dzs filmajánló mozi kultúra

Az utóbbi években egyre nagyobb öröm gyerekeinkkel együtt beülni a moziba: minden animációs film éppúgy készül a felnőtteknek is, mint a fiataloknak. A sok rejtett poén és kétértelmű utalás miatt a gyerek sokszor nem is érti, miért mulat olyan jól a szülő.

A messzi észak című francia rajzfilm nem a számítógépes animáció egyre inkább megszokott bravúrjaival és nem is fergeteges poénjaival fog lefegyverezni, azonban gyönyörűen megkomponált képei, erős és magával ragadó hangulata és kalandos, felemelő története miatt mindenképp érdemes megnézni.

A 19. század cári Oroszországában játszódó film főhőse egy arisztokr ata kislány, Szása. Szentpéterváron él egy gyönyörű palotában (a film csodaszép és hangulatos képei láttán legszívesebben azonnal repülőre pattantam volna, és meg sem állok Pétervárig), és a messzi északról álmodozik, miközben aggodalommal várja haza felfedező nagyapját annak legutóbbi, északi-sarki expedíciójáról. Szása is felfedező szeretne lenni, de a szülei nem nézik jó szemmel a terveit. Azt akarják, hogy lányuk mielőbb férjhez menjen: már a vőlegényt is kiszemelték. Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját és elveszettnek hitt hajóját – a messzi északon.

A Pétervár báltermeiben és selyemkárpitos szobáiban felnövő kislány megismerkedik az északi-tengeri kikötő, majd a bálnavadászhajók személyzetének mostoha életével. Hiába tűnik eleinte elkényeztetett úrilánynak, éppúgy helytáll a jégmezőkön és  a viszontagságok közepette, mint a sokat látott, harcedzett matrózok. Személyiségfejlődése figyelemre méltó, de a körülötte levők életét és szemléletét is megváltoztatja.

A messzi észak klasszikus kalandregény: fiúk és lányok egyaránt izgulhatnak, hogy sikerrel jár-e az expedíció. Nyáron jólesik majd a moziba beülve megborzongani egy kicsit a sarkvidéki tengerek láttán, illetve megcsodálni a gyönyörűen megrajzolt pétervári fehér éjszakákat. A film világszerte sok fontos díjat nyert: ritkán látható ilyen művészi tökéllyel kivitelezett, mégis gyerekeknek és fiataloknak is való alkotást a moziban.

A filmet július 7-től vetítik a magyar mozik.

dzs

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?