Mozgékony, energikus és kevésbé depresszív. Ki az? Amerikai kutatók szerint a negyvenes dolgozó anya. Egy friss kutatás szerint a teljes munkaidőben dolgozó anyák egészségesebbek, mint azok akik otthon maradnak, vagy részmunkaidős állást vállalnak esetleg munkanélkülivé válnak.

'01 (54)' photo (c) 2012, Victor1558 - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Az ohiói Akron Egyetem és a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói 2540 fő (akik mind 1978 és 1995 között szültek) adatait vette górcső alá. Arra jutottak, hogy azok, akik a szülést követően visszatértek a teljes munkaidős állásukhoz, negyvenéves korukra jobb mentális és fizikai állapotban voltak társaiknál. A tartósan munkanélküli édesanyák mutatták a legrosszabb egészségügyi eredményeket.

A kutatás alapján a szakemberek épp ezért azt javasolják, hogy a nők tanuljanak és építsenek valamiféle karrierkezdeményt is mielőtt belevágnának az anyaságba.

Ezek szerint a munka egészségesebbé tesz.

Mint a közelmúltban a Bezzeganyára készült kérdőív elemzéséből is kiderült a kérdőívet kitöltő nők 68,8 százalékának van, vagy volt is hová visszamennie a GYED/GYES után és százból csak harmincan maradtak teljesen munkahely nélkül. Ezek a nők viszont munkavállalási esélyeiket, lehetőségeiket kedvezőtlennek (43.4%) sőt sokan egyenesen kilátástalannak (33.7%) ítélték. Csupán az állástalanok 18 százaléka biztos benne, hogy találni fog munkát.

Azt is megtudtuk, hogy ha megélne a család a párjuk keresetéből, az itt olvasgató nők 28.4%-a egyáltalán nem menne el dolgozni. Pedig ezek szerint ezzel egészségüknek is ártanának.

Tiszta szerencse, hogy anyagilag is többnyire rá vagyunk szorulva a melóra. Reméljük a kilátástalan és reménytelen elhelyezkedési esélyeink valamilyen módon javulni fognak. Természetesen kizárólag az egészségünk érdekében.

Center

Forrás