Tünde anyaság gyereknevelés anya

Mielőtt anya lettem, úgy képzeltem, én leszek majd a legjobb édesanya, és mindent úgy fogok csinálni, ahogy elterveztem. A harmadik gyerek után azt látom, hogy jó néhány elképzelés nem valósult meg. Sőt, van, hogy pont az ellentétét csinálom. Lássuk, mik ezek.

1. Soha nem fogok kiabálni a gyerekkel
 

Úgy gondoltam, az üvöltés nem megoldás, csak a saját frusztráció levezetése, a gyerek meg nemhogy nem érti, annál inkább ellenáll, minél hangosabban ordítok. Na, hát pontosan ezt tapasztaltam és tapasztalom most is, mert bevallom, néha előfordul, hogy elszakad a cérna és fejhangon sivítok kora reggel: „Öltözz már, mert el fogunk késni!!!”

2. Minden nap megyünk a játszótérre
 

Olyan szépen elterveztem! Minden délelőtt eltolom majd a babakocsit a játszótérre, homoksütit készítek a gyerekkel, hintáztatom, vagy épp beszélgetek az anyatársaimmal. Jól hangzik, mi? Aztán kiismertem a játszótéri anyatípusokat, és rájöttem arra is, hogy a homokozás nem nekem való. Ma már nagyon boldog vagyok, hogy az összes gyerekem kinőtt a játszóterezésből (legalábbis nem igényli a nyolcéves sem, mint napi szintű programot).

3. Tízórait csomagolok a gyereknek minden nap
 

Láttam magam esténként tízórait készíteni a gyereknek, amit gondosan becsomagolok szép szalvétába, lesz benne egészséges kaja, zöldség, gyümölcs, gabonaszelet. Ez egy darabig működött is, aztán feladtam a küzdelmet magammal: kapnak tízóraira pénzt, amit a sulibüfében költhetnek el. (A büfés hölggyel előre egyeztetve, hogy mit adhat a gyerekeimnek – szendvicset, gyümölcsöt, ásványvizet igen, sütit, csokit, cukros üdítőt nem. És ez működik is.)

4. SZMK-s leszek
 

Én, a nagy szervező majd tagja leszek a Szülői Munkaközösségnek, minden gyűlésen aktívan részt veszek, ahogy az iskola és az osztály életében is. Ma már örülök, ha eljutok egy-egy szülőire (például ha nem egyszerre van), és félévente elég egyszer is órákat várni a fogadó órákra. Tiszteletem az SZMK-soknak, akiknek van idejük és lelkesedésük a plusz feladatukat elvégezni! Ebbe belebuktam.

5. Minden este mesélek a gyerekeknek
 

Nagyon hamar rájöttem, hogy a fejből való mesélés nem nekem való. Jöttek a mesekönyvek a bogyóésbabócától a bibliai történetekig. Nagyon sok könyvet élveztem, és alig vártam, hogy este legyen és olvashassak. Sokszor viszont nem volt türelmem/kedvem felolvasni, így egy idő után átszoktunk az esti beszélgetésekre. Minden este csacsogunk, hol többet, hol kevesebbet, megbeszéljük az élet dolgait, azt, hogy mi volt a suliban, megkérdezik, mi történt aznap velem, így már nincs bűntudatom, hogy egyre ritkábban veszek kezembe mesekönyvet. (Mindegyik gyerekem olvas már, így ők azért nem szoktak le a meseolvasásról!)

6. Minden nap kikérdezem a leckét
 

Na, ez az egyik olyan téma, aminél úgy érzem, hogy elcsesztem. A terv az volt, hogy minden nap minden leckét ellenőrzök, kikérdezek. Aztán amikor az egész napos (agy)munka, koncentráció, tervezés és szervezés után oda kerülünk, egész egyszerűen nincs energiám az összes gyerek összes füzetét átnézni és képben lenni a tananyaggal. Valószínűleg jobban tanulna a két nagy, ha következetesen, minden nap leültem volna velük tanulni, de egyedülálló háromgyerekes anyaként, két állás mellett nem volt rá kapacitásom. Utólag azt látom, jobban kellett volna figyelnem – a másodikosomnál talán még nem késő...

7. Nem alszanak a gyerekek az én ágyamban!
 

Ez egy igen érdekes kérdés, ugyanis a válásomig, amíg kicsik voltak, tényleg nem aludtak velem a gyerekek. Aztán azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban igénylik a közös alvást, és persze nekem is jobban esett a szuszogó gyerekeim mellett aludni, mint egyedül. A 13 és a 8 évesem még most is megfűz néha, hogy hadd aludjon velem, de a 15,5 éves nagylányom is kéredzkedett már be mellém az utóbbi időben. És ezt egyáltalán nem bánom!

A sort még tudnám folytatni. Vannak olyan elvek és elképzelések, amelyeknél sajnálom, hogy nem úgy csináltam végül, és van, amelyiknél vállat rántok, így alakult, nem ettől leszek rossz anya. Mert ettől még továbbra is a legjobbat akarom a gyerekeimnek.

Nektek milyen elképzeléseitek voltak gyerekvállalás előtt, és mi az, ami nem valósult meg? Mi az, amit másképp csinálnátok? 

Tünde

Tünde anyaság gyereknevelés anyaBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?