A nyersételekkel egy sajtótájékoztatón kerültem közelebbi kapcsolatba Lénárt Gitta segítségével, erről beszámoltam itt, a Bezzeganyán. A nyersételek bemutatott és ismertetett kedvező hatásait szerettem volna saját magam is megtapasztalni.

Kíváncsi voltam tehát, mi történne, ha néhány héten keresztül étrendembe sokkal több nyersétel kerülne, mint eddig. Mivel nem igazán vagyok konyhatündér, és még a turmixgépem is elromlott, úgy döntöttem, hogy rendelni fogom a nem főtt ételeket.

Az első hetet egy zöldturmixszal indítottam, mely almát, banánt, zöld levelet, citromlét és vizet tartalmazott. Az íze először meghökkentő volt, de aztán – a színe és a más ízvilág miatti ellenérzést félretéve – megállapítottam, hogy nem is olyan rossz. Meglepő módon nem maradtam éhes, és nem hiányzott a megszokott vajas kifli sem. A tejeskávé igen. Úgyhogy erről továbbra sem mondok le.

A nyers pizza különösen ízlett, a feltéteknek nem egyeníze volt, hanem mindegyik összetevő külön élményt adott az ízlelőbimbóimnak. Többféle kenőkét is kipróbáltam, amit zöldséges korongokra vagy lenkenyérre tettem. A korábban már kóstolt nyers székelykáposzta most sem okozott csalódást, sőt, a gyerekek sorban álltak a tányéromnál újabb kóstolófalatokért. Az ő kedvencük egyébként a granola, ami élő müzli, és valóban nagyon finom. A hörcsögünk is rákapott.

És a hatások? Ebéd után nem éreztem magam úgy, mint aki szét akar robbanni, és a jól ismert ellenállhatatlan fáradtság is elkerült. Az első héten ugyan arcom elkezdett rügyezni egy kicsit, de ez néhány napon belül elmúlt. Az emésztésemmel is történtek változások: az első napokban puffadás jelentkezett, aztán rendeződött minden, ahogy hozzászokott a szervezetem a másfajta táplálékhoz. A súlyom is változni kezdett szép lassan, remélem, ez a továbbiakban is folytatódni fog.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nyersételt fogyasztani pontosan ugyanaz az érzés, mint hagyományos, főtt kosztot enni. De ha hozzászokik az ember az új ízekhez, egyre többfélét lesz képes felismerni és megkülönböztetni. Kíváncsian várom a jövő heti ételeket, olyanokat rendeltem, amiket még sosem próbáltam. Szeretem az új dolgokat.

Update: Gitta feltöltötte blogjára a székelykáposzta receptjét.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?