaz hajlamosak ellentmondani a kötelező bólogatás helyett).

Szóval megkérdezték többször is az adminokat (akik mind férfiak), és mindegyik nyilatkozott is egységesen:

Szerintük a fenti kijelentés súlytalan és nem sértő a nőkre nézve.

Nos, hát akkor megszületett a megoldás. Aki nem elégedett vele, hát lelke rajta, ápolgassa valahol csendben hisztis, együttműködésre képtelen természetét, és ha nagyon elkeseredik, még mindig ott van a parkoló, ahol felvidíthatja magát.

 

 Anna