Tünde iskolások iskola iskolakezdés költség kutatás

Több mint hatszázan töltötték ki azt a kérdőívet, melyben arra kerestük a választ, hogy mennyibe kerül egy gyermek iskolakezdése. Külön vizsgáltuk azt is, hogy van-e, és ha igen, mennyi a különbség egy leendő elsős, egy alsós, egy felsős és egy középiskolás gyerek költségeiben, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy ennek kapcsán számít-e, hogy valaki a fővárosban, vidéki városban vagy faluban él.

Mint ahogy korábban beszámoltunk, egy bank reprezentatív felmérése szerint egy általános iskolás gyerek tanévkezdése 73 ezer, egy középiskolásé 90 ezer, egy felsőoktatásban tanulóé 166 ezer forint. A Bezzeganya saját (nem reprezentatív) felmérése más eredményeket hozott.

A saját kérdőívünk szerint a fővárosban élők valamivel többet költenek év elején: ők átlag 51 ezer forintot fizetnek iskolakezdéskor, míg a vidéki városokban élők költsége átlag 46 ezer forint. A faluban élők átlagosan 49 ezer forintot költenek a gyermek iskolai költségeire.

Iskolai felszerelésre, azaz füzetekre, rajz- és technika felszerelésre átlag 14900 forint megy el. Átlag 9200 forint az iskolatáska, tolltartóra átlagosan 2200 forintot fizetnek a szülők, a tornafelszerelés átlag 5500 forintba kerül. Kiegészítő eszközökre (íróasztal, szék, számítástechnikai eszközök) átlag 8700 forint megy el, míg az egyéb költségek átlaga 7800 forint volt a válaszok összesítése alapján.

Nagy különbség mutatkozott a leendő elsős, az alsó tagozatos, a felső tagozatos és a középiskolás gyerekek iskolakezdési költségeiben. A legtöbbet az elsős gyermekek szüleinek kell költeniük: átlag 63500 forinttal számolhat, akinek most megy iskolába a gyereke. A képzeletbeli dobogó második fokán a középiskolások állnak, ők átlagosan 62600 forintba kerülnek a szüleiknek. A felső tagozatosok átlagos iskolai költsége 40500 forint, míg az alsó tagozaton „csak” 37400 forintot költenek a szülők az iskolával kapcsolatos dolgokra.

Amíg egy elsős gyerek esetében a legnagyobb költséget az íróasztal és a szék beszerzése jelenti, addig a középiskolások szülei számítástechnikai eszközökre, kollégiumra, gólyatáborra és tankönyvekre költenek a legtöbbet. Sokan írták az iskolakezdéssel összefüggésben, hogy teljes ruhatárat kellett cserélni (hja, megnőtt a gyerek a nyáron), és a havi ebédbefizetés és a bérletek összegét is többen feltüntették költségként.

Köszönjük, hogy kitöltöttétek a kérdőívünket!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?