Meddőségi sorozatunk része az endometriózisról szóló ismertető, a korábbi cikkeket itt és itt lehet megtalálni.

Az endometriózis neve a méh belsejét borító nyálkahártya orvosi latin elnevezéséből ered. Amikor menstruálsz, a ciklusod folyamán kialakult méhnyálkahártya minden hónapban vérzés kíséretében leválik. Az endometriózisos betegeknél a méhnyálkahártyához hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezek a szövetrészek ugyanúgy reagálnak a ciklus hormonhatásaira, mint a méh belsejében levő szövetek. A baj az, hogy ezek a szövetek nem tudnak kijutni a testből. Így a vérzés után a csomót övező területen gyulladás és hegesedés alakul ki. A sejtcsomók elszaporodnak, és nagyobb daganatszerű képleteket – folyadékkal teli jóindulatú cisztákat – képeznek.

Dodge Ramphoto © 2008 Chuck Coker | more info (via: Wylio)

 

A betegség meglehetősen gyakori, különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves kor között lévő nők 5–20 százalékánál fordul elő. (A Dr. House egyik emlékezetes részében egy belső szerven levő fel nem ismert endometriózisos csomó lett csaknem egy páciens végzete, de azért a való életben a baj nem ilyen drámai.) Leggyakrabban a hasüregben, a petefészkek, a petevezetők, a méh tartószalagjai, a hüvely és végbél közötti rész, a méh külső felszíne, a méh vastag izomrétege lehetnek az érintett területek.

 

Tünetei

A betegség leggyakoribb tünete az erős fájdalom a menstruáció előtt és alatt, vagy szexuális aktus alatt vagy után, valamint a rendszertelen erős vérzések. Az egyéb tünetei a fáradékonyság, fájdalmas bélmozgások a menzesz alatt, véres széklet, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, görcsös vizelés vagy vérvizelés. Az endometriózisban szenvedő nők egy része azonban tünetmentes.

Hogy mitől alakulhat ki ez a betegség, nem tudják az orvosok. (Az IT szindróma, azaz Isten Tudja újabb esetével állunk szemben.) Legfőbb tippjük a „retrográd menstruáció” elmélete. Az elmélet szerint a menstruációs szövettörmelék a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jut, ott megtapad, és növekedésnek indul. Ennek valószínűleg a hormonális vagy immunrendszeri elváltozás teremti meg a feltételeit. Mások szerint a nyirok- és vérkeringés útján terjed szét a szövet. Genetikai hajlam sem kizárt a bajra. Kutatók két genetikai változatot is azonosítottak, melyek növelik az endometriózis kialakulásának kockázatát. A legmodernebb elmélet szerint pedig (Dr. House is ezzel magyarázta a sorozatban) a nők embrionális korából származó szövetmaradványok fejlődhetnek a felnőtt korban később endometriózissá.

Diagnózis és kezelés

Diagnosztizálása hasi tükrözés (laparoszkópia) segítségével, majd szövettani vizsgálattal történik. Az endometriózist négy stádiumba sorolják a legenyhébbtől a legsúlyosabbig. Meddőséget sajnos már a legenyhébb formában is okozhat, azonban fájdalom ekkor még nem biztos, hogy észlelhető.

A betegség biztos gyógymódját sajnos még nem találták meg.  A legoptimálisabb kezelés mellett is 20-25%-ban a fájdalom megmaradhat. Fájdalomcsillapítás mellett hormonkezeléssel megakadályozzák a peteérést, illetve hasi (nyitott vagy laparoszkópos, lézersebészeti) műtéttel eltávolítják a csomókat. Erre a beavatkozásra többször is sor kerülhet, de az első alkalommal van a legnagyobb esély a sikerre.

Alternatív kezelések

Alternatív kezelései között az étrendi változásokat, gyógynövényeket, a tradicionális kínai orvoslást és allergia elleni gyógytermékeket és tornát találhatunk. A gyógynövénykúrák közül a barátcserje és poloskavész, segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában, és nyugtató hatást fejtenek ki a méhre. Egyéb táplálékkiegészítők is léteznek. Ha a menstruációs görcsök nagy fájdalmat okoznak, segíthet a kalcium – napi egyszer-kétszer 500 mg – és a magnézium – napi egy-két alkalommal 250 mg –, de csak a vérzés alatt. Ha ezek a módszerek néhány hónap elteltével sem segítenek, napi kétszer 500 mg C-vitamin szedhető, ami meggyorsítja a belső hegek gyógyulását. E-vitamin és halolaj is javallott, vagy napi háromszor 100 mg ligetszépeolaj is hatásos lehet.  A fitoösztrogéneket (növényi ösztrogéneket) tartalmazó szójatermékek is ajánlottak. Vannak azonban kerülendő ételek is. A candida-diéta sokban hasonlít az endometriózis diétához, de eltérések is vannak. Bővebben itt olvashatsz az endometriózisban szenvedőknek ajánlott étrendről.

 

Teherbeesés

 

Terhességre a legnagyobb esély a rövid ideje – egy-két éve – fennálló meddőség után várható, ekkor ez 68 százalék körüli. A három-hét éve fennálló meddőségben már csak 43 százalék, nyolc évnél régebbi meddőségnél pedig 10 százalék alatti. A teherbeeső nők 30 százaléka az első 3 hónapban, 50 százalék fél éven belül, míg 86 százalékuk egy éven túl lesz várandós.

Enyhe esetben a terhességi ráta így 15 hónap alatt 70-85 százalékos, közepesen súlyos esetben 55-60 százalék , súlyos esetben pedig csak 40-45 százalékos. A kezelt betegek közül átlagosan kicsit több mint fele esik teherbe.

Források:

http://www.nemesekteherbe.hu/cikk_10:Endometriosis

http://www.femina.hu/egeszseg/az_endometriozis_tunetei_es_termeszetes_kezelese

http://www.endometriozis.hu/index.php

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/ob_gyn/endometriosis/?article_hid=26859

http://hvg.hu/egeszseg/20101213_endometrozis_genkutatok

Center