A nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak - ezt állítják a közösségi hálótól való függőséget vizsgáló norvég kutatók.

'Birthday Girl' photo (c) 2011, Duncan Brown (Cradlehall) - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos - ismertette kedden tanulmányukat a The Daily Telegraph online kiadása (telegraph.co.uk).

A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a Facebook rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál. A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel.

Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják a szájtot.
A Facebook-függőség szimptómái alapján egy skálát is felállítottak a bergeni kutatók. Hat

kritériumot osztályoztak egytől ötig terjedő mércével, ahol a legalacsonyabb fokozatot a "nagyon ritkán", a legmagasabbat pedig a "nagyon gyakran" leírással határozták meg.
A megkülönböztető jegyek között szerepelt a késztetés a Facebook túlzott használatára, a sikertelen önkorlátozás a közösségi oldal használatában, és a nyugtalanság, ha valaki nem fér hozzá a Facebook-oldalához.

A négy kritériumban begyűjtött "gyakran" vagy "nagyon gyakran" jellemzés már jelezheti a Facebook-függőséget - jelentették ki a Psychological Reports folyóiratban publikált tanulmány szerzői.

MTI

Kilenc és féléves lányom gyakran nyúz azzal, hogy ő is szeretne már fent lenni a Facebookon. Érdekesnek tartja a sok lehetőséget, amit a közösségi oldalon lehet csinálni, és ő is szeretné kipróbálni. Talán van még pár évem, amíg nem kattan rá ő is. Mert én sajnos függő vagyok.

Tünde