A bejegyzett élettársi kapcsolat keresztény szempontból nem elfogadható, mert csökkenti a házasság értékét, ezért a kereszténydemokraták a kifejezést kivennék a családjogból - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön Veszprémben. Az államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi szervezete meghívására Az új alkotmány kereszténydemokrata szemmel címmel tartott előadást, majd kérdésre válaszolva fejtette ki pártja családjoggal kapcsolatos javaslatait.

Az, hogy az új alaptörvény a 21. században született, mutatja, a benne megjelenő keresztény emberkép, államkép, társadalomkép nem idejétmúlt; modern, korszerű, a mai értékválságból kivezető út lehet - mondta. Az alaptörvény emberképe a szabadság és felelősség fejezetben jelenik meg: korábban felelősség nélküli társadalom voltunk. Mi egy teljesítményre épülő társadalmat építünk ki, ezért emeltük meg például az olimpikonok járandóságát, hogy teljesítményüket, eredményeiket mások elé példaként állítsuk - fejtette ki Rétvári Bence.

A családjogban jelenleg a házastársi és a bejegyzett élettársi kapcsolat kifejezés szerepel, a kereszténydemokraták ezen változtatnának, a szókapcsolatból elhagynák az élettárs kifejezést - magyarázta Rétvári Bence kérdésre válaszolva. Remélik, hogy át is megy a parlamenten, mert ránézésre is rossz, hogy olyan, mintha ez a két együttélési forma egyenlő lenne - jegyezte meg Rétvári Bence.

Az államnak a házasság a fontos; ki-ki úgy él, ahogy akar, de az állam a házasságot támogatja, az összes többi együttélési forma a privát autonómia területe - jelentette ki.
A kereszténydemokraták azt mondják, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat keresztény szempontból nem elfogadható, mert csökkenti a házasság értékét; de liberális szempontból sem elfogadható, hiszen tíz év után - ha akarják, ha nem - jogi szempontból házastársaknak tekintik őket. A házasság legyen a családjogi részben, minden más együttélési forma pedig a kötelmek körében - fogalmazta meg a kereszténydemokrata álláspontot Rétvári Bence.
Figyelmeztetett: a társadalmi valóságon - hogy a tavaly született 92 ezer gyerekből 34 ezer házasságon kívül született - nem lehet csak úgy túllépni, ezeket a párokat ösztönözni kell, hogy legalább utólag rendezzék a viszonyukat. Hozzátette: nem számon kérni, kioktatni akarják az embereket, hanem szeretetből segíteni; felelősebb, kitartóbb, "áldozatvállalóbb" életre bíztatni.

MTI

A vélemény nem új. Az alkotmányügyi bizottság elé korábban a cél érdekében javaslatcsomagot nyújtott be a párt, amelyet a KDNP-frakció szakértője készített elő.

Varga László, a KDNP képviselője október elején a T. Házban elmondta, a KDNP azt javasolja, hogy az élettársi kapcsolatot vegyék ki a családjogból és a tegyék a szerződéses jogba, mert az élettársi kapcsolat "két ember közti szerződést jelent, és nem családot". Hozzátette: családban élni komoly felelősség, de anélkül, hogy meg akarna sérteni bárkit, azt kell mondania, hogy az "élettársi kapcsolat az bizonyos felelősséget nem vállaló emberek közössége."

A Család (igen, nagybetűvel természetesen) szentsége, mint tudjuk, rettentő fontos kormánypárti politikusainknak. (Annyira, hogy ugyebár azon belül például erőszak sem lehet, vagy ha mégis, nem szabad úgy nevezni. Psszt. Ha nem mondjuk ki, nem is létezik.)

Nemhiába dolgoznak erejüket megfeszítve, hogy megmentsék a család fogalmának szentségét. Meg leszünk mentve! Hamarosan gondolom érkezik a javaslat, hogy ösztönözzék a jónépet a templomi esküvő után min. 39 hétre született és rendben megkeresztelt gyerekek vállalására. Jön a „zabi” megjegyzés az osztálynaplókba? Kíváncsian várom a renitensek, akik feszt nem házasodnak össze, milyen dörgedelmekkel nézhetnek szembe.

Ja, most jut eszembe. Ez csak a KDNP. Keresztény Dörgedelmek Népszerűtlen Pojácái. A súlyuk? Pont annyi, mint az értelmük.

Center

A Magyar Távirati Iroda pénteken 01.08 órakor hibaigazításra kérte fel a "Rétvári Bence: az élettársi kapcsolat csökkenti a házasság értékét" című híranyag felhasználóit. A javított változat szerint a hír helyes címe: "Rétvári Bence: az azonos neműek élettársi kapcsolatának többletjogokkal felruházása csökkenti a házasság értékét".