Vidéki kisvárosban élünk. Unokatestvéremnek és nekem egy évben született gyermekünk. Kisfiú lett mindkettő, azután a hasonlóságok nagyjából ennyiben ki is merültek. Unokatestvérem (és férje) nevelési „elvei” a gyerek pillanatnyi boldogságát biztosítandó léteznek, míg én próbálom a klasszikus-Vekerdys-kicsit-bio vonalat hozni.

A hétköznapokra lefordítva ez azt jelenti, hogy nálunk ritkán van édesség, nasi, tízóraira mindig gyümölcsöt, zöldséget adok (még most is, pedig a fiam tízéves), változatosan eszünk, és tévézni csak hétvégén lehet, reggel mesézni, esetleg délután meccset nézni apával (de inkább focizni).

Unokatestvérem ennek szöges ellentéte: tévézés bármikor, bármilyen mennyiségben icipici kora óta („a dvd legalább leköti a gyereket”), a fia heti egy banánnal tudja le a kívánatos zöldség-gyümölcs mennyiséget, és nagyjából háromféle ételt hajlandó megenni (igaz, ebből az egyik a pörkölt, amiben a hagyma mégiscsak zöldség). És csoki, csoki minden mennyiségben.

Én januárra újra babát várok. És elkezdtem gondolkodni és megnézni a két tízéves nagyfiút. És azt látom, hogy mindkettő életvidám, egészséges. Járnak sportolni, nem kövérek, nem soványak. Vannak barátaik, elfogadhatóan tanulnak, nincsenek dühkitöréseik vagy depressziós tüneteik. Az iskola után mindkettő farkaséhes, bár az enyém megeszi a menzai kaját, az unokatesó nem. Játszanak, röhögnek, bohóckodnak. Szóval úgy látom, a helyükön vannak.

Csak mondjuk mi egy kicsit több időt töltöttünk el azzal, hogy elmagyarázzuk, most miért nem nézünk 12-es karikás filmet, vagy miért fekszünk le időben, vagy miért nem eszünk ebéd helyett túró rudit. És igen, emiatt volt, hogy veszekedtünk is a fiunkkal és ő sírt és volt, hogy rossz volt a hangulat, mert miért nem „kukit” vittem a játszóra és miért almát.

Szóval az a kérdés, hogy megéri-e? Miért ne ültessem a háromévest egy Dórás dvd előtt, ha nézi, szereti és utána hatéves korától úgyis viszem úszásra? Miért hámozzam raklapszám a répát, ha egy multivitaminnal is el lehet intézni a dolgot (felnőttkorban is…). Szerintetek? Hogy van ez?

Répamama

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?