Hajnalka ma jött volna haza ikerlányaihoz, ha Londonban nem felejti őt gazdasági bajokból kifolyólag a Malév. Mire hazajön, lehet, azzal fogadják, nem lesz fűtés az oviban, hacsak be nem fizetik a fenntartó által hirtelen zárolt-elvont összeget a szülők. Vagy esetleg  a pedagógusok, akik ha eddig kaptak béren kívüli juttatást (van egy sanda gyanúm…) akkor majd azt meg ők nem kapnak, legalábbis egy mai friss hír alapján.

 
A Főpolgármesteri Hivatal minden fővárosi fenntartású iskolának és gyermekvédelmi intézménynek elküldte azt a levelet, amely szerint átmenetileg 10 százalékot zárolnak 2012-es költségvetésükből, és ennek megfelelően csökken az intézmények havi ellátmánya. A levél szerint az intézkedést a fővárosi tömegközlekedés működőképességének fenntartása indokolja. Erről január 25-én döntött a közgyűlés, olvasható az Index címlapján.


Az Index birtokába került levél szerint takarékossági intézkedéseket kell bevezetni az iskolákban, hogy csökkentsék a fűtési, a vízfogyasztási, világítási és telefonköltségeket valamint a géphasználatot. Az iskoláknak előírják, hogy csökkentsék minimumra az irodaszerek és nyomtatványok igénylését, a reprezentációs költségeket, felül kell vizsgálniuk a könyvek és folyóiratok beszerzését, új megrendeléseket nem köthetnek. Nem indíthatók intézményi beruházások sem, kivéve azokat a pályázati támogatásokat, amelyeket kötelező felhasználni. A Főpolgármesteri Hivatal szerint az iskolákban felújítás csak akkor indítható, ha balesetveszélyes vagy az iskola működőképességét veszélyeztető probléma áll fenn. A levélben az is szerepel, hogy a tartós és átmeneti bérmegtakarítások összegét dologi kiadásokra kell fordítani, minimumra kell csökkenteni a béren kívüli juttatásokat és az illetménypótlékokat.

Nézek hülyén, mint a moziban. Elsőnek a gyerekeket kell beáldozni a BKV vagy istentudjami kedvéért, vagy hasonló leveleket kaptak az okmányirodák, a BKK vagy a Városháza dolgozói? Neeeem? A ti gyereketek hova jár iskolába, az úristenit? Körbecsókolgatott egyháziba, fizetős magánsuliba, esetleg valahová, ami több ezer kilométerre van innen?

A  Nagy Hóesés vagy a Kacsamesék kismiska lesz ahhoz képest, amire a mostani 4-18 éves nemzedék emlékezni fog 2012 kapcsán. Rohadt nagy hó és hideg volt, hideg volt az osztályban, a vécét csak egyszer lehetett lehúzni per nagyszünet, esetleg hozzájárulást kértek a szülőktől a gázszámlához, alternatíve füles sapkát és bundabugyit.  Miközben ugyanazok a rengetegeszűek kint hagyták anyánkat-apánkat Londonban, Brüsszelben, Bukarestben vagy Moszkvában, lefagyott az orrunk a mateklecke fölött, viszont a rengetegeszűekkel szemben mi legalább megtanultuk, hogy 47 darab ezresből per hó nem lehet normálisan meg sehogy sem kijönni, valamint azt is, hogy vagy nagyobb felelősséggel és ésszel kormányozunk felnőttkorunkban, vagy a mi kölkeinknek is odafagy majd a keze a kilincsre.

Aki így folytatja, jobb lesz, ha nem várja meg, míg felnőnek, mert a kölcsönkenyerek vissza szoktak járni. Teljesen jogosan.

Update: A poszt elején írt hősnőnk hazaért, hazavitte őt az utolsó Londonból hazaszálló MA járat. A véletlenek szerencsés összejátszása, sajnos az összképet csak a statisztikai hibahatáron inneni mértékben javítja. Azért nem bánom, hogy legalább neki sikerült.

Vakmacska

(Kép: Origo)