A gyerekek táplálásával már sokszor foglalkoztunk, mivel hatással van a későbbi egészségükre – szervezetünk fejlődéshez elengedhetetlen a jó minőségű táplálék. Az első hat hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás, amely nemcsak a növekedésben, a betegségek elleni védelemben is fontos szerepet játszik. A helyes táplálkozás segíti az allergia és az elhízás megelőzését is.

Az interneten, fórumokon, könyvekben gyakran egymásnak ellentmondó ajánlások, javaslatok olvashatók, sok kismama bizonytalanodik el és zavarodik össze. Az OGYEI hírlevele alapján a helyes táplálkozás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, hiszen ez a betegségek megelőzésének a szűrések, a mozgás, az védőoltások mellett ez az egyik legfontosabb eszköze.

Anyatej

Az anyatejről ma már kevés szülő nem tudja, hogy a csecsemő legjobb tápláléka, olcsó és nem károsítja a környezetet. A szakemberek szerint fontos, hogy minden segítséget megadjanak a kismamáknak, hogy elég önbizalmuk legyen, és tudják, mit kell tenniük a szoptatás érdekében. Az OGYEI összefoglalta, amit a szoptatásról tudni kell:

- A szoptatásra már a várandósság alatt készüljünk fel, a család közösen gyűjtheti az információkat és közös döntést hozhat a csecsemő táplálását illetően.

- A csecsemő számára az anyatej a legoptimálisabb összetételben és mennyiségben tartalmazza a tápanyagokat. A szoptatása folyamán a gyerek igényeinek megfelelően változik az összetétele, immunanyagai révén véd a fertőzésektől (középfülgyulladás, tüdőgyulladás, hasmenéses betegségek) valamint a későbbi életkorban a cukorbetegség és az elhízás ellen is.

- A hosszától függően az anya egészségét is támogatja a szoptatás, mivel csökkenti a petefészek- és a mellrák, a cukor- és a szív- és érrendszeri betegségek, és a későbbi életkorban jelentkező csontritkulás előfordulását.

- Az anyatej mindig kéznél van, mindig megfelelő hőfokú.

- A várandós gondozás során a védőnővel, a szülésznővel, a szülészorvossal vagy más édesanyákkal nyíltan beszéljük meg esetleges fenntartásainkat, félelmeinket a szoptatással, mellre helyezéssel kapcsolatban!

- Egészséges anya és egészséges újszülött esetén a megszületést követő első két órában már a szülőszobán megtörténhet az első bőrkontaktus és szoptatás. Ezt követően a baba-mama kórtermekben elindulhat az igény szerinti szoptatás. Minél gyakrabban, intenzívebben szopik a csecsemő, annál több tej termelődik.

- A szoptatás nyugodt éber állapotban legsikeresebb, figyeljünk a korai éhségjelekre. Amikor már aktívvá válik a csecsemő, cuppog, kezét, öklét a szájához veszi, készüljünk elő. Nehezebb a mellre helyezés, ha már sír a csecsemő, hiszen ebben az esetben szoptatás előtt meg kell nyugtatni.

- Hazatérve a legkisebb probléma esetén is kérjük szakember gyakorlati segítségét. A jó szoptatás nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő probléma, hanem hogy ezeket a problémákat sikerül megoldani.

Hozzátáplálás

Amennyiben a születendő gyermek családjában (szülők, testvérek) előfordult már allergia, a kicsinél fokozott a kockázata az allergia kialakulásának. Esetükben különösen fontos a megelőzés. „A megelőzéssel kapcsolatos, új, bizonyítékon alapuló nemzetközileg elfogadott állásfoglalások szerint nem igazolható a speciális anyai diéta megelőző szerepe sem a várandósság sem a szoptatás alatt. Ugyanakkor a nem megfelelő anyai étrend magzati hiányállapotokhoz vezethet. Nélkülözhetetlenek például az idegrendszer fejlődéséhez a halak húsában található bizonyos telítetlen zsírsavak, de az anyai étrend más alkotórészei is fontos táplálékforrásai lehetnek a fejlődő magzatnak és a szoptatott csecsemőnek. Indokolt tehát a kismamák kiegyensúlyozott, változatos táplálkozása.” – olvasható az OGYEI hírlevelében.

Az allergia kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti a legalább négy hónapig tartó kizárólagos szoptatás (emellett célszerű törekedni a hat hónapos kor körüli kizárólagos szoptatásra). Anyatej hiányában csökkentett allergéntartalmú tápszereket lehet adni a babáknak, amelyek szintén csökkentik az allergiás ekcéma és ételallergia kialakulásának kockázatát. Tehéntej adását továbbra sem javasolják egyéves korig.

A megfelelő immuntolerancia kialakítása érdekében (különösen a lisztérzékenység (coeliakia) és az I. típusú cukorbetegség megelőzése érdekében) az európai és hazai ajánlások a 4-6 hónap között javasolják egészen kis mennyiségű glutén bevezetését, hogy az immunrendszer időben hozzászokhasson ehhez a fehérjéhez. A megelőzéshez az is lényeges, hogy emellett az édesanya változatlanul tovább szoptasson, ez további kockázatcsökkenést jelent. 6 hónapos kor körüli ideig történő kizárólagos szoptatás esetén elegendő a glutén bevezetését a 6. hónapban megkezdeni, a szoptatás folytatása mellett. A 4. hónap előtt vagy a 6. hónap után megkezdett glutén bevezetés fokozhatja a lisztérzékenység és a cukorbetegség (diabétesz) kialakulási kockázatát.

Az új, nemzetközileg elfogadott irányelvek megjelentek a legtöbb európai ország nemzeti ajánlásában is, így a 2009-es és 2010-es hivatalos hazai csecsemőtáplálási ajánlásban is.

Amennyiben a kisbabát váró családoknál az allergia leggyakoribb formái (pl. csecsemőkori ekcéma, később szénanátha, allergiás asztma) halmozottan fordult elő, érdemes lehet fölkeresniük a Bolgárkerék utcai allergiamegelőző ambulanciánkat tanácsadás céljából. Jelentkezni előzetes bejelentkezés alapján lehet: 1-363-2229 vagy emailben, az OGYEI honlapján keresztül.

Tünde