szoptatás

A szoptatás az anyák és újszülöttjeik számára különleges időszak, de már a kórházban tapasztalt élmények és döntések nagyban befolyásolhatják ennek sikerességét. A szoptatási segítő szakemberek szerint öt kulcsfontosságú tényezőt érdemes figyelembe venni, hogy gördülékenyen induljon ez a természetes folyamat.

  1. Az anyatejes táplálás mellett az anya mentális egészsége is fontos

Először is, minden anyának el kell fogadnia azt a tudományos tényt, hogy a tejtermelés sikeressége nem függ a mellmérettől vagy attól, hogy saját édesanyja tudott-e szoptatni. A nők jelentős része képes szoptatni, és az esetek csupán kevesebb mint 5%-ában fordul elő, hogy valaki fiziológiailag képtelen erre, egy másik 5% pedig valamilyen egészségügyi probléma miatt nem tudja megvalósítani.

Az anyatejes táplálás előnyei vitathatatlanok, de fontos, hogy az anya mentális jóléte mindig első helyen álljon. Ha valaki úgy dönt, hogy nem szoptat, az is teljesen elfogadható, és minden anyának büszkének kell lennie azokra az időszakokra, amikor sikerült szoptatnia, függetlenül annak hosszától.

  1. Az újszülöttnek nincs szüksége pótlásra a kórházban

A kórházban sok újdonsült anyuka aggódik, ha a baba sír, és ilyenkor bizony gyakran javasolják a pótlást is a kórházi személyzet részéről. Fontos azonban megérteni, hogy a sírás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a babának éhes, inkább a hirtelen változásokra reagál, amelyeket a megszületésével járó számos változás hoz. Ha a baba időben született és egészséges, nincs szüksége pótlásra – sem tápszerre, sem anyatej helyettesítésére – csak folyamatos, igény szerinti szoptatásra. Bízzunk a babában. Ő ugyanis ösztönösen keresi az anyja közelségét, kiprovokálja a mellre helyezést, ami elengedhetetlen a tejtermelés beindulásához.

  1. Bimbóvédő – szükséges vagy sem?

A bimbóvédő használatával kapcsolatban gyakran merülnek fel tévhitek. Szinte biztos, hogy a kezdeti napokban nincs szükség bimbóvédőre, még akkor sem, ha a bimbó befelé fordul. Ehelyett érdemes inkább bimbókiemelőt használni, ha szükséges. A bimbóvédővel könnyen rossz mellretapadást eredményezhetünk, ami fájdalomhoz és mellgyulladáshoz vezethet. Bár vannak anyák, akiknek a bimbóvédő segített, érdemes elkerülni ezt az eszközt, és inkább a helyes szoptatási technika kialakítására fókuszálni.

  1. Cumi a kórházban? Inkább ne!

A cumit a kórházi időszakban is érdemes elkerülni. Az újszülött ilyenkor még ismerkedik a szoptatással, és a cumi használata megzavarhatja ezt a természetes folyamatot. A legjobb, ha a kórházban minél többet vagytok együtt, bőrkontaktusban, ez segít a tejtermelés beindulásában és a szoptatás gördülékeny kialakulásában.

  1. Végül a kórházi szoptatás utolsó tanácsa: Kérj segítséget!

Ha nem kapsz megfelelő támogatást a kórházban a szoptatás elkezdéséhez, kérj máshonnan segítséget! Ne félj szakértőkhöz fordulni, ha szükséges, kérdezz újra, és bízz a megérzéseidben. A szoptatási segítők, szaktanácsadók rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, online is elérhetőek a legfontosabb kérdések megvitatására, így szinte azonnal megvan a válasz a legégetőbb kérdésekre, és nagyobb eséllyel válhat a szoptatás egy boldog, fájdalommentes folyamattá.

A kórházban töltött napokat minden anya másképpen éli meg, de az biztos, hogy az idegen környezet, az ottani szabályok, az egymásnak ellentmondó tanácsok nem könnyítik meg a helyzetet, főleg akkor, ha az első babádat szülted. Aztán a dolgok otthon szépen lassan a helyükre kerülnek, legyen az szoptatás, tápszeres táplálás, altatás vagy cumizás, vagy akár a napirend és az egyéb baba körüli rutinok és rituálék kérdésköre. Talán ez lehet a legfontosabb tanács: Bízz az anyai ösztöneidben!