baba alvás

A felnőtteknek is megvan az alvást megelőző rituáléja. Ilyen például az olvasás, zenehallgatás, tévézés, rádiózás. Amikor elalszunk, a felsőbb agyi központjaink megpihennek, és a non-REM-nek nevezett mély álom fázisába kerülünk (non-REM: non rapid eye movement, vagyis nem gyors szemmozgás); ezt a szakaszt nyugodt alvásnak is nevezik. Az elme és a test ebben a szakaszban a leginkább nyugodt. A légzés mély és egyenletes, az izmok ernyedtek, az alvó ember teljesen ellazult állapotban van.

Körülbelül másfél óra mélyalvás után az agy aztán elkezd „ébredezni” és munkához lát; átkerülünk a könnyű, vagy másnéven aktív alvásba, melyet gyors szemmozgások jellemeznek, ezért nevezik REM-alvásnak. Ennél a szakasznál a szem mozog a szemhéj alatt, jelezve, hogy az agy működik. Álmodunk, mozgolódunk, forgunk, mocorgunk. Az alvásnak ebben a szakaszában történhet meg az, hogy teljesen fel is ébredünk, esetleg kimegyünk egy pohár vizet inni, majd ezután ismét visszazuhanunk a mély álom fázisába. A könnyű és a mély álom váltakozó ciklusai kétóránként ismétlődnek az éjszaka folyamán, így egy átlagos felnőtt körülbelül hat órát tölt nyugodt és kettőt aktív alvásban. Senki nem alszik mélyen egész éjjel tehát, még akkor sem, ha úgy érzi.

Most nézzük meg, hogyan alszanak a csecsemők.

Altatáskor, ahogy ringatod a babádat, sétálgatsz vele vagy megszoptatod, a babának már le-lecsukódik a szeme, és elszunnyad a karjaidban. Szemét teljesen becsukja, de a szemhéja továbbra is mozog és a légzése még nem egyenletes, Ilyenkor még feszesen tartja magát, riadtan felsóhajthat, arcán mosoly suhanhat át, amit alvási vigyornak hívnak. Akár remegés-szerű szopó mozgásokat is végezhet. Abban a pillanatban, ahogy az ebben a fázisban lévő, „alvó” gyermekedet beteszed a rácsos ágyba, és megpróbálsz csöndben elosonni, a baba fölébred és sírni kezd. Ha viszont hosszabb ideig folytatod ezt a rituálét, észre fogod venni, hogy a baba grimaszolása és mozgolódása megszűnik, légzése egyenletessé válik és elmélyül, izmai pedig elernyednek. Ökölbe szorított kezét kinyitja, tagjai súlytalanul lógnak. Így már leteheted és kiosonhatsz abban a tudatban, hogy gyermeked végre kényelmesen pihen.

Az éjszakai szülői gondoskodás első leckéje tehát az, hogy a csecsemőknek segítségre van szükségük az elalváshoz, nem arra, hogy egyszerűen letegyék őket aludni. Néhány kisbabát le lehet tenni, amikor már elálmosodott, és képes magától elaludni, de a legtöbb babának szülői segítség, dajkálás, szoptatás kell a zökkenőmentes elalváshoz.

Ennek az az oka, hogy míg a felnőttek többnyire azonnal képesek mély álomba merülni, addig a csecsemők az első hónapokban elsőként csak a könnyű álom fázisába kerülnek. Húsz perc vagy még hosszabb idő múlva lépnek át fokozatosan a mély álomba, amelyből nem könnyű őket felrázni. A későbbi hónapokban megfordul a folyamat, a kisbabák egy része már egyre gyorsabban jut a mély álom fázisába, kihagyva az azt megelőző hosszú és könnyű álom szakaszát.

A pici, körülbelül egy órával azután hogy elaludt, elkezd mozgolódni, kicsit nyöszörög, szemhéja remeg, arcizmai grimaszolnak, újra rendszertelenül lélegzik és izmai megfeszülnek. Ismét a könnyű álom szakaszába lép. A mély álomból a könnyű álomba való lépés kritikus időszak, melynek során a kisbaba szinte bármire felébred, ha valami megzavarja őt. Ha a baba nem ébred fel, akkor a következő tíz percben átmegy a könnyű álom periódusán, és megint visszasüllyed a mély alvásba. A felnőttek alvási ciklusai átlagosan 90 percig tartanak, míg a csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, csak 50-60 percesek, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál gyakrabban is átesnek. Amikor a kicsi a könnyű álom szakaszába lép, ébredés nélkül átsegítheted őt ezen a perióduson, ha csak finoman jelzed neki, hogy jelen vagy, például kezedet a hátára helyezed, halkan énekelsz neki egy megnyugtató altatódalt vagy egyszerűen csak ott vagy mellette, amennyiben a te ágyadban alszik.

Íme, az éjszakai szülői gondoskodás második leckéje: vannak csecsemők, akiknek szükségük van segítségre a visszaalváshoz.

A csecsemőknek ráadásul kétszer annyi aktív, vagyis könnyű álmuk van, mint a felnőtteknek. Ha figyelembe vesszük, hogy az a mód, ahogyan a csecsemők alszanak – vagy nem alszanak – életfontosságú fejlődési elven alapszik, akkor könnyebben megérthetjük a gyermek éjszakai szükségleteit.

Az első hónapokban megsokszorozódnak a csecsemők éjszakai igényei, ám ezen igények közvetítésének képessége ilyenkor a legkisebb. Képzeljünk el egy kisbabát, aki az éjszaka legnagyobb részében mélyen alszik úgy, hogy néhány alapvető szükséglete kielégítetlen marad. Az aprócska babáknak kicsi gyomruk van, és az anyatej nagyon gyorsan emésztődik. Ha a csecsemőt az éhségérzet nem tudná könnyedén felébreszteni, az túlélése szempontjából veszélyes lenne. Ha a csecsemő orra eldugulna, és nem tudna lélegezni, vagy fázna, és melegre lenne szüksége, de annyira mélyen aludna, hogy nem lenne képes jelezni a szükségleteit, azzal szintén veszélybe sodorná magát.

Az éjszakai szülői gondoskodás harmadik leckéje tehát az, hogy hagyni kell a babát a saját alvási fázisainak megfelelően „működni”, nem szabad erőltetni, hogy mélyebben vagy hosszabban aludjon, mint ahogy ösztönei diktálják.

Alváskutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kisbabák „okosabban” alszanak, mint a felnőttek. A magyarázata ennek az, hogy a könnyű alvás segíti az agy fejlődését, sőt, az aktív alvás periódusában egyfajta tanulás is folyik. Az agy arra használja ezt az időt, hogy az éberen gyűjtött információkat szelektálja és feldolgozza.

Ebben a hatalmas volumenű növekedési szakaszban, az első két évben a babák agya a majdani felnőttkori méret hetven százalékára nő meg, vagyis logikus hogy az agynak alvás közben is tovább kell működnie ahhoz, hogy ezt a mértékű fejlődést elérhesse a kicsi.

Senki nem állítja, hogy a szülőknek könnyű átállni a baba alvási ritmusának követésére. Az első időszak – ahogy minden más téren is – az összecsiszolódásról szól. Próbáljuk meg figyelni és ösztönösen követni a pici alvási szokásait, és gondoljunk arra, hogy nincs olyan gyerek, aki az első időszak nehézségei után ne állna be egy mindenki számára élhető alvási rendszerbe.

Jó éjszakát mindenkinek! 

Akác