Tünde fogágybetegség terhesség kismama szájhigiénikus

Mi az a fogágybetegség, milyen hatásai vannak, és miért különösen fontos a várandósság alatti helyes fogápolás és szájhigiéne? Vallyon Tünde klinikai szájhigiénikus foglalta össze a várandósság alatti fogápolással kapcsolatos tudnivalókat.

A fogakkal nem állunk jól

A magyarok fogazata és fogágya katasztrofális állapotban van, Európában a sereghajtók közé tartozunk. Egy 19 évesnek átlagosan öt foga hiányzik, a középkorúaknak már a duplája. Ép fog csak 10-12 van egy magyar felnőtt szájában. A hiányzó fogakat nem, vagy csak részben pótoltatják. Ép fogazata mindössze a lakosság fél! százalékának van. A teljesen fogatlanok aránya 8 százalék. A lakosság 30 százaléka súlyos fogágybeteg, mozognak a fogai, további 50 százalék enyhébb formában (fogínygyulladás), de szintén érintett. Az ok többnyire a nem megfelelő szájhigiéne. Évente átlagosan 1,5! fogkefét és három tubus fogkrémet használunk el, a fogközök tisztítása a többség számára ismeretlen. Ugyanakkor mindössze minden harmadik ember jár rendszeresen fogorvoshoz, a többség csak akkor, amikor panasza van. Pedig a korai felismeréssel és kezeléssel nagyon sok fog megmenthető lenne.

A fogágybetegségekről
 

A terhesség különösen fontos ebből a  szempontból, hisz a fogászati gócok (fogkő, fogínygyulladás, elhalt fog, ciszta, tályog...) nemcsak különféle betegségeket okozhatnak – szívproblémák, cukorbetegség, ízületi gyulladás, stb.), hanem hátráltathatják a teherbeesést, vetéléshez, koraszüléshez, preeclampsiához, kis súlyú újszülötthöz vagy akár halvaszületéshez is vezethetnek. A fogágybetegségnek, ill. a hozzá kapcsolódó baktériumoknak bizonyítottan hatása van a magzatra is, a magzatvízben ugyanis több olyan baktériumot találtak, amelyek csak a beteg fogágyban élnek, azaz sehol máshol nincsenek a szervezetben, csak a fogtasakokban. Ahhoz, hogy mindez érthető legyen, tisztázni kell, hogy mi a fogágybetegség lényege – hívja fel a figyelmet Vallyon Tünde klinikai szájhigiénikus.

A szájüregben folyamatosan képződik az ételekből (többnyire finomított szénhidrátokból) ragadós, bakteriális lepedék, amely a kritikus zónákban, a fogközökben és az ínyszél mentén is lerakódik. Amennyiben ez nem kerül eltávolításra, egy idő után fogkő alakul ki belőle. A lepedékben, fogkőben baktériumtelepek élnek, melyek méreganyagai gyulladást okoznak a fogínyben, Duzzadt, vörös, fájdalmas az íny ilyenkor, könnyen vérzik, vissza is húzódhat. A gyulladás hatására az íny elválhat a csonttól, így a fogkő be tud hatolni az íny alá is, tasakok képződnek. Egy 5 mm mély tasak fala – amennyiben minden fogat egyformán érint - a szervezet számára közel 100 négyzetcentiméternyi szabad, nyitott sebfelszínt jelent, amin át baktériumok milliói jutnak a keringésbe, ezáltal bármely szervhez, akár a magzatvízbe is. Az íny alatti fogkőben élő baktériumok megbontják a fogak tartószerkezetét, a csontot is, így a fogak meglazulnak, súlyos esetben ki is eshetnek.

A fogágybetegség koraszüléshez vezethet
 

Fogágybetegség során a baktériumok folyamatosan ürülnek a vérbe, ezáltal megnő a prosztaglandin-termelés, amely hat a méhösszehúzódásra, a burokrepedésre, a méhlepény leválására, vagyis a vártnál előbb indulhat meg a szülés, és kisebb súllyal jöhet világra a baba. Természetesen nem minden fogínygyulladásban, fogágybetegségben szenvedő kismama szül a vártnál korábban, de ugyanolyan rizikófaktor, mint az alkohol vagy a dohányzás, figyelmeztet a szájhigiénikus.

Fogínygyulladás egyébként elvileg létrejöhet a terhesség alatt baktériumok garmadája nélkül is, hisz a hormonális változások következtében megduzzadhat a fogíny. Ez a kellemetlen állapot a szüléssel megszűnik. Ilyen típusú „steril” terhességi fogínygyulladással azonban ritkán találkozhatunk a már említett rossz szájhigiénés állapotok miatt. Az eredeti problémát, vagyis a helytelen szájápolásból fakadó fogágybetegséget viszont súlyosbíthatják a hormonális változások.

Tünde fogágybetegség terhesség kismama szájhigiénikus Ne a terhesség alatt kezdd el az egészséges táplálkozást!

Mennyit, milyen gyakran és mit fogyasszon a kismama, aki azt szeretné, hogy a babája is egészségesen fejlődjön és ő se hízzon meg a kelleténél jobban? Ihász Katalin dietetikust kérdeztük a témában.

Tovább>>>

A terhesség nem jár a fog elvesztésével
 

Fontos eloszlatni egy régi tévhitet, mely szerint minden terhesség legalább egy fog elvesztésével jár. A kismamák a fogaikat nem a terhességük miatt veszítik el, hanem mert nem megfelelően tisztítják azokat. A már korábban említett hormonális változások ugyan optimális környezetet teremtenek mind a fogínygyulladás, mind a fogszuvasodás számára, ezek azonban megfelelő szájápolással, rendszeres fogászati kontrollal ellensúlyozhatók.

A legjobb lenne, ha a terhességnek már úgy indulnánk neki, hogy teljesen rendben van a fogágy és a fogazat. Amikor tehát gyermeket tervezünk, nemcsak a nőgyógyászt, hanem a fogorvost is fel kellene keresni, hisz ha van valami tennivaló, jobb ilyenkor orvosolni, mint a várandósság idején.

A terhesség alatt is fontos a helyes fogápolás!
 

A terhesség alatt körülményes lehet a fogápolás, főleg az elején, ha a kismama folyamatos hányingerrel küzd. Ez a kellemetlen állapot sokszor napszakokhoz kötődik, általában a reggelhez. Ha ezt tudjuk, válasszunk más napszakot! Sokat tehetünk a megfelelő fogkefe- és fogkrémválasztással is. Ilyenkor bizonyos ízekre, szagokra érzékenyebb a kismama, tapasztaljuk ki, hogy melyik fogkrém az, ami a legkevésbé irritáló számunkra, tanácsolja Vallyon Tünde.

További problémát jelent, ha a kismamának fáj, duzzadt és vérzik az ínye, hiszen ilyenkor sokan inkább nem mossák meg rendesen a fogukat, hogy ne fájjon és ne vérezzen – de ezzel csak tovább súlyosbítják a helyzetet, hisz a lepedék eltávolítása nélkül a gyulladás tovább fokozódik.

„Fogmosáshoz egyébként is a pici fejű fogkefék ajánlottak, ami ilyenkor különösen jól jön, hisz kevésbé irritál. Nem szabad megfeledkezni a fogközök tisztításáról sem! Itt is érdemes próbálkozni, hogy mit viselünk el jobban: a fogselymet vagy a szájzuhanyt.”

Hányás után ne mossunk rögtön fogat!
 

Mindenképp szót kell ejtenünk a terhességi hányásról is, hisz ilyenkor sav kerül a szájba, ami megbontja a fogzománcot, kioldva a fogból az ásványi anyagokat, utat engedve a szuvasodásnak. Hányás után közvetlenül csak öblítsük ki a szánkat, de a fogmosást halasszuk el legalább egy fél órával! Mi ebben a ráció? Az öblítéssel csökkentjük a savasságot, ugyanakkor viszont nem távolítjuk el a fogakról a kioldott ásványi anyagokat, amik így képesek visszaépülni.

Fogászati kezelés terhesség alatt
 

A legoptimálisabb még a terhesség előtt depuráltatni (fogkőeltávolítás), betömetni a fogainkat, de ha ez nem történt meg előzetesen, akkor nyugodtan elvégezhető a várandósság ideje alatt is. Ha nem igényel azonnali beavatkozást a probléma, mint például egy óriási fájdalommal járó fogbélgyulladás, amikor gyökérkezelni kell a fogat, jobb a kezeléseket a második és a harmadik trimeszterre halasztani, amikorra már elmúlik a hányinger, és vége a kockázatosnak ítélt első 12 terhességi hétnek. A nagyobb beavatkozásokat viszont, mint amilyen a fogbeültetés is, mindenképp halasszuk későbbre.

Az érzéstelenítő semmilyen negatív hatással nincs a magzatra, a röntgenezés is biztonsággal elvégezhető a terhesség második és harmadik trimeszterében, ennek ellenére igyekszünk kerülni, és szükség esetén az antibiotikum adását is csak a nőgyógyásszal egyeztetve rendeljük el.

Nagyon fontos viszont a fogak és a fogágy folyamatos monitorozása, ezért háromhavonta érdemes felkeresni fogorvosunkat.

A szájhigiénikus tanácsai:

Lehetőleg még a terhesség előtt csináltassuk meg fogainkat, szedessük le fogköveinket, de ha ezt lekéstük, akkor a terhesség második és harmadik trimeszterében mindenképp pótoljuk. A fogkőeltávolítás az első trimeszterben is megejthető. A fogágy és a fogak védelme érdekében nélkülözhetetlen a helyes szájápolás. A várandósság ideje alatt még fontosabb a rendszeres (háromhavonkénti) fogorvosi ellenőrzés.

Mit jelent a helyes szájápolás? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Milyen szájápolási eszközöket érdemes használni és hogyan? Hogy tanítsuk meg a gyermekeinket a megfelelő fogápolásra? Ezekről egy másik posztban írunk majd.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>