Mélységes ódzkodással és enyhe undorral gondoltam a különféle menstruációs kelyhekre és állhatatos tamponhasználóként tengettem ciklusaimat.

Amikor azonban az okostelefonom naptárjában lapozgatva az előrejelzés az évek óta hiányzó és végre megszervezett nyaralás kellős közepére jósolta vérzésemet, kutatni kezdtem a tampon helyetti alternatívák után. Felderítő akcióm és az internet végének elérése után az Instead Softcupra esett a választásom. (Ez nem azonos a többi kehelynek nevezett termékkel, a fenti videón látszik a két termék közötti különbség.

A honlapja szerint ezt 12 óránként kell cserélni, lehet benne úszni és sportolni, toxikus sokk szindróma sem veszélyezteti használóját, sőt, a reklám szerint a szexuális aktust sem zárja ki viselése közben (természetesen a betegségek és a teherbeesés ellen ekkor sem véd).

Az ebayről a softcup újrahasználható változata (létezik eldobható is) pár hét alatt, kb. egy nagy doboz tampon áráért végszóra megérkezett és azonnal elkezdődött a teszt.

Röviden. A tampon mehet a süllyesztőbe.

Az első alkalommal – a várt menzesz reggelén – a leírás szerint felhelyeztem.

Majd kivettem és újra be és ki és be. Ennyi próbálgatást éreztem szükségesnek, hogy teljesen biztos legyek benne, hogy mindent jól csinálok. A nap további részében el is feledkeztem a szerkezetről egész késő délutánig. Ekkor kivettem és konstatáltam, hogy a cucc működik. Langyos vízzel elöblítve a szerkezet visszakerült rendeltetési helyére. A behelyezés egyszerű, mint a kétszer kettő. A klotyón ülve végzendő, a cucc külső gumikarikáját középen összenyomva kell behelyezni (ettől kb. hosszúkás alakú lesz közben, mint egy nagyobb tampon), majd azt a végét, amit ujjával tol az ember, finoman el kell billenteni, hogy a szeméremcsont fölé „beékelődjön”. A karika bent szétterül és lezárja a vér kivezető útját.

A legfurcsább a használatában a tamponviseléssel berögzült „cserélni kéne” viszketegség, ami az első két napon óraműszerűen pár óránként rám tört. Ezt ugyanis nem kellett macerálni. Nem kellett volna macerálni. Azért biztos ami biztos alapon 12 helyett nagyjából 6 óránként elöblögettem.

A menstruáció későbbi napjain a 12 órás csere elégnek bizonyult. Hatalmas fegyvertény, hogy a softcup használata mellett nem kellett éjjel felkelni a vérzés okán, hanem nyugodtan és szivárgásmentesen át lehet vele aludni a rendelkezésre álló időt. Szivárgást nem tapasztaltam használat közben.

Fontos viszont, hogy ha az ember nyomó mozgást végez (más szóval nagydolgát végzi) a softcup kimozdul/hat. Ez szivárgással jár a helyszínen, így könnyű észrevenni. Elméletileg a cucc a végén helyére kerül magától is, és tartani fog, mint azelőtt, de én ebben kicsit kétkedtem. Ilyenkor úgy véltem – értelemszerűen kézmosás után –, gyors mozdulattal érdemes ellenőrizni és helyreigazítani a ketyerét (nem kivenni, csak kitapintani, jó helyen van-e). Hogy enélkül is szivárgásmentes lett volna a helyzet vagy sem, az első teszt alapján nem tudom megmondani, mert féltem kockáztatni.

Szintén nem próbáltam úszás és szex közben használni, de elméletileg nem kételkedek a gyártó szavában.

A softcup kivételénél tudom felhozni az egyetlen negatívumot. Mivel a kütyü a hüvelyben gyakorlatilag légmentesen lezárva gyűjti a gyűjtendőt, kivételkor (az előírásos vízszintes vonalban való tartása mellett is) „köp” egyet mikor levegőt kap. Tudjátok, mint amikor kinyitva a joghurtos dobozt, rád fröcsköl pár csepp kaja. Ez a jelenség ezzel együtt nem túl zavaró, pár csepp áldásról van szó, és a vécéről felállva a mosdóhoz lépve amúgy is az első mozdulat, hogy a csap alá tartva az egész holmit kiöblíti/mossa az ember. Az összegyűlt cucc légmentesen van kivételig, így nem szagos, nem alvadt, nem különösebben gusztustalan. Legalábbis a tamponnál és betétnél nem jobban.

Mivel elég reggel-este cserélni és tisztítani, szerintem nem merül fel, hogy idegen helyen mi a teendő vele. Ha esetleg igazítani kell, azt tiszta kézzel bárhol meg lehet tenni. Csere mondjuk egy nyilvános vécében (nem pl. hotelben, vagy ahol a klotyóval egy légtérben van a kézmosó) nehezebb lenne kimosni, én azt hiszem, ha ilyen helyen kényszerülnék cserélni, egy kis palack vízzel felszerelkezve, a vécé felett oldanám meg az öblítést.

Összességében hatalmas méretű szkepticizmusom és korábbi tamponhívő mentalitásom ellenére az instead softcup engem meggyőzött.

K.N.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?