iskolakezdés

Gyermekünket ugyanúgy megviselheti a nyári szünetben megszokott és az iskolakezdés napirendje közötti időeltolódás, mint amikor eltérő időzónákkal kell megbirkóznia szervezetünknek. A jet lag trükkök iskolakezdéskor is bevethetők, hogy egyszerűbb legyen az átállás a korábbi időpontban történő lefekvésre-felkelésre.

Szervezetünk működése nagyban függ a belső óránktól, ami sötétedéskor jelzi a pihenés idejét, világosban pedig aktiválja testünk működését. Agyunk központi órája azonban csak napi körülbelül egy órás időeltéréssel képes megbirkózni, egy nagyobb, 5-6 órás eltérés viszont már komolyan megzavarja, és biológiai óránk felborul. Miközben a nyári-téli óraátállítás miatti időeltolódás sokaknak bosszúságot okoz, és természetesnek tekintjük, hogy egy-egy utazás során már néhány órás időzóna eltérés is kimeríti szervezetünket, gyakran elfelejtjük, hogy a hosszú nyári hónapok után bizony csemetéinknek is komoly átállásra van szüksége, hogy reggel 8 órakor már ne csak ébren, de éberen tudjanak figyelni.

Az agy által irányított bioritmus felborulásának leginkább álmosság, koncentrációvesztés, emésztési problémák és alvászavarok lehetnek a tünetei – könnyű tehát belátni, hogy egyik sem olyan, ami jól jönne a suliban. Jó hírünk is van azonban: egyrészt bioritmusunk az új körülményekhez néhány nap alatt hozzászokik, másrészt segíteni is tudjuk ezt az átállást.

Nézzük, mik segíthetik, hogy csemeténk könnyebben kezdjen neki az őszi tanulásnak:  

1. Reggel erősebb fény

Mivel a napfény és éjszaka váltakozása erősen befolyásolja bioritmusunkat, azzal segíthetjük leginkább az őszi sulikezdéssel kötelezően együtt járó korai felkelést, ha az előző napokban reggelente felkeléskor erősebb fényt csinálunk gyermekünk környezetében. Ezzel „megtanítjuk” szervezetének a korábbi felkelést, és a következő reggeleken picit korábban fog ébredni.

2. Este hamarabb sötétítés

Mivel a nyári szünetben a gyerekek jellemzően később térnek nyugovóra, ősszel nem csak a korai felkelés, de az esti lefekvés is komoly problémát tud jelenteni. Fontos tehát, hogy a nyári szünet utolsó napjaiban ne csak arra figyeljünk, hogy ne szervezzünk esti programokat, de a természetes napnyugtára rásegítve hamarabb sötétítsük el a gyerekszobát, lakást.

3. Kímélő étrend

Az iskolakezdés első napjaiban azzal is segíthetjük az új ritmusra átállást, hogy több folyadékot iszik gyermekünk, és könnyen emészthető, kímélő ételeket fogyaszt. Ez ugyanis kevesebb munkát igényel az első napokban biztosan kimerült szervezettől.

4. Mozgás

Egy kis könnyű reggeli vagy délután testmozgás, biciklizés vagy játszótéri ugrálás segíti a szervezet ellazulását, és ezzel gyorsabb átállást. Így tehát könnyebben fog gyermekünk koncentrálni másnap az órákon.

(Forrás: K&H Gyógyvarázs)

Ti hogyan készültök az iskolakezdésre?

Megvettetek már mindent, ami a suliba kell?

Várjátok az iskolakezdést?

És a gyerek?

iskolakezdésIskolakezdésről ezekben a posztokban írtunk:

Segítség, nyakunkon az iskola!

Így készülnek a japánok az iskolakezdésre

Az iskolaérettség fogalma

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>