A karácsony előtti utolsó könyvajánlónkban igazán érdekes könyveket mutatunk be: Down-szindrómás kistestvér, anya hangján megszólaló karácsonyi könyv, hercegnős öltöztető, beszívott böngésző-rajzoló, szerelmesekönyv, titkos napló, ringatónaptár és humoros állatfarsang a kínálatban.

Agnes Lacor - Gwen Le Gac: Lili

Milyen is az, ha az ember testvére  Down-os? Gáz? Egyáltalán nem gáz, hiszen ő kedves, szép, bújós-ölelős, szépen fest és jó. Gáz, mert az emberek az utcán meg máshol elfordulnak, fura arcot vágnak, zavartan másról kezdenek el beszélni és félnek. „Mama mégis szokott sírni, mert néha nehéz kibírni, hogy aki különbözik, azt sokan nem kedvelik.” Na, ez a gáz, nem Lili, akiről a könyv szól. Hogy egy kicsit kevésbé legyen gáz a környezet körülötte, és Lili családja körül, ezért (is) született ez a csudaszínes-rajzos könyv. Ha van a környezetedben Lili, akkor azért érdemes elolvasni a gyerekeddel, ha meg még nincs, akkor azért, hogy ha egyszer találkozik vele, akkorra már tudja, nincs mitől tartania.

Csimota Könyvkiadó, 1990 Ft 

Karácsony este

Ezzel a könyvvel rövid időre pótolható anya (például, ha valami miatt nem tud ott lenni az esti mesélésnél), hiszen a karácsonyi történet akár az ő hangján is hallható. A könyv ugyanis lehetőséget ad arra, hogy hangfelvételt készítsünk arról, ahogy felolvassuk a (nem túl hosszú) verses mesét.

Némi előkészületet igényel a felvétel, hiszen pici csillagcsavarhúzóra lesz szükség, hogy az elemtartó rekeszben kioldjuk a zárat és felvehessük hangunkat. Ha végeztünk egy oldal felolvasásánál, meg kell nyomni a BELL gombot, majd újrakezdeni a felvételt a következő oldalon. Ugyanígy, lejátszásnál ha a gyerek hallja a csengő hangját, lapoznia kell, hogy folytatódjon a mese.

A lejátszáskor a hangerő szabályozható. Ha lezárjuk a felvételi lehetőséget, akkor a gyerekek hiába nyomkodják a gombokat, az eredeti felvétel megmarad. Ha viszont ismét felvennénk a mesét (például gyakorlás céljából kisiskolásunk olvasna hangosan, vagy apa hangján követelik a gyerekek a karácsonyi történetet), a kapcsolót UNLOCK pozícióba állítva megtehetjük.

Alexandra Kiadó, 2011. 3999 Ft

Tom Schamp: Ottó a hóban

Első pillantásra normális böngészőnek tűnik, mi Susanne Rotraut Berger évszakos és éjszakai hiperrealista böngészőihez szoktunk, gólya a ház fölött, építenek, vasútállomásra vonat fut be és piknikeznek a parkban. Azt hittem, ez is olyan, először csak az tűnt fel, hogy a gyerekrajzokhoz hasonlóan itt is felülről, illetve egyfajta síkba fordított térbe van rajzolva út, autópálya, sílift. Aztán jobban szemügyre vettem a rajzokat, és arra jutottam, hogy az alkotó vagy rendkívüli képességekkel rendelkezik, hogy átálljon alkotáskor gyermeki látásmódra, vagy valami kivételes erősségű szert szívott, szedett, szúrt.

Hogy a hóban van kenguru, a síliftben béka, az semmi. Az már viccesebb, amikor Ottó macska egyik cipője mentőautó, a másik hókotró. A falmingó  flamingó hasán szem nyílik, állítólag ez az LSD tipikus hatása, rád nyíló szemeket látsz – ahogy a hóval borított domboldalon is. A másik autó egy óriási hőmérő, rajta „GLOBAL WARNING” (NEM warming…) felirat.  A falu fölött a villanydróton színes trópusi madarak, a medveféle teste egy fenyőfa,  a cápát szállító teherautón meg van jelölve, az állkapocs melyik irányba álljon, a templomocska tetején síléc, egy pickup raktere egy medence, ahol halak úszkálnak. Az ömlesztett teher felirata: KŐSÓ & BORS, a csokigyár teteje csokiból van… a bazi nagy cumisüveget formázó autónál már hangosan nyerítettem. A turistabusz bepárásodott ablakaira az állatok azt mázolják: LOVE, míg a BABAPÁLYA felé tartanak, két bazi nagy görkoricipőben utazó macska és kutya társaságában (az egyiken ismét szem nyílik!) Nehogy valaki azt higgye, nem ajánlom a könyvet! Én Boris Vian Tajtékos napokját hatévesen tök normális történetnek találtam.

Csimota Könyvkiadó, 2690 Ft

Csodák birodalma

Azt hiszem, ez is egy olyan könyv, amitől a hercegnőmániás kislányok elalélnak, ha a karácsonyfa alatt találják. A belül spirálra fűzött könyvlapokon három hercegnős mese: A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg és a Hamupipőke olvasható, majd a három hercegnő öntapadós ruhái és kiegészítői kaptak helyet, melyet betű és egyéb matricák követnek.

A kis olvasó ezután készíthet saját névtáblát az előbbi matricákból a szobája falára, és Belle könyvtárába asztalt is hajtogathat a mellékelt, perforált darabokból. A következő oldalakon a három hercegnő és kísérőik pattinthatók ki a kartonlapokból talapzattal együtt, és az előzőekben említett öntapadós ruhákkal lehet felöltöztetni őket.

Végül a mellékelt négy kihajtható helyszínen (Ariel tengerpartja, Belle könyvtára, Hamupipőke kertje és Csodák birodalma) játszhatnak kedvenc hercegnőikkel. Külön figyelmesség a hátsó belső oldalon található zseb, ahová a játék után elhelyezhetők a figurák és kiegészítők, így nem vész el az első használat után rögtön jó pár darab.

Alexandra Kiadó, 2011. 4999 Ft

Csernus Ági - Hídvégi András:  Szerelmesekönyv 

Ismeritek a Figurkákat? Csernus Ági két bábja, és pár nagyon hatásos, néha gyerekeket vagy fényeket-árnyakat is szerepeltető fotó adja az egyszerű szöveget, ami pont az egyszerűsége miatt piszkosul ütős.

"- Én más vagyok.
- Mindenki más.
- Nem mindenki más!
- De, egy kicsit mindenki más.
- Jó, egy kicsit mindenki más, de én nagyon más vagyok.

- Miért firkáltál a rajzomba?
- Csak úgy.
- Holnap is belefirkálsz?
- Még nem tudom.
- Belefirkálhatsz.”

Nem multimédia, én mégis hangokat is hallok, ahogy a szövegeket mondják, de akár egy óvó nénit is látok, aki a Figurkákkal, mindenféle szájbarágós magyarázat és okítás nélkül felolvassa ezt a könyvet, miközben az ujjai közt életre kelnek a bábok. Az lenne még az igazi, ha már Macskássy Kati, az effélék filmre álmodója nincs már velünk.

Csimota Kiadó, 2490 Ft

Ringatós naptár

Tizenkét fiatal grafikust (akiknek elérhetősége is megvan a hátoldalon) kértek fel arra, hogy a versikékhez egyedi hangulatú rajzokat adjanak az év 12 hónapjára.  Agócs Írisz, Rófusz Kinga, Schall Eszter és mások (mind nők, nahát!) adják a képi világot a Ringató versekhez-dalokhoz, a verseket a Ringató „mamája”, Gálné Gróh Ilona szerkesztette. A Posta és a Csimota kiadványa, kapható Ringató-foglalkozásvezetőktől és a szokott helyeken. (A3 méret, 1800 Ft)

Félte őrzött titkaim

Ez a kis nagylányoknak való könyvecske egy magazin, egy napló és egy emlékkönyv keveréke. Az előrenyomott oldalakon gyerek feljegyezhet minden fontos adatot, leírhatja a terveit, képeket ragaszthat, recepteket írhat fel, kérdőíveket, teszteket tölthet ki és még számtalan kiskamaszokat lázba hozó feladatokat csinálhat.

A könyv elején saját magáról írhat be minden fontos dolgot a születésnaptól kezdve a szemszínig, majd ujj- és puszilenyomatot is készíthet. A következő fejezetben a barátokról jegyezhet fel mindent, és titkosírást is kitalálhat a legtitkosabb kommunikációhoz. A legtitkosabb titkaim olyan kérdéseket feszeget, hogy milyen munkát szeretne a kislány, hogy fogják hívni a gyerekeit és ha tehetné, mit változtatna meg magán. Kategóriákba sorolhatja az osztályába járó fiúkat: név szerint bejelölheti, hogy a fiúk a helyes, a haver vagy az uncsi csoportba tartoznak-e. És természetesen nem maradhat ki az álomfiúra vonatkozó kérdés sem. Ahogy a kedvenc zenék, filmek, könyvek, illatok, sportcsapatok és egyéb kedvencek sem.

Több oldal segít az ideális születésnapi parti megtervezésében, és feljegyzések készíthetők a táplálkozásról, ruhatárról (divattanácsokkal kiegészítve), nyaralásról is. A könyv végén minden hónap duplaoldalas naptár formájában töltető ki, de akár kisebb rajzok vagy fényképek elhelyezésére is lehetőség van. A könyvhöz egy zárható lakat is tartozik, amely arról gondoskodik, hogy a titkok azok is maradjanak. Ha az én kislánykoromban lett volna ilyen kiadvány, biztos rajongtam volna érte. Karácsony után tudni fogom, az én kilencévesemnek hogy tetszik az ajándék.

Alexandra Kiadó, 2011. 1999 Ft

Állatkarnevál

A négyzet alakú, kemény, fényes, ám nem túl vastag kartonlapokból álló könyv kisebbeknek ajánlott, a képek dominálnak benne. És hogy a felnőttek se unatkozzanak, a hagyományos rajz plusz magyarázat humoros történet áll össze a végére, és a rajzok is igen viccesek.

A sztori nem túl bonyolult: arról szól, hogyan készülnek az állatok a közeledő farsangra. Ki minek öltözik? Az oroszlán elefántnak, az elefánt papagájnak, a papagáj teknősnek, ésígytovább. Néha megszakad a szál egy-egy poénnal (A tyúk nem öltözik jelmezbe. Egy kicsit butácska, semmit nem ért.), majd újabb állat kezd öltözködésbe, és folytatódik a sorozat a következő poénig: „A kacsacsőrű nem öltözik be. Az ő feje amúgy is elég fura.”

A 120 oldalas könyvecske végére minden állat felöltözik és kezdődhet a buli.

Csimota Kiadó, 2011. 2650 Ft