A közösségi oldalak használata olyan mértékben terjedt el, hogy a mindennapi életre gyakorolt hatásairól már nem lehet nem tudomást venni. Az utóbbi években számos kutatást indítottak a témával kapcsolatban, többségük a megosztásokkal foglalkozik. A Facebook térnyerése óta a megosztás szó jelentése gyökeresen megváltozott. Nem csak tárgyakra, hanem élményekre, megfoghatatlan dolgokra is vonatkoztatható. Amit megosztunk a közösségi oldalakon, az az énképünk része, egy eszköz az emberek befolyásolására.  

Vajon milyen hatással vannak a tinikre a barátaik által közösségi oldalakon megosztott fényképek?  Különösen azok, melyeket a fiatalok bulizás, dohányzás vagy alkoholfogyasztás közben készítettek? Ezt a kérdést vizsgálta egy serdülők és fiatalok életminőségének javításával foglalkozó amerikai szaklap, a Journal of Adolescent Health. A témában először vizsgálták analitikus módszerekkel a közösségi oldalakat. A kutatók 1563 tizedik osztályos diák online aktivitását (a Facebookon és a MySpace-en) és magatartását vizsgálták öt dél-kaliforniai középiskolában 2010 októbere és 2011 áprilisa között. A tanulmány szerzője, Thomas Valente, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának kutatója szerint a fiatalok online tevékenysége befolyásolja alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikat. Ezek a képek és tartalmak arra ösztönzik a fiatalokat, hogy szintén rágyújtsanak vagy alkoholt fogyasszanak.

A rendszeresen kiposztolt bulizós vagy illuminált állapotban készült képek nemcsak a többi tinire lehetnek negatív hatással, hanem a képen szereplő fiatalra is, legyen szó munkakeresésről, családi kapcsolatokról, vagy iskolai előmenetelről. Sokan nem élnek az oldalak által felkínált biztonsági beállítások adta lehetőségekkel. Mivel az amerikai fiatalok 95 százaléka napi szinten használja a közösségi hálót, ezért fontos kérdésekre derülhet fény az online tartalmak vizsgálatával. Azzal kapcsolatban, hogy ezek a tartalmak milyen mértékben és téren befolyásolhatják a fiatalok magatartását, további kutatásokat terveznek. A kutatók szerint az eredmények segíthetnek abban, hogy az iskolákban a probléma kezeléséhez illeszkedő prevenciós előadásokat tarthassanak a fiataloknak.

Juditty

Források:

http://www.informed.hu/eletmod/gyermekneveles/eloszor-mutatta-ki-vizsgalat-hogy-barataik-facebook-fotoi-ivasra-es-dohanyzasra-sarkalljak-a-serduloket-184681.html

A kutatás: http://www.jahonline.org/article/S1054-139X(13)00366-2/fulltext