Azoknak, akik anyasági ellátásban részesültek, de a számukra az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített szja-bevallás nem tartalmazza ennek összegét, az igazolás alapján kell ezt feltüntetniük a bevallásban – írja a Napi Gazdaság.

Az anyasági támogatást folyósító szervek adatszolgáltatása nem teljes körűen állt időben az adóhatóság rendelkezésére – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az anyasági támogatást folyósító szerv az állami adóhatósághoz az adóévet követő január 31-ig adatot szolgáltat azon személyekről, akik részére anyasági támogatást fizetett ki, valamint az említett ellátás, támogatás adóévi összegéről. A cikk teljes egészében itt olvasható.

Bár többségünk magunk készíti vagy készítette el adóbevallását, talán vannak olvasók, akik éltek az egyszerűsített bevallás lehetőségével, ez a felhívás csak nekik szól. Hogy hogyan kell az ellátást bevallani, az az adóbevallás útmutatójában található, elektronikus vagy papíralapú változatban. Az anyabarat.hu és az ado.hu (Adó Online) tájékoztatója alapján a támogatás 2010. április 1-től adóterhet nem viselő járandóság, az összegét az adóalap megállapításnál figyelembe kell venni. Esetleges hatása: igénybe vehető adójóváírás összege csökkenhet, a jövedelmet áttolhatja a magasabb adózási kulcsú sávba.