A munka törvénykönyvének tervezetében szerepel, hogy maximalizálni kell az orvosok által elfogadható ajándék mértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznének vagy tiltanának. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a hálapénzt kategorizálni lehet és kell. Van az előre kikövetelt hálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van a tényleges, hála jeleként adott pénz.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint viszont a hálapénzt nem egy-egy orvosnak, hanem az intézménynek kellene adni. Kérdés persze, hogy emellett az orvos nem tartaná-e ugyanúgy a markát.

Egy biztos, a hálapénz rendszere a jelenlegi formájában nem jó. Sem a szülészetben, sem más területeken. A szülészet talán speciális annyiban, hogy itt valóban hála-pénz a hálapénz (és az orvos „bármikor riasztható” állapotban tartásának a honorálása), míg máshol sokszor inkább a félelem bére.

Egy magánrendelőben, ahol számlát kaphatok, legálisan fizetek, kapom a kívánt színvonalú szolgáltatást, és nem az állami infrastruktúrát terhelem, természetes, hogy nyilvános, fix tarifa van. Szülni viszont a magánrendelőbe járók többsége is az állami rendszerben/kórházban szül, és többnyire megfizeti orvosát "rendelkezésre állásért". Ezt persze hálapénzzel, "feketén" teszi.

Ugyanakkor egyre többen választják az sztk. ellátást, és szülnek ügyeletes orvosnál, hálapénz nélkül.

Lehet, hogy jó ötlet lenne lehetővé tenni, hogy aki tisztán a befizetett TB alapján kíván terhesgondozásban részesülni, szülni, azt is egy többfős szóba jöhető orvos/szülésznő-csoport lássa el, így a 9 hónap alatt megismerhesse azokat, akik kezelik/kezelhetik, azok is megismerhessék az ő adatait, dokumentációját, problémáit? Így nem egy vadidegen fogadná ezeket a nőket sem, ami talán biztonságérzetet adna a szülés előtt állónak.

Azok részére pedig, akik egy adott orvoshoz ragaszkodnak, lehetne mód törvényesen, számlával, vagy egészsépénztárra megfizetni annak – nyilvános, ésszerű – tarifáját, melyből az orvos és a kórház is részesülhetne? Természetesen ebben az esetben a kórházaknak szabályozniuk kellene, hogy egy orvos hány fizetős beteget vállalhat el egyéb munkája mellett, hogy elkerülhetőek legyenek az egy időben elhíresült (ügyeleti időben több száz szülésindításról szóló) esetek. És ezen a ponton ütközünk az első falba is: aki emellett extra borítékot is elfogad/kér, nyilván szankcionálni kellene (No, de ki is ellenőrizné ezt? Kéz kezet mos…)

És nyilván itt érkeztünk el a másik buktatóhoz, az orvosi alapfizetések kérdéséhez, ami az orvosok elvándorlásának sajtóhírek szerinti fő oka.

Mondhatnám, hogy bilibe ér a kezünk.

Mert amíg nem lesz minden orvos nyugati szinten megfizetve, miért ne tartanák fent a borítékos rendszert? Miért akarnának kifehéríteni a köpenyükön kívül mást is?

Szóval a rendszer nyilván marad. A kismama vagy nem fizet, és az ügyeletesnél szül (akár a legtökéletesebb aranykezű orvos-csodánál, ha szerencsés, vagy a legrosszabb hírű, bunkó hentesnél, ha nincs szerencséje), vagy fizet és örül, hogy választhatott.

Vajon ha a kórházigazgató engedélyével tarthatná a markát az orvos, nem búcsúzna az sztk. rendelésen is nyitott tenyérrel a szülészünk?

Mit gondoltok? Lesz valaha változás kis hazánk kórházaiban, szülészetein? Jó az irány, vagy tévúton járnak a tervezet készítői?

Center

http://fn.hir24.hu/itthon/2011/11/16/halapenzt-a-korhazaknak!/