A háromévesekre nyugodtan rábízhatjuk az ételek kevergetését, az óvodások kiválóan boldogulnak az avokádópüré elkészítésével, a hétéveseket pedig egyáltalán nem kell félteni egy apró hámozókéstől – írja egy gyermekeknek szánt új angol szakácskönyv, amely igyekszik leszámolni az apró séfek konyhai sürgésforgását illető

Amanda Grant brit írónő Cook School (Főzőiskola) című szakácskönyve arra hívja fel a kisgyerekes szülők figyelmét, hogy a legkisebbeket éppúgy meg kell tanítani a főzés, mint az olvasás tudományára. A szerző különböző korosztályokra bontva – háromtól öt, öttől hét, és héttől tizenegy éves korig – ismerteti a kicsik által is könnyen elvégezhető konyhai feladatokat. Minden fázis a gyerekek képességeihez és az általuk biztonságosan használható konyhai felszerelésekhez van igazítva. 

Az óvodások talán még nem boldogulnak a hagymapucolással, de annál inkább jeleskedhetnek az avokádó pürésítésben, az eper tisztításban és a fokhagyma összezúzásban. „A gyerek mindent meg akar csinálni, a szülő azonban nem engedi neki. Ennek pedig sírás lesz a vége” – idézte az írónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Az ismerős forgatókönyv azonban könnyen elkerülhető, ha olyan munkát adunk a gyerekek kezébe, amelyet szívesen és könnyen el is tudnak végezni. A háromévesek még valóban túlságosan kicsik ahhoz, hogy szabadon mozogjanak a konyhában, de az ételek kevergetését, kimérését vagy összegyúrását nyugodtan rájuk lehet

A szülők gyakran félnek attól, hogy bármilyen éles tárgyat adjanak a gyerek kezébe. A legtöbb hétéves azonban már kitűnően boldogul egy apró hámozókéssel, és a korai gyakorlatszerzésnek köszönhetően a későbbiekben sem lesz gondja a nagyobb és élesebb konyhai

Az írónő – akinek hazánkban Egészséges babakonyha címmel jelent már meg könyve – igyekszik leszámolni azzal a tévhittel is, hogy a gyerekeknek csak akkor lehet „eladni” egy tál salátát, ha azt bohóc kinézetűre formázzuk. Grant szerint az étel izgalma az ízében rejlik, mindegy, hány éves az ember. „Azt mondani, hogy „ennek a salátának elképesztően finom íze van”, sokkal izgalmasabb, mint arcot csinálni neki” – mondta. Hozzátette: az olvasáshoz hasonlóan természetesen a főzés esetében is az a cél, hogy a gyerekek idővel élvezetből serénykedjenek a konyhában.

 

MTI