A békefenntartó katonák általában nem azt a feladatot kapják, hogy a helyi lakosok egyéni problémáin segítsenek. A Daily Mail cikke beszámolója szerint az akkor 44 éves Wayne Ingram brit katona mégis ezt tette. Állítása szerint egész életét megváltoztatta, amikor valaki bemutatta az akkor négyéves, bosnyák Stefan Savic apjának, aki meghívta otthonukba.

A fiú ott játszott az udvaron, de arca születése óta súlyosan torzult volt egy veleszületett betegség következtében, hogy a szemei 4 és fél centiméterrel voltak távolabb egymástól, mint a normál arckoponyájú gyermekek esetében, és szinte alig volt orra (a Daily Mail által bemutatott képek valóban elég sokkolóak). Azon túl, hogy borzasztóan nézett ki, a betegség idővel az életét fenyegette volna: lassan elzárva a légutakat a fiú egyszerűen megfulladhatott volna kezelés hiányában. "Nekem is két fiam van, úgy éreztem, nem maradhatok tétlen"- magyarázta Ingram, miért kezdett gyűjtésbe.

A brit férfi nem sajnálkozott, nem mondta, hogy ez nem az ő ügye, nem játszott katasztrófaturistát, vagy tette ki a fényképet valami közösségi oldalra szörnyülködő megjegyzés kíséretében, hanem egy Boszniát és az Egyesült Királyságot bejáró "adománygyűjtő túra" keretében összekalapozott több mint 85 ezer fontot, hogy a fiút a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban tudják helyrehozni. A 12 órás műtétet ingyen vállalta  David Dunaway plasztikai sebész (gyakorlatilag ketté kellett vágnia, majd újraillesztenie a fiú arcát), de az egyéb költségek is elég magasra rúgtak.

Ingram többek közt hírességeket is megkeresett. A többség válasz nélkül hagyta segítségkérő levelét, csak David Beckham küldött egy udvarias elutasítást azzal, hogy arra az évre már kiválasztotta, mely karitatív szervezeteket akarja támogatni. Egy jótékonysági futballmeccsen azonban - ahol együtt játszottak muszlim, szerb és horvát játékosok, félretéve a korábbi konfliktusokat - sikerült hatezer eurót gyűjtenie.

A fiúnak kezdetben három operáció volt szükséges, egyiken a koponyáját állították helyre, a másik során el kellett a fogait távolítani, míg a harmadik lényegében újjáépítette az orrát. Mindez 2003-ban történt, tíz év múlva azonban újabb operáció volt szükséges, a költségeket javarészt ismét az Ingram által "összekalapozott" adományok adták.  A húszezer font egy részét a férfi otthonául szolgáló Dorset megye lakói adták össze - például egy magát megnevezni nem kívánó idős hölgy, akire mint "a kedves nagymamára" hivatkoztak, aki "jelentős, ám nem megnevezett" összeggel járult hozzá az operációhoz. A második körhöz már hírességek, mint Jim Davidson humorista, vagy  Billy Bragg zenész is hozzájárultak. A sebész ismét ingyen vállalta a műtétet, amelynek fő célja ezúttal is az orr tökéletesítése, és a légutak szabadabbá tétele volt a célja. Nem elhanyagolható az sem, hogy a fiú ezután várhatóan jobban fog tudni beszélni is, és külseje is jelentősen javult.

Stefan, aki azt mondta mostani londoni operációja után tükörbe nézve, hogy "ennél jobb dolog még sosem történt velem" és soha nem panaszkodott a műtétek során, akkora hatást tett Ingramre, hogy a hadseregből való leszerelése után mentősként dolgozott tovább.  Saját fiai már 16 és 18 évesek, fáradozásait pedig ma már a Facing the World alapítvány is segíti, amely a világ elmaradottabb országaiban súlyos fejlődési rendellenességgel született, vagy később valamilyen betegség miatt eltorzult arcú gyerekek plasztikai, helyreállító műtéteit támogatja.  Az alapítvány oldalán számos súlyos esetet mutatnak be, akik a beavatkozás után "normális" arccal és sokkal jobb életkilátásokkal térhetnek vissza családjukhoz.

 

Vakmacska

Utóirat: kerestem némi magyarázó hátteret e ritka, archasadékot eredményező fejlődési rendellenességekhez: köznyelven fogalmazó cikket nem, csak ezt a doktori disszertációt találtam. A rendellenesség e formája, amely Stefannál előfordult, rendkívül ritka, nem úgy a közismert ajak-és szájpadhasadékok, amelyek a betegség leggyakoribb formái. A dolgozat szerint a kezelést fül-orr-gégész, fogászati szakember, szájsebész, audiológus, logopédus, pszichológus által alkotott szakértői csoport tudja csak magas színvonalon végezni a sebészeti beavatkozások előtt-után, itthon ezt kijelölt központokban, összeszokott orvosi csoportokkal igyekeznek megoldani.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?